ABD'de eyaletler arası "faşist" savaşı

Los Angeles Arizona'ya milyonlarca dolara mal olacak boykot kararı aldı, diğer California şehirleri de boykot için toplanıyor.

13-05-2010


ABD’nin Arizona eyaletinde "kaçak göçmenlikle mücadele" gerekçesiyle çıkartılan yeni yasayla, polise verilen olağanüstü yetkilere tepkiler giderek büyüyor. Polise istediği herkese vatandaşlık belgelerini sorma yetkisi verilmesi üzerine Arizona eyaletine yönelik ülke genelinde boykot kararları ve çağrıları artıyor.

ABD’deki bazı sivil toplum örgütleri ve işçi sendikaları, 'Faşistlik' olarak niteledikleri bu yasayı kabul eden Arizona eyaletinde yapılacak her türlü etkinliği boykota hazırlanıyor. Arizona eyaletinde üretilen tüm ürünlerin boykot edilerek satın alınmaması için kampanya başlatılıyor.

Los Angeles Belediye Meclisinde, şehir belediyesinin Arizona eyalet sınırları içindeki her faaliyeti ve kongresini iptal etmesi karar tasarısını kabul etti. Eyaletin Arizona ile olan tüm işlerini iptal etmesi çağrısı da yapılan karar metninde, yasa ‘’vicdansız ve illegal’’ olarak nitelendi.

Arizona'ya yönelik en ciddi tepki olan karar, Los Angeles'tan Arizona'ya tüm resmi ziyaretleri ve Arizona merkezli şirketlerle iş yapılmasını yasaklıyor.

 

8 MİLYON DOLARLIK TEPKİ

Los Angeles'ın aldığı kararın Arizona'ya 8 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor. Karar, daha önce destek vereceğini açıklayan Los Angeles Valisi'nin imzasıyla yürürlüğe girecek.

ABD'nin en büyük ikinci şehri olan Los Angeles'ta yaşayanların yaklaşık yüzde 40'ı başka bir ülkede doğanlardan oluşuyor.

Los Angeles Şehir Meclisi üyesi Ed Reyes, "Bir Amerikalı olarak Arizona'ya bugün pasaportum olmadan gidemem" dedi.

ABD Kongresindeki Demokratların liderlerinden Illinois milletvekili Louis Gutierrez de, tüm Amerikalıları Arizona’ya seyahatlarını iptal etmeye çağırdı.

 

BOYKOT DALGASI

Öte yandan, Arizona, eyalete yönelik artan boykot çağrılarının ve kararlarının şokunu yaşıyor. San Francisco Belediyesi de Arizona’ya boykot kararı gündemiyle toplandı.

Belediye Meclisi, San Fransisco'daki spor takımlarına Arizona'da yapılacak hiçbir turnuvaya katılmamaları çağrısı yaptı. Arizona Valisi Jan Brewer'in sözcüsü, boykot kararlarını "düşüncesizce ve zarar verici" olarak nitelendirirken, Ulusal La Raza konseyi ve 19 ayrı insan hakları ve ulusal işçi sendikaları, Arizona eyaletinde düzenlenecek hiç bir etkinliğe katılmayacaklarını ve daha önce planladıkları Arizona eyaletine yapılacak tüm seyahatleri de iptal edeceklerini açıkladı.

Sivil toplum örgütleri ve işçi sendikaları tarafından kurum ve kuruluşlara yapılan ortak çağrıda , “Arizona’da düzenlenecek aralarında spor müsabakalarının da bulunduğu tüm ulusal ve uluslararası etkinlikleri başka eyaletlere taşıyın” denildi.

2010 yılı sonbaharında Arizona’da yapacağı kongreyi başka bir eyalete taşımaya karar veren Amerika Göçmen Avukatları Birliği (AILA), rezervasyonlarını iptal eden ilk gruplardan biri oldu. AILA açıklamasında, ‘’Temsil ettiğimiz insanları gayri insani gören bir eyalette para harcamayı vicdanımız kabul etmiyor’’ denildi.

ABD’nin en büyük Hispanik insan hakları örgütü NCLR’ın başkanı Janet Murgu, “Arizona eyalet kongresi yasayı iptal edene kadar geniş çaplı boykot uygulayacağız. Arizona’ya gitmeyeceğiz, bu eyalette üretilen ürünleri de satın almayacağız” dedi.

ABD'Yİ KARIŞTIRAN YASA

Arizona eyalet kongresinde kabul edilen yeni bir yasayla, polise "kaçak göçmenlere karşı mücadele" gerekçesiyle geniş yetkiler veriliyor. Eyalette yaşayan tüm göçmenlere ABD'de yasal olarak bulunduklarını kanıtlayan belgeleri yanında taşıma zorunluluğu getiriliyor, polise aksi halde göçmenleri gözaltına alma yetkisi veriliyor.

Yeni yasayla yasadışı göçmen çalıştıran işverenlerin cezalandırılması ve polislere yasadışı göçmen olduğundan şüphe ettiği herkesi sorgulama yetkisi veriliyor. ABD başkanı Obama'nın da sert tepki gösterdiği ve iptali için harekete geçtiği yasa, ülkedeki göçmenlik sorununun yeniden tartışmaya açılmasına da neden olmuştu.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #ABD'de   #eyaletler   #arası   #faşist   #savaşı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN