İstanbul'da bir Çeçen suikasti daha

Daha önce 6 Kafkasyalı'nın Rusya tarafından organize edildiği düşünülen suikastlerle hayatını kaybettiği İstanbul'da bir Çeçen daha katledildi. Putin ve Kadirov rejimleri tarafından organize edilen bir suikast sonucu zehirlendiği düşünülen Kaim Saduev'in cenazesi bugün öğlen namazı sonrası Fatih Camii'nden kalkacak.

03-03-2015


İstanbul Başakşehir'de yaşayan Kaim Saduev, zehirlenerek hayatını kaybetti. Daha önce dört kardeşini Rusya'nın Çeçenistan'ı işgal etmesiyla başlayan savaşta kaybeden Kaim Saduev, çevresinde Turko ismiyle tanınıyordu. Maktulun yakınlarıyla görüşen Timetürk, Kaim Saduev'in katledilmesiyle ilgili ilginç detaylara ulaştı.

ZEHİRLİ BİTKİ KAFKASYA'DAN GÖNDERİLMİŞ

Kafkasya halklarının doğadan toplayarak tükettiği bir bitkinin geçtiğimiz hafta kendi kızkardeşi tarafından Kaim Saduev'e gönderildiği öğrenilirken söz konusu bitkinin doğrudan doğadan toplandığı ve herhangi bir tarımsal işlemden geçmediği belirtiliyor. Kızkardeşi tarafından gönderilen bitkiyi pişirdikten sonra yiyen Kaim Saduev, eşi ve bir çocuğu zehirlenerek hastaneye kaldırılırken Saduev dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Eşi ve çocuğu hala tedavi altında tutulan Saduev, dört kardeşini Ruslara karşı savaşırken kaybetmişti. Saduev'in aile üyelerinin Şamil Basayev'e yakın isimler olduğu biliniyordu.

Daha önce Ruslar tarafından şehit edilen Ebubekir Saduev, Akraman Saduev, Yusuf Saduev ve Tahir Saduev'in aileleriyle ilgilenmek üzere Türkiye'ye Çeçenistan'da savaşa devam eden aile üyeleri tarafından gönderildiği öğrenilen Kaim Saduev de Şamil Basayev ile sağ olduğu dönemde ünlü komutanla bağlantıda olan Çeçenlerdendi. Özellikle Yusuf Saduev ve Tahir Saduev'in Şamil Basayev'in şurasında yer aldıkları Ruslar tarafından biliniyordu. Tahir Saduev'i özel bir operasyonla katleden Rusya'nın Kaim Saduev'i de intikam amaçlı hedef almış olabileceği düşünülüyor.

RUSYA 'ZEHİR'Lİ SUİKASTLERDE TECRÜBELİ

Daha önce eski KGB ve FSB ajanı Aleksandr Litvinenko'yu da tespiti çok zor polonyum 210 türü zehir kullanarak öldüren Rus istihbaratı, zehir kullanımında uzman gizli servisler arasında bulunuyor. Çeçenistan'da uzun süre Ruslara karşı savaşan ünlü Arap komutan Hattab'ı da şarbon virüsü enjekte edilmiş mektupla şehit eden Rusya yine Çeçenistan'da uzun süre işgal güçlerine karşı savaşan Yemenli komutan Yasir'i de zehirleyerek katletmişti. Kaim Saduev'e gönderilen bitkiye de Rus istihbaratı tarafından zehir enjekte edilmiş olabileceği düşünülüyor. Gelen ilk bilgilere göre Kaim Saduev'in zehirlenme sebebi tarımsal amaçlı kullanılan fosfat. Ancak tarım faaliyetiyle elde edilmeyen doğal bir bitkide, yıkanmasına ve pişirilmesine rağmen bu kadar yoğun fosfatın bulunması soru işaretleri doğuruyor

Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan otopsinin sonucu henüz açıklanmazken İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın konuyla ilgili bir soruşturma başlattığı öğrenildi.

CENAZESİ FATİH CAMİİ'NDEN KALDIRILACAK

Zehirlenerek hayatını kaybeden Kaim Saduev'in cenazesinin bugün öğlen namazını takiben Fatih Camii'nden kaldırılacağı öğrenilirken cenazeye katılımın yoğun olması bekleniyor. Saduev, uzun süredir Rusya ve Kadirov rejimi tarafından hedefte olan isimlerden birisiydi. Çeçen diasporası içerisinde sevilen isimlerden birisi olan Saduev'in cenazesinin nereye defnedileceği ise henüz açıklanmadı.

ÇEÇEN CİNAYETLERİ DEVAM EDİYOR

Daha önce Gazi Edilsultanov, İslam Canibekov, Ali Osaev, Berghaz Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriev İstanbul'da katledilmişti. 2011 yılında cinayet zanlılarının daha sonra Türkiye'ye farklı pasaportlarla giriş çıkış yaptığı tespit edilmiş ancak herhangi bir işlem yapılmamıştı. En son Çeçen diasporasının önemli isimlerinden ve Çeçenistan Fahri Başkonsolosu Medet Ünlü, Ankara'da "Dayı Murat" lakaplı Murat Aluç tarafından vurulmuş ve katil zanlısı olayın üzerinden bir yılı aşkın süre geçtikten sonra Sakarya'da tutuklanmıştı. Ancak olayın azmettiricisi olduğu öne sürülen Çeçen asıllı Rizvan Esbulatov'a hala ulaşılabilmiş değil. Benzer şekilde 2009 ve 2011 yılındaki cinayetlerle ilgili de asıl faillerin ve azmettiricilerin firari olduğu biliniyor. Cinayetlerle ilgili oldukları polis tarafından tespit edilen Nedim Eyüpov ve Aleksandr Zharkov kod isimli Rus ajanlarıyla ilgili mahkeme hala bir sonuca ulaşabilmiş değil. Ayrıca Çeçen cinayetleri davasının tek tutuklu sanığının avukatı da müvekkilinin suçlandığı tek cinayetin gerçekleştiği Tiflis'te olduğunu kanıtladığını belirtiyor.

ÇEÇEN CİNAYETLERİNDE NEDEN MESAFE ALINAMIYOR?

Türkiye'de işlenen Çeçen cinayetleriyle ilgili tek bir dava ve tek bir tutuklu sanık bulunurken sanığın avukatına göre tutuklu tek sanık da cinayetlerle bir ilgisinin bulunmadığını gösterir belgeleri mahkemeye sundu. Kaim Saduev'in daha önce gözaltına alındığı dosyadan ötürü tutuklu bulunun Temur Makhauri'nin avukatı, müvekkilinin suçlandığı cinayetin işlendiği gün Tiflis'te olduğunu ispat eden belgelerin mahkemeye ibraz edildiğini savunuyor.


Kaynak:timeturk

Etiketler : #İstanbul'da   #bir   #Çeçen   #suikasti   #daha   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN