Dünyayı korumak için 100 milyar dolar fona ihtiyaç var

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, evreni korumak için somut ve etkili adımların atılması gerektiğini bildirdi.

16-11-2016


Fas’ın Marakeş kentinde devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) Liderler Zirvesi, Fas Kralı 6. Muhammed ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Ban, gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği etkisini azaltma çalışmaları konusunda kullanılmak üzere 100 milyar dolarlık uluslararası bir fon oluşturması gerektiğini belirterek, “İklim değişikliğinden dolayı su altında kalan toprakların yol açtığı büyük göç dalgaları önümüzdeki süreçte en büyük tehlikelerin başında yer alıyor. Marakeş’te müzakereler sonucunda önümüzdeki nesillerin geleceği şekillendirilecek. Şimdi evreni korumak için somut ve etkili adımların atılması zamanı.” dedi.

Paris İklim Anlaşmasını imzalayan ülkelerin 109’a yükseldiğine değinen Ban, bu rakamın katılımcı ülkeler arasında yüzde 75’e tekabül ettiğine işaret etti.

Fas Kralı 6. Muhammed ise iklim değişikliğine ayak uydurabilmeleri için az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere teknik ve mali desteğin sağlanmasına vurgu yaptı. Muhammed, "Gelişmiş ülkeleri, Paris İklim Anlaşmasıyla imza attıkları taahhütleri 2020 yılına kadar gerçekleşebilmeleri noktasında oluşturulacak mali fonun bir an önce hayata geçirmeye davet ediyorum.” diye konuştu.

Bu konferansın yeni neslin geleceğini yakından etkileyeceğine dikkati çeken 6. Muhammed, “Kararlı ve önemli adımlar atmada geç kalırsak, dünya çapında güvenlik ve istikrarı ciddi manada olumsuz etkileyeceği ortadır. Hiç vakit kaybetmeden bu konuda somut adımlar atmaktan başka seçeneğimiz yok.” ifadesini kullandı.

Türkiye’yi temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katıldığı açılışa, aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Katar Emiri, Temim bin Hamad Al Sani, Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’ın yanı sıra bir çok ülke temsilcisi katıldı.

Marakeş'te 7 Kasım'da başlayan ve 18 Kasım'a kadar devam etmesi planlanan COP22'ye 8 bini sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere 30 bin kişinin katılması bekleniyor. 195 ülkeden temsilcinin yer aldığı konferansta, yeni yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'nın uygulamasına ilişkin görüşmeler yapılıyor.

Etiketler : #Dünyayı   #korumak   #için   #100   #milyar   #dolar   #fona   #ihtiyaç   #var   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN