"Brifingci Paşa" dahil 9 kişi daha tutuklandı

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'nin de aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı.

27-04-2012


28 Şubat soruşturmasının üçüncü dalgasının adli süreci sona erdi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 11 kişiden 9'u tutuklandı. Tutuklananlar arasında eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri de var.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, 4'ü general 11 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
 
Tutuklama talebiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilenler arasında eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Lokman Ekinci de bulunuyor.
Ankara Adliyesi'ne getirilen 11 şüphelinin savcılık sorgusu 8 saat sürdü.
 
Sorgu sırasında zanlılara illegal istihbarat iddiaları soruldu. 
 
Özel yetkili cumhuriyet savcılarınca ifadesi alınan, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ve emekli Korgeneral Yıldırım Türker'in de aralarında olduğu, 11 zanlı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Emekli Yüzbaşı Tanju Sirmen savcılık sorgusu sonrasında serbest bırakıldı.
Bir şüphelinin savcılık sorgusu ise halen devam ediyor.
TCK'nın ''Hükümete karşı suçu'' düzenleyen 312. maddesi kapsamında tutuklanmaları talep edilen zanlılar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimince sorgulanacak.
Edinilen bilgiye göre emniyetteki sorgu sırasında zanlılara, birinci ve ikinci dalga operasyonlarda gözaltına alınan Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile dönemin Genel Sekreteri Erol Özkasnak'a yöneltilen sorular soruldu. Sorgulamanın temelini yine Batı Çalışma Grubu (BÇG) fişlemeleri ve BÇG Kriz Masası Kurulu oluşturdu. Bu kapsamda emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'ye 'Genelkurmay Başkanlığı özel antetli CD içinde yer alan BÇG Kriz Masası Kurulu'nun, Tümgeneral Fevzi Türkeri, Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak (KKK İstihbarat Başkanı) ve diğer isimlerden oluştuğu görülmektedir.' şeklindeki antetli belge ile ıslak imzasının bulunduğu gizli ibareli belgeler gösterildi. Ayrıca Hasan Celal Güzel'in dava dosyasına giren Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilen, 'İKK. ve Güv. D. Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri' imzalı 29 Temmuz 1997 tarihli belgenin izahı istendi.
Bu belgelerin kimler tarafından ve ne amaçla hazırlandığı dile getirildi. Hazırlanan gizli içerikli belgelerin komutana 'arz' edilip edilmediğine dikkat çekildi. Türkeri'ye ayrıca BÇG Kriz Masası'nı yönetip yönetmediği, bu görev kapsamında ne tür faaliyetler içerisine girdiği soruldu. Türkeri'ye sorulan diğer sorular arasında İstihbarata Karşı Koyma kapsamında medyaya herhangi bir baskının yapılıp yapılmadığı da yer aldı.
Eski Jandarma Genel Komutanı'nın, sorular karşısında çalışmaların emir-komuta zinciri içerisinde yapıldığı, komutana arz edilip edilmediği hususunda haberinin olmadığını söyledi.
Tutuklanan subaylar
Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri
Emekli Korgeneral Yıldırım Türker
Emekli Yüzbaşı Refik Tanju Sirmen
Muvazzaf Tuğg. İsmail Hakkı Önder
Muvazzaf Tuğg. Lokman Ekinci
Muvazzaf Albay Mustafa Köseoğlu
Muvazzaf Albay Mehmet Haşimoğlu
Muvazzaf Albay Yahya Kemal Yakışan
Muvazzaf Astsubay Adem Demir
 
(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Brifingci   #Paşa   #dahil   #9   #kişi   #daha   #tutuklandı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN