Annelerin değil, satıcıların günü!

Anneler Günü adı altında yapılan sömürüyü ve tüketimi özendirici reklamları değerlendiren Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu; “En yüce duygulardan anne sevgisinin Anneler Günü ile “tüketim ayinine” dönüştürülmemesini ve kapitalizme hizmet edilmemesini diliyoruz.” dedi.

08-05-2010


Anneler Günü adı altında yapılan sömürüyü ve tüketimi özendirici reklamları değerlendiren Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu; “En yüce duygulardan anne sevgisinin Anneler Günü ile “tüketim ayinine” dönüştürülmemesini ve kapitalizme hizmet edilmemesini diliyoruz.” dedi.

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu konuyla ilgili yaptığı açıklamada 'Anneler Günü’nün yaklaşmasıyla medyada pirinç satıcısından mücevherciye kadar herkes, anneler için en güzel hediyenin kendilerinde olduğunu iddia etmeye başlamıştır. Bu reklamlarda kullanılan dil, insanların bilinçaltına hükmederek anne sevgisini göstermenin tek yolunun tüketim yapılarak sağlanacağıdır.' ifadelerini kullandı.

Anneler Günü'nün bir güne sığdırılamayacağı gerçeğinin unutturulduğunu belirten Kalyoncu, kapitalist sistemin de desteği ile toplumun çoğunluğu tarafından sembolik değerine istinaden kabul görmüş özel bir gün olduğunun altını çizdi.

Tüketim kültürünün kutsalı olmadığının altını çizen Kalyoncu, 'Sanki bir kişi annesine en değerli hediyeyi alınca ona olan sevgisini en iyi biçimde kanıtlamış ve vazifesini yerine getirmiş kabul edilmektedir.' ifadelerini kullanarak Anneler Günü olgusunu eleştirdi.

ANNELER GÜNÜ KREDİ KARTI BORÇLARINI KIŞKIRTIYOR

Kalyoncu yaptığı yazılı açıklamada Anneler Günü'nde yapılan harcamalara dikkat çekerek 'Anneler Günü için, 2006 yılında 356 Milyon TL, 2007 yılında 429 Milyon TL, 2008 yılında 528 Milyon TL 2009 yılında 590 Milyon TL harcama yapılmış; her yıl artarak devam etmiştir. Yapılan alışverişlerin borçlanma ile yapılması, milyonlarca kredi kartı borçlusunun ve haciz tehlikesi altında kişinin bulunduğu ülkemizde durumun vehametini artırıcı etki oluşturmaktadır. Bu nedenle alışverişe ve borçlanmaya teşvik edilen uygulama ekonomik gerçeklerimize de aykırıdır.' ifadelerini kullandı.

ANNELER GÜNÜ ANNELERİN DEĞİL SATICILARIN GÜNÜDÜR

Kalyoncu Anneler Günü'nün sahibinin anneler olmadığını vurgulayarak 'Anneler Günü’nden hemen önce fiyatlarda nasıl bir artış olduğu ve böylesi özel günlerde satışların nasıl da ihtiyaçların çok üzerine çıktığı görülünce, bu günün “annelerin” mi, yoksa “satıcıların” mı olduğu konusunda ciddi şüphe oluşmaktadır.' şeklinde uyarıda bulundu.

(İslam ve Hayat / Dünya Bülteni)

Etiketler : #Annelerin   #değil   #   #satıcıların   #günü!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN