ABD'li parlamenter: Hacc insanı dönüştürüyor 

ABD'li senatör hacc tecrübesini "dönüştürücü" olarak tanımladı. Keith Ellison, hacc vesilesiyle dünyanın bir çok yerinden gelen Müslümanlar arasındaki benzerlikler hakkında epey bilgi sahibi olduğunu söyledi.

20-12-2008


ABD Temsilciler Meclisi üyesi Keith Ellison hacc yolculuğu ile ilgili izlenimlerini anlattı. Minneapolis temsilcisi Keith Ellison geçen hafta hacca gideceğini kimseye duyurmadı ve basın bildirisi yayınlamadı.

Minnesota eyaleti yerel medyasının bildirdiğine göre, Demokrat partiden Ellison, hacc izlenimleri konusunda, "Bunu bir siyasi şova dönüştürmek istemedik. Sadece olabildiğim kadar en iyi insan olmaya çalıştım." şeklinde konuştu.

Amerikan Kongresi'nde ilk hacı olan üye rolünü pek önemsemeyen Ellison, hacc tecrübesini "dönüştürücü" olarak tanımladı.
Amerikan Kongresi'ne seçilen ilk Müslüman üye olan Keith Ellison, "Hacc yolculuğumun bir kongre üyesi olmamla bir alakası yoktu." dedi.

Ellison'un hacc yolculuğu, kendisi istemese de, medyanın büyük ilgisini çekti. Bazı köşe yazarları ve blogçular olaya olumlu yaklaşırken, bazıları da temsil ettiği Detroit ile ilgili otomotiv sektörü hakkında Kongre'de önemli bir oylama yapılacağı sırada görevini ihmal etmekle itham ettiler.

Ellison'un sözcüsü, iflas etmekle karşı karşıya bulunan otomotiv sektörünü mali yardım yapılması konusunda kongrede bir oylama yapılacağının daha önceden bilinmediğini ve hacc yolculuğu konusunda önceden Kongre liderlerinin bilgilendirildiğini belirtti.

Müslüman milletvekilinin hacc yolculuğu ABD'de Müslüman karşıtlarını da harekete geçirdi. Ellison, yaklaşık 3 milyon Müslüman ile birlikte Mekke'de hacc ibadetini yerine getirdi.

Keith Ellison, hacc vesilesiyle dünyanın bir çok değişik yerinden gelen Müslümanlar arasındaki benzerlikler hakkında epey bilgi sahibi olduğunu söyledi.

ABD'li Müslüman milletvekili, "Dönüştüren şaşırtıcı bir tecrübe idi. Hiç unutmayacağım. Yer kürenin her karış toprağından üç milyon kişi bir araya geldi. Büyük bir türbülans meydana geldi. Bosna devlet başkanı yardımcısından, Suudi petrol bakanına, çalışkan sokak temizlikçilerine kadar bir çok insanla karşılaştım. Fakat haccda herkes aynı idi, aynı şekilde davranılıyordu." dedi.

Herkesin sadece bir Hacı olduğunu söyleyen Ellison, "Birinin ayakkabılarına bakamıyor ve hangi ekonomik seviyede olduğunu söyleyemiyorsunuz. Çünkü herkes sandalet giyiyor." şeklinde konuştu.

Bir Kongre üyesi olarak değil sadece bir insan olarak hacc ibadetini yerine getirmek istediğini fakat bir ABD Kongre üyesi olduğunun anlaşıldığını kaydeden Ellison, 2006'da milletvekili seçildiğinde medyada haberleri ve fotoğrafları yayınlandığından insanların kendisini gazete ve televizyonlardaki görüntülerinden tanıdıklarını belirtti.

Müslüman Kongre üyesi, "Politik bir olaya dönüşmesini istememiştim, fakat insanlar insanlardır. Kafalarının içindekileri söyleyeceklerdir." dedi.

Hacc sırasında karşılaştığı insanların Barack Obama'nın başkan seçilmesi ve ABD'nin dışişleri hakkında ne ifade ettiği hakkında büyük heyecan duyduklarını farkettiğini söyleyen Ellison, herhangi bir potansiyel tehlike konusunda dışişlerine danıştığını ancak güvenlik hakkında hiç endişe duymadığını kaydetti.

Minneapolis camiinden arkadaşları ile hacc yolculuğunu yaptığını söyleyen Ellison, beraberinde hiç bir koruma görevlisinin bulunmadığını ifade ederek hacc masraflarının Minnesota Müslüman Amerikan Toplumu tarafından karşılandığını belirtti.

Ailesi ile birlikte tekrar hacca gitmek istediğini söyleyen Keith Ellison, eşinin Müslüman olmadığını fakat dört çocuğunun Müslüman olarak yetiştirildiklerine dikkat çekti.

Keith Ellison, "Çocuklarım hacc konusunda çok heyecanlılar. Hacc konusunda bir şeyler bilmek istiyorlar. Şüphesiz, gelirken onlara bazı hediyeler, boncuklar ve yaklaşık 800 fotoğraf getirdim." dedi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #ABD'li   #parlamenter:   #Hacc   #insanı   #dönüştürüyor    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN