Çin depreminde ölü sayısı 20 bine çıktı

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti.

17-05-2008


Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti. Enkaz altındaki binlerce kişiyi kurtarmak için zamanla yarışılıyor.

Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 20 bini aştığı, 100 bin kişinin de kayıp ya da enkaz altında olduğu bildirildi. Sadece 3 kentteki ölü sayısının 20 bini aştığı belirtildi. Ancak 100 bin kişinin enkaz altında olmasından dolayı kaybın daha da büyümesinden endişe ediliyor. Sağanak yağış ve kapanan yollarsa deprem bölgesine ulaşmaya çalışan yardım ekipleri için en büyük engel oluşturuyor.  

Taş üstünde taş kalmadı

Sichuan'da bulunan Yingşiu kentinde, 7 bin 700 kişinin öldüğü bildirilirken, yerel yetkililer, depremin merkez üssüne yakın olan ve 10 bin kadar kişinin yaşadığı kentte sadece 2 bin 300 kişinin hayatta kaldığını duyurdu. Hayatta kalanlardan bin kadarının da ağır yaralı olduğu belirtilirken, kentteki durumun sanılandan çok daha kötü olduğu, yardım çalışmalarının güçlükle yürütüldüğü kaydedildi. Hayatta kalanların ilaç, gıda ve suya ihtiyaç duyduğu belirtilirken, Başbakan Ven Ciaobao, arama ve kurtarma çalışmalarına 100 bin polis ve askerin katıldığını açıkladı. Polis kaynakları da, depremin merkez üssüne yakın kentlerde adeta “taş üstünde taş kalmadığını”, bütün binaların yıkıldığını belirtiyor. 

100 bin kişi kayıp

Depremin merkezi Vançuan ilçesine komşu olan Mianyang şehrinde ölü sayısı 5 bin 430'a, yaralıların sayısı bin 396'ya çıktı. Şehirde hâlâ 18 bin 486 kişinin göçük altında bulunduğu duyuruldu. Yeni Çin Haber Ajansı, 37 turistin öldüğünü bildirirken kayıp 15 İngiliz turistin hayatta olduklarını kaydetti. Voolong bölgesindeki üç kasabada yaşayan 60 bin kişiyle birlikte 100 bin kişiden haber alınamıyor.

Rüşvet yıktı iddiası

Öte yandan, depremde oluşan geniş çaplı yıkımdan inşaat sektöründe rüşvetin etkili olduğu iddia edildi. Jones Day yatırım-finansman şirketine bağlı Büyük Çin İnşaat Grubu'nun Genel Müdürü Ashley Howlett, “Rüşvet, deprem yıkımında büyük etmen” dedi. (ihh.org.tr)

Etiketler : #Çin   #depreminde   #ölü   #sayısı   #20   #bine   #çıktı   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN