Kocaeli ve Sakarya'dan asgari ücrete tepki

Kocaeli ve Sakarya'daki platformların bu haftaki basın açıklamalarında yer alan ortak sorunlardan biri de asgari ücret uygulaması ve asgari ücrete 2011 yılı için Hükümet'in verdiği düşük zamdı.

02-01-2011


İslam ve Hayat

Her Cumartesi yaptıkları eylemlerde toplumsal sorunlar karşısında tavır geliştiren platformların bu hafta gündeme aldıkları sorunlardan biri de asgari ücret oldu. Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri'nin 298.hafta basın açıklaması İzmit İnsan Hakları Parkında, Özgürlük Meydanında yapıldı. Basın açıklamasını platform birleşenlerinden Mazlumder Kocaeli Şubesi üyesi Orhangazi Ergin yaptı.

Ergin, "Açlık sınırı 869 TL yoksulluk sınırı ise 2533 TL, şu an itibari ile ülkemizde. Zamlar geldikçe bu rakamlar elbette fırlayacaktır. Pekala, bu zamlar karşısında bu hayat pahalılığı karşısında asgari ücretlinin eline geçen net olarak 600 TL. Hafızanıza güvenemiyorsanız lütfen üst satırları tekrar okuyunuz. Yoksulluk sınırı 2533 TL Ama hiçbir asgari ücretli yoksulluk sınırı 2533 TL ise neden bizim maaşımız 600 TL demez.

Bilir çünkü memleketin durumları, hayal ile gerçeğin ne olduğunu gayet iyi bilir. Ama nedense komisyondakiler başta olmak üzere karizmatik ve de sempatik büyüklerimiz, idarecilerimiz 600 liraya yaşanamayacağını, bu asgari ücretlinin maaşının harçlıktan farksız olmadığını bilmez. Basit bir hesapla dört kişilik bir ailenin sadece zeytin, peynir, ekmek, ve çay ile kahvaltı, patatesle öğle yemeği kuru ile pilavla da akşamı geçirse bu maaşın yinede yetmeyeceğini bilir." diyerek asgari ücret tespit komisyonuna tepki gösterdi.

Sakarya'da 275. Eylem

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu'nun 275. eyleminde ise basın açıklamasını Diriliş Saati Dergisi yaptı. Eylemde sorunla ilgili olarak "2011 yılı net asgari ücret 629 TL olarak açıklandı. Kapitalizmin bütün boyutlarıyla hayata geçirilmeye çalışıldığı ülkemizde bu ücret, modern köleliği tanımlamaktadır. Tüm sendikal hakların yok sayıldığı, taşeronluk sisteminin bir kâbus gibi emekçilerin üzerine çöktüğü bu sürecin halkımız tarafından doğru anlaşılması ve kapitalizme karşı tüm mazlumların ortak bir cephe oluşturması acil bir gerekliliktir.

Hükümetin uluslararası sermaye ve ulusal sermayeyi ihya etme çabaları ve buna bağlı sanal büyüme değerleri ile halkımızın gözünü boyama girişimleri deşifre edilerek, kapitalist değerlerin hayatımız kuşatmasına karşı topyekûn bir mücadelenin ortaya konulması zaruridir. Tüm halkımızı kapitalizme karşı mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz. " denildi.

Etiketler : #Kocaeli   #ve   #Sakarya'dan   #asgari   #ücrete   #tepki   
YORUMLAR
  • Hakan Biçer   02-01-2011 12:30

    Demokratik bir eylem şekli olarak bilinen ve kullanılan bu eylemler, ancak demokrasi çerçevesinde bir anlam ifade ettiği için İslami bir yön taşımamakta, katkı sağlamamaktadır. Sistemin önerdiği STK tarzı yapılanma (dernek-vakıf) ve demokratik eylemler müslümanlar tarafından sahiplenilmemeli, bunlardan İslami bir menfaat beklenmemelidir. Bu tür hareket tarzı ancak, bunu kuran ve işleten sisteme angaje olmak, onun değirmenine su taşımak, o gemiyi yürütmek anlamına gelmektedir. Bugüne kadar yapılan yüzlerce eylemden herhangi bir sonucun elde edilememesi de bunu ispatlamaktadır. Saygılarımla

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN