Tek ilah, tek otorite Yüce Allah'tır

Yegâne merci ve otorite yalnızca O’dur. Meşruiyetinin meşruluğunu tüm otoriteler O’nun otoritesinden alır. Muhtaç konumunda olan, bilinen veya bilinmeyen her türlüsü ile varlık O’nun tasarrufu altındadır. Onlar, aciz varlıklar olarak yardıma muhtaç iken ve yetki paylaşımında bulunurken bu, O’nun için muhaldir. Çünkü Malik, Melik, İlah, Rabb olan Allah; insanın fark ettiği veya etmediği, insanın bildiği veya bilmediği, insanın kavradığı veya kavramadığı, insanın ihata ettiği veya etmediği tüm fikir, algı ve duyuların üzerinde; ama onlara hâkim yegâne güçtür.

04-10-2012


Allah’tan Başka İlah Yoktur!

İkram Filiz / Islah Haber
 
Uçsuz bucaksız döşenmiş yeryüzünün yegâne yaratıcısı, döşeyeni,  müdebbiri O’dur. Kudretli, azametli, yaratıcısına boyun eğmesini bilen ve her zaman diliminde buna amade gökyüzünün mutlak sahibi O’dur. Kendisinin üzerinde gücünü sınırlayan, gücüne güç katan hiçbir güç yoktur. Her türlüsü ve her şekliyle her şeyin bilgisine sahip başka bir ilah yoktur. O’nun mutlak bilgisi dışında hiçbir şey vücut bulmaz ve hiçbir şey yok olmaz. Mevcut onunla mevcuttur. Yokluk yoktur varlık âleminde ve yok zannedileni varlık âlemine çıkaran O’dur.
 
Kelimeler O’nunla anlam bulur. Anlamını kaybetmiş bir dünyanın anlam haritasını sonsuz merhametiyle nebileri vasıtasıyla bildiren O’dur. İnsana, ilah olmasını varlık âlemindeki enfüsi ve afakî ayetleriyle bildiren, hissettiren O’dur. “Buradayım görmez misin?” dercesine mesajını en bilinir şekilde ileten merhametin ilahıdır O. Görmeyen gözlere göz, işitmeyen kulaklara kulak, his nedir bilmez kalplere kalp, söz nedir bilmeyenlere söz veren, vahiy nedir bilmeyenlere vahiy gönderen, insana insan olmasını öğreten sonsuzluğun adresi mürebbi-yi kadimdir O.
 
Yegâne merci ve otorite yalnızca O’dur. Meşruiyetinin meşruluğunu tüm otoriteler O’nun otoritesinden alır. Muhtaç konumunda olan, bilinen veya bilinmeyen her türlüsü ile varlık O’nun tasarrufu altındadır. Onlar, aciz varlıklar olarak yardıma muhtaç iken ve yetki paylaşımında bulunurken bu, O’nun için muhaldir. Çünkü Malik, Melik, İlah, Rabb olan Allah; insanın fark ettiği veya etmediği, insanın bildiği veya bilmediği, insanın kavradığı veya kavramadığı, insanın ihata ettiği veya etmediği tüm fikir, algı ve duyuların üzerinde; ama onlara hâkim yegâne güçtür. Bu yüzden dua O’nadır. Bu yüzden ibadet O’nadır. Bu yüzden namaz O’nadır. Bu yüzden şefaat O’nun elindedir. Kendisi için herhangi bir engel olmayan ilah, tüm engellerden azadedir.   O, her türlü eksiklikten, ayıptan, hatadan, unutkanlıktan, hastalıktan, çaresizlikten, yardımdan, ihtiyaçtan beridir.
 
Yeryüzünün zavallı zalimleri kendilerince plan proje çizerken O, bu plan ve projelerin bilgisine sahiptir. Kendilerinde güç vehim edenlerin tuzaklarına karşılık O, “Ol!” emrinin gücüyle zalimlerin hesaplarını, plan ve projelerini alt üst edendir. O’nun plan ve projelerinden habersiz, gücü kendinden tahayyül eden zavallıcıklar çetesi müstekbirlere aksü’l-amel ile hadlerini bildiren ve bildirecek olan O’dur. Tuzaklarla maruf bedbahtlara verilen sürelerin sonunda, ansızın azabıyla inecek olan, hesabı o an, oracıkta, hemen görecek ve gösterecek olandır.  Tuzak kuranların tuzaklarıyla dağlar sarsılsa, yer yarılsa, bombalar ardı sıra patlasa da bu durum O’nun gücünden zerrece eksiltmez. Her şey kendisinin kudret elinde olan ilah, bunların tümüne güç yetiren, kendisinden başka ilah olmayandır.
 
Her fraksiyonuyla zalimin karşısında, mazlumların yanındadır kendisinden başka yaratıcı olmayan. Mazlumların Rabbi, sığınağı, dostu, yardımcısıdır. İmhal eden; ama ihmal etmeyendir. He şeyi işiten, her şeyi bilen, her şeyden haberdar, her şeye güç yetiren, mülkün mutlak melikidir. “Allah’ın yardımı ne zaman?” feryadına bigâne olmayan, “Bize katından bir veli gönder!” duasına velileri; peygamberler şehitler, sıddıklar, melekler ile icabet edendir O.
 
Ey insanların hallerini halden hale çeviren; Halimizi zilletten izzete inkılâp ettir!
 
Ey insanların kalplerine dilediği gibi hükmedebilen; kalplerimize imanı, İslam’ı, ıslahı, tevhidi, adaleti, merhameti, uhuvveti, hilmi, cesareti, izzeti, onuru sevdir.
 
Ey insanlar üzerinde yegâne tasarruf etme gücüne sahip olan; tasarrufumuzu, tasarrufuna rıza, takdirine teslimiyet, muhabbetine iştiyak eyle.
 
Ey kendisinden başka ilah olmayan; sen bizim melikimiz, rabbimiz, sahibimizsin. Bizi sahipsiz bırakma!
 
Ey Mü’minlerin, Müslümanların velisi; yardımına muhtaç zamanlar ve mekânlar mevcut, çaresizliğin her türlüsüne boğulmuş Müslim feryatlara yardımınla yetiş!
 
Ey zalimlerin düşmanı; ey acizlerin, kimsesizlerin kimsesi; bize kimse ol ki senin düşmanların zelil, dostların ise aziz olsun.
 
Ey mazlumların Rabbi, ey kendisiyle aziz olunan izzetin sahibi; zalimlerin kalplerine korkuyu boşalt! Öyle bir korku ki mazlum kullarına zülüm edemesinler. Saltanatlarını yerle bir et, ordularını hezimete uğrat. Onlarla birlik olanların, onlara ses çıkarmayanların kalplerine öyle bir korku yerleştir ki, zillet içinde hem bu dünyada hem de ahrette ondan kurtulamasınlar.

Etiketler : #Tek   #ilah   #   #tek   #otorite   #Yüce   #Allah'tır   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN