Mevlüt Akbal, "İnfak Bilinci"ni anlattı (HABER- VİDEO)

Mevlüt Akbal: Bir ahlak dini olan islam dininde, infak etmeninde bir ahlakı vardır. Müddessir ve Maun surelerinde Rabbimiz infak edecek kimselerin; itip kakmadan, başa kakmadan, yetimleri gözeterek infak etmelerini emretmiştir

14-03-2012


Bilinç derslerinde bu hafta Birr Nesil Derneğinden Mevlüt Akbal "İnfak ve Cömertlik Bilinci" üzerine bir ders verdi. Dersten öne çıkan başlıklar şöyle:
 
* İnfak ve cömertlik kavamları Kuran-ı Kerim'de 74 ayette geçmektedir.
 
* Namaz Allah'a miraç iken, cömertlik insana doğru miraçtır.
 
* Zekat, sadaka ve infak; nefeka kökünden gelmektedir. Nifak ile infak aynı kökten türemiştir. İnfakın olmadığı toplumlarda nifak artar.
 
* Müslümanı kafirden ayıran en belirgin özellik infak etmesidir.
 
* İnfak, samimiyetle ve eziyet etmeden vermenin adıdır.
 
* Hz. Peygamber (s) insanlara İslamı tebliğ ederken yanında Ebubekir (ra) ve Hatice annelerimiz gibi infak eden dostları vardı.
 
* İnfak, sadece zenginlere mahsus bir eylem eğildir. Ali İmran 134'te Rabbimiz "onlar varlıkta ve darlıkta infak ederler" buyurmuştur. Herkes imkanları dahilinde infak etmelidir.
 
* İnfak edilecek şey, sevdiğimiz değer verdiğimim şeylerden olmalıdır. Habil gibi infak etmeliyiz ki Allah katında kabul edilsin. (Ali İmran 94)
 
* Habil en iyiyi vermeni, Kabil ise en kötüyü vermenin örneğidir. Allah samimi ve iyiyi veren Habil'in infakını kabul etti.
 
*İnfak etmemek, Allah'ın malını gaspetmek anlamına gelmektedir. Kasas suresinin son ayetlerinde Karun kıssasında ve Kalem suresinde bahsedilen bahçe ashabında bunun örneklerini görmekteyiz.
 
* Mekke döneminde infaksızlık maddi köleliği getiriyordu, bugünde asgari ücretle geçinmek zorunda bırakılan insanlar aynı sıkıntıyı yaşıyorlar.
 
* Müslümanlar bütün haliyle zekatlarını verseler, ümmetin içinde fakir kalmazdı.
 
* Varlık imtihanı, yokluk imtihanından daha çetindir.
 
* Fakirken infak bilincine sahip an birçok insan, zenginleştiklerinde fikri değişikliklere uğramaktadır. Bugün yaşadığımız coğrafyada bunun bir çok örneği vardır. Kurulan iş adamları derneğinde ki birçok kişiye infak etmeleri yönünde ikazlar edildiğinde, infak etmek yerine "onlarda çalışıp azansınlar" gibi geçersiz bahaneler sunmaktadırlar. Kul kendini infaktan alıkoyan herşeye "La" diyerek, "illahlah" ile Allah için vermelidir.
 
* İnfak etmeyip malı biriktirmek, geçmiş zamanda helak olmuş kavimlerin, helak edilmelerinin sebeplerinden biridir.
 
* Ailelerimizin taleplerine gösterdiğimiz hassasiyetlerden daha fazla, İslamın öğretildiği mekanlara göstermeliyiz. 
 
* Bakara 218. ayette Rabbimiz "ihtiyaçtan fazlasını infak et" diye buyurmaktadır. İslam mülkiyet sahibi olmaya karşı değildir. Ancak bu israf sınırlarına dayanmamalıdır. Hayatlarımızdaki lüks tüketim ve israfın önüne geçtiğimiz sürece yapılacak çok şey var.  Hatta İmam-ı Şafii bir bölgede sıkıntı çeken müslümanlar varsa, diğer müslümanların evini boyatmalarını bile haram saymıştır.
 
* Nifak içinde olanın infakı rabbimiz tevbe suresi 67. ayette bizler "onlar kötülüğü emredip, iyilikten sakındırmaktadır" diyerek, öğretmiştir.
 
* Nifakın panzehri infaktır. Munafıkın suresinin 10. ayetinde Rabbimiz nifak üzere ölmeden önce dünya hayatında "rızık verdiklerimizden Allah yolunda harcayın" buyurmuştur.
 
*İnfak, namaz gibi daha vahyin ilk zamanlarında emredilmiştir. Diğer birçok emir ve yasak 17 kadar bir sürede peyderpe gelmiştir. İnfak ilk ve en önemli ibadetlerdendir.
 
* İnfak, ihsanla yapılması gereken bir eylemdir. Sen Allah'ı görmesene O'nun seni gördüğü bilinciyle infak etmek gerekir.
 
* İnfak etmek, yapabileceğimiz en karlı alışveriş olacaktır. Bakara suresi 261. ayette Rabbimiz Başak tanesiyle verdiği örnekte infak edene karşılığını, bir'e yediyüz vereceğini bildirmektedir.
 
* Bir ahlak dini olan islam dininde, infak etmeninde bir ahlakı vardır. Müddessir ve Maun surelerinde Rabbimiz infak edecek kimselerin; itip kakmadan, başa kakmadan, yetimleri gözeterek infak etmelerini emretmiştir.
 
* İnsanları ifsad etmek için, batıl davaları uğruna maddi ve manevi veren batıl kimselerde vardır.
 
*İnfak, zamanın, canın ve malın infakıdır. Sadece maddi imkanlarla infak edilmez. Ahzap suresi 23. ayette Rabbimiz müminlerden bahsederken onların bir kısmının ahde vefalı ve sadık olduklarını ve sözlerinde durduklarını bildirir.
 
* İnsanı infaktan alıkoyan haller vardır. Rabbimiz Tevbe suresi 24. ayette, babalarımız, çocuklarımız, kardeşlerimiz, eşlerimiz, aşiretimiz, kazandığımız mallar, az kâr getireceğinden korktuğunuz ticaretler ve hoşunuza giden evlerin bizlere Allah'tan, O'nun Resûlü'nden ve O'nun yolunda cihad etmekten daha sevimli gelebileceğini. Bunlara dikkat etmemiz gerektiği söylemektedir.
 
* Bütün infak ayetlerinde, infak etmeyenlerin nifak üzere olacağını belirtir.
 
* Resululah hadisinde "veren elin, alan elden üstün olduğunu" söylemiştir. Ensar, vermenin en güzel örneğidir.
 
* İzzet ve şeref makam ve maddi imkanlarla elde edilecek birşey değildir. İzzet ve şerefi maddi imkanlarda aramak cahiliyye aklıyla yaşamaktır.
 
* Mülkün Allah'a ait olduğuna iman eden bir kimsenin infak etmesi kolaylaşır.
 
* İstemenin en güzel duası Bakara suresiş 201. ayette ki gibidir. "Onlardan öylesi de vardır ki: "Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru" der. Bu Allah'tan imtihan dünyası ve sonrası için en iyisini isteyip Allah2a teslim olmaktır.
 
Hay-Der'de Pazartesi akşamları gerçekleştirdiğimiz İslami bilinç derslerinde önümüzde ki hafta (19 Mart) Faruk Köse, İstişare Bilinci konusunu işleyecek.
 
(Haber: Atilla Aksu / İslam ve Hayat)

Etiketler : #Mevlüt   #Akbal   #   #İnfak   #Bilincini   #anlattı   #(HABER   #   #VİDEO)   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN