Arakan'da yeni katliam: 850 kişiyi katlettiler

Dış dünyaya kapatılmış ve haber alınamayan Arakan coğrafyasında Müslüman Rohingya halkının yaşadığı dramı incelemek ve duyurmak amacıyla Arakan'a giden gazeteci-yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, o topraklara ayak bastığı ikinci gün, korkunç bir katliamı duyurdu.

25-10-2012


Dış dünyaya kapatılmış ve haber alınamayan Arakan coğrafyasında Müslüman Rohingya halkının yaşadığı dramı incelemek ve duyurmak amacıyla Arakan'a giden gazeteci-yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, o topraklara ayak bastığı ikinci gün, korkunç bir katliamı dünyaya duyurdu: 850 ölü.

Dünyada Müslüman kavimlerin zulüm ve baskı altında yaşadığı coğrafyalara gidip gezerek bu dramları kamuoyuna duyurmasıyla bilinen gazeteci seyyah İbrahim Sediyani, Arakan topraklarında dün (23.10.2012) korkunç bir katliamın gerçekleştiğini ve 850 Müslüman'ın katledildiğini, bunlardan 300’ünün boğazları kesilerek öldürülürken 550 Müslüman’ın da diri diri yakılarak öldürüldüğünü duyurdu. Arakan’da bulunan Sediyani'nin Ufkumuz Dış Haberler Servisi'ne aktardıgı son durum şöyle:

ARAKAN'DA YENI KATLİAM: 850 ÖLÜ

Onyıllardır Myanmar (Burma) devletinde her türlü zulüm ve baskıya maruz kalan, “İslam Ümmetinin Yetimleri” Arakan coğrafyasında yaşayan Müslüman Rohingya halkı, korkunç bir katliama daha maruz kaldı. Myanmar (Burma)'ın Rakhine eyaletindeki Sittwe iline bağlı köylerde korkunç bir katliam yapıldı. Sittwe (Akyab) çevresinde Müslümanlar'ın yaşadığı 12 köy ateşe verilip evleriyle birlikte yakıldı. 300 Müslüman da Budistler ile Myanmar polisleri tarafından boğazları kesilerek katledilirken, 550 Müslüman da diri diri yakılarak öldürüldü. Ayrıca 400’den fazla Müslüman da ağır yaralı.

Olayın gelişimi şu şekilde oldu: Pazar (21.10.2012) günü, Myanmar Birliği Cumhuriyeti devletinin Rakhine eyaletinin başkenti Sittwe (eski adıyla Akyab) çevresinde Budistler Müslüman köylere saldırıp ateşe verdiler. Daha sonra bölgede huzursuzluğun artması üzerine Pazartesi (22.10.2012) günü Müslümanlar'a haber gönderen Budistler, “Gelin bu sorunu kendi aramizda konuşup halledelim” dediler ve buluşma için adres belirttiler. Ertesi gün, Salı (23.10.2012) sabahı Müslümanlar'ı temsilen bir grup, Budistler'in verdiği adrese gidiyor. Ancak olayların başladığı Haziran ayından beri bölgede herkesi kapsayan “sokaga çikma yasaği” vardir (hem Müslümanlar icin hem Budistler için).

Müslümanlar can korkusundan dolayı kalabalık bir şekilde randevu yerine gitmeyi aklediyorlar, fakat bu sefer de aylardır “sokağa çıkma yasaği”nin bulunduğunu unutuyorlar. Müslümanlar randevu yerine gidince Budistler bu kez polis çağırıyorlar ve “Bakin Müslümanlar sokağa çıkma yasağını çiğnediler” diyerek şikayet ediyorlar. Olay yerine olağanın çok üzerinde kalabalik bir polis ordusu geliyor. Müslümanlar ise polislere, kendilerini buraya çağıranların onlar olduğunu söylüyorlar ancak Budistler bunu inkar ediyor. Polis Müslümanlar'ı suçlu buluyor ve tutuklamak istiyor. Müslümanlar buna karşı çıkınca arbede yaşanıyor. Sittwe çevresinde Müslümanlar’ın ikamet ettiği 12 köy ateşe veriliyor. Randevu için oraya gitmiş olan Müslümanlar'ın tamamı boğazları kesilerek katlediliyor. Katliamı Budist rahipler ile Myanmar polisi birlikte yapıyorlar.

Katliam ve köy yakma olayları Arakan'ın başkenti Sittwe'ye bağlı köylerde gerçekleştiriliyor. Müslümanlar'a ait toplam 12 köy ateşe veriliyor. Bu 12 köyden 3'ü tamemen yakılıp kül ediliyor. En büyük katliamlar Folliapara ve Dolapara köylerinde gerçekleştiriliyor. Katliamda 300 Müslüman boğazları kesilerek katledilirken, 550 Müslüman da diri diri yakılarak öldürülüyor. Ayrıca 400’den fazla Müslüman da ağır yaralı.

ADIM ADIM SON KATLİAM

Arakan’da şu anda son durum içler acısı:

► Rakhine çeteleri Fetra Killa bölgesine bağlı Bolti köyünü ateşe verdiler. 400 ev yakıldı. 20 Rohingya Müslüman öldü, 30 tane yaralı var. Myanmar polisi de Rakhineler’e evleri yakması için konteynırlarla benzin verdi.

► Rakhine çeteleri Fatra Killa bölgesine bağlı Zula Para köyünü ateşe verdi. 400 ev yakıldı, 350'den fazla Rohingya Müslüman vurularak öldürülürken 200'den fazla kişi de yaralandı.

► Polisle işbirliği yapan bir grup fanatik Rakhine, Xam köyünü ateşe verdi. Yangın devam ederken itfaiye ekipleri yangın söndürme amacıyla gelmiş gibi yapıp su yerine benzin sıkarak alevleri şiddetlendirdiler. 300'den fazla Rohingya Müslüman’ın evleri yakıldı. Diri diri yakılarak ölen Rohingya Müslüman sayısı 30.

► Rakhine çeteleri Fatra Killa bölgesine bağlı Dedar köyünü ateşe verdi. 250 ev tamamen kül oldu. 13 Rohingya Müslüman öldü, 33 kişi yaralandı.

► Rakhine çeteleri Fatra Killa bölgesine bağlı Dowul ve Pulong köylerini ateşe verdi. 35 Rohingya Müslüman öldü, 30 kişi yaralandı. 230 ev yandı. Birçok Rohingya Müslüman ölüm korkusu ile ormana kaçıp saklandı. Geri kalan Müslümanlar bir araya getirilerek taşlandı ve taşlanarak öldürüldü.

► Rakhine çeteleri Fatra Killa bölgesine bağlı Samge köyünü ateşe verdi. En az 300 ev yandı. 60 Rohingya Müslüman diri diri yakılarak öldürüldü, 70 kişi yaralandı.

► Zailla Fara köyündeki bütün herkes öldürüldü, koyün tum nüfusu kadin – cocuk demeden tamamen katledildi. Kaçan bir kurbanın anlattığına göre polis saklanan Müslümanlar’ı durumun kontrol altında olduğunu ve ateşkes yapabileceğini söyleyerek saklandıkları yerlerden çıkarttı. Daha sonra ellerindeki bıçak ve sopa gibi silahları topladı ve Rakhine çetelerinin Müslümanlar’ı öldürmelerine izin verdi.

► Rakhine çeteleri Mamba bölgesine bağlı Nella köyünü ateşe verdi. 400 den fazla ev yandı. 60 Rohingya Müslüman diri diri yakilarak öldürüldü. 50 kişi yaralandı.

► Rakhine çeteleri Samila bölgesini ateşe verdi. 200’den fazla ev yandı. 70 Rohingya Müslüman diri diri yakilarak öldürüldü.

Burada şu anki son durum içler acısı. Tam bir insanlik trajedisi yaşanıyor. Binlerce Müslüman kaçmak ve canını kurtarmak için nehre atlıyor. Bütün bu anlattıklarımız sadece son üç gün içinde yaşanan hadiseler.

DİKKAT! DİKKAT!... KATLİAMIN BÜYÜĞÜ BAYRAM GÜNÜ YAŞANACAK

Müslümanlar’ın boğazlarını keserek acımasızca katleden Budistler, ayrıca daha büyük bir tehditte de bulundular. Budistler Arakanlı Müslüman köylülere “Bekleyin, bu Kurban Bayramı'nda asıl siz kurban olacaksınız, siz kesileceksiniz” diyerek bölgeden ayrıldılar. Kurban Bayramı'nda büyük bir katliam beklenirken, İslam dünyasının ve dış dünyanın gelişmelerden haberi bile yok. Bölge Myanmar devleti tarafindan dış dünyaya tamamen kapatılmış durumda ve dışarıdan hiçbir haber alınamıyor.

Başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünyanın ayağa kalkması ve bir an önce harekete geçmesi lazım. Sadece iki - üç gün sonra Arakan'da buyuk bir katilam yapılacak. Budistler Müslümanlar'ı Kurban Bayramı'nda boğazlarını keserek topluca katledecekler.

Burada Kurban Bayramı, 27 Ekim Cumartesi. Siz Türkiye'de Perşembe günü bayram yaparken, biz sizden iki gun sonra bayram yapacağız. Ancak önlem alnmazsa, kurban da bizzat Müslümanlar.

Katliam yapılacak. Kurban Bayramı’nda Arakan’da büyük bir katliam olacak.

Katliam yapılacak. Bu katliamı durdurun!

Katliam yapılacak. Bu katliamı durdurun!

Katliam yapılacak. Bu katliamı durdurun!

(Haber: İbrahim Sediyani / Ufkumuz )

Etiketler : #Arakan'da   #yeni   #katliam:   #850   #kişiyi   #katlettiler   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN