5. yıldönümünde kanlı Mısır darbesi

Bugünlerde İsrail, Mısır’ın darbeci yönetimiyle tarihinin en güvenlikli dönemini yaşadığı için bölgenin karışıklığından istifade ederek tarihi kararlar alma ve planlarını uygulama konusunda ciddi engellerle karşılaşmıyor.

05-07-2018


Eski Mısır Müftüsü Ali Cuma, darbeci Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi’yi destekleyen hezeyan dolu fetvalar listesine bir yenisini daha ekledi.

Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik 3 Temmuz 2013›teki kanlı askeri darbenin 5. yıldönümünde CBS televizyonuna verdiği röportajda konuşan Ali Cuma, “30 Haziran Devrimi, Mekke’nin fethi ve Bedir zaferi gibi Allah’ın mümin ordularıyla kâfirlere galip geldiği tarihi ve mübarek bir gündür, Çünkü Allah, Sisi ile Mısır halkını bozgunculardan (İhvan) o günde kurtarmıştır” dedi.

Darbe şakşakçısı müftünün açıklamasından sonra Tanta Piskoposu Paula, “30 Haziran 2013 tarihi Mısır’ın uçuruma ve karanlığa sürükleneceği bir anda “ilahi ve kutsal” bir elin müdahalesiyle tüm Mısırlılar için bir sevinç kaynağı ve kurtuluşun başlangıcı olmuştur” açıklamasını yaptı.

Bilindiği gibi 30 haziran 2013 günü Selefi Nur Partisi, Ezher Şeyhi Ahmed Tayyip, Mısır Hristiyan Kıptileri, Temerrüd Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Kurtuluş Cephesi lideri Muhammed Baradey vb. karşıt hareketler Sisi’nin etrafında dizilmiş ve Mursi’ye darbe yapmak için sözbirliği yaptıklarını açıklamışlardı. Sonrasında 3 Temmuz günü Mursi ve seçilmiş hükümete yönelik kanlı bir darbe yapıldı.

Ancak zorlama yöntemlerle Muhammed Mursi’ye karşı bir araya gelen bu zıt kutuplar sonraki dönemlerde büyük oranda dağıldılar. Kurtuluş Cephesi lideri Muhammed Baradey, Sisi’nin politikalarını beğenmeyip diasporasına geri dönüp muhalefete devam etti. 6 Nisan Hareketi liderleri hapsedildi veya konuşmaları yasaklandı.

Darbeci yönetim İnsan Hakları İzleme Örgütünün açıklamasına göre “Yakın dönemde bir gün içinde barışçıl göstericilerin toplu katliama tabi tutulduğu en büyük olaylardan biri” olarak nitelendirdiği Rabia ve Nahda katliamlarıyla başlayan idamlar ve on binlerce insanın hapsedilmesi yüz binlercesinin ülkesini terk etmesiyle sonuçlanan bir korku imparatorluğu oluşturuldu.

Baskı politikalarının İslami akımlara yönelik başlamasına rağmen onlarla sınırlı kalmadığı, darbe politikalarına teslim olmayan liberallerin, solcuların, laik kesimi de aşarak 2011’de Hüsnü Mübarek rejimine karşı Ocak Devrimi’ni başlatan aktivistlere kadar yayıldı.

Darbe sonrası 60.000 kişi tutuklanmış, 1012 kişi hakkında idam hükmü verilmiş bulunuyor.

Sina bölgesinde Mısır güvenlik güçleri tarafından 4010 vatandaş öldürüldü, 10.363 kişi tutuklandı ve 262 ev yıkıldı.

Sisi’nin yönetiminin üzerinden geçen beş yıl içinde yaşanan siyasi ve hukuki durum bu kadar kasvetli iken, ekonomik durumun iyi olacağı beklenemez. Zira darbe öncesine göre temel ihtiyaç maddelerinde ortalama 4 kat gibi bir fiyat artışı yaşanırken alım gücünün düşmesiyle ekonominin iyice zayıfladığı belirtiliyor. Örneğin metro fiyatları 1 cüneyhten 7 cüneyhe, gaz fiyatı 8’den 50 cüneyhe, 1 dolar alış 8 cüneyhten 17 cüneyhe yükselmiş durumda.

Uluslararası siyaset açısından da Mısır tarihi ve stratejik önemine rağmen dikkate alınmayan bir ülke konumuna düşürüldü. ABD ve İsrail’in emir eri bir ülke olmaktan öteye gitmiyor artık.

“New Yorker” dergisine tabiriyle bu darbe Mursi yönetimini devirmek için Sisi’ye 20 milyar dolar söz veren Körfez ülkelerinin bir kısmı için kendi tahtlarını koruma adına rahat bir nefes almak anlamına geliyordu.

Yahudi Haham Yoel Ben Nun’a göre, Muhammed Mursi›nin yönetiminin devamı Hamas ve diğer Filistin direniş hareketlerine tehlikeli bir destek kaynağı olacaktı. Bu nedenle Sisi’nin Mısır’daki darbesi İsrailliler için son dönemde gerçekleşen ilahi bir mucize niteliğindedir.

Bugünlerde İsrail, Mısır’ın darbeci yönetimiyle tarihinin en güvenlikli dönemini yaşadığı için bölgenin karışıklığından istifade ederek tarihi kararlar alma ve planlarını uygulama konusunda ciddi engellerle karşılaşmıyor.

(Muharrem Güneş / Yeni Akit)

Etiketler : #5.   #yıldönümünde   #kanlı   #Mısır   #darbesi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN