Büyük şeytanın işi zor: Latin Amerika ülkeleri ABD'ye karşı birleşti

Güney Amerikalı 12 ülkenin liderleri, kıtada siyasi birliği ve ekonomik entegrasyonu geliştirmeyi amaçlayan yeni Güney Amerika Birliği UNASUR'un doğduğunu ilan etti.

24-05-2008


Güney Amerikalı 12 ülkenin liderleri, kıtada siyasi birliği ve ekonomik entegrasyonu geliştirmeyi amaçlayan yeni Güney Amerika Birliği UNASUR'un doğduğunu ilan etti.

Brezilya'nın evsahipliğini yaptığı zirvede, 12 ülkenin devlet başkanları,Güney Amerika Ülkeleri Birliği'ni (UNASUR) kuran anlaşmayı imzaladı.

Ancak, liderler savunma ve ticaret konularında görüş farklılıklarını aşamadı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, zirvedeki konuşmasında, Avrupa Birliği'nin bölgesel versiyonu olarak yorumlanan UNASUR'u selamlayarak, diğer Latin Amerika ve Karayip ülkelerini de bu girişime katılmaya davet etti.

Güney Amerika'nın küresel aktör olduğunun işaretlerini verdiğini, hükümetler arasındaki farklılıkların ise bir canlılık meydana getirdiğini belirten Da Silva, "Bazılarının kıtamızda görmek istediği istikrarsızlık, hayatın, özellikle siyasi hayatın emaresidir. Sokaklarda protesto gösterisi yapan insanlar olmadan demokrasi olmaz" dedi.

CHAVEZ: 1 NUMARALI DÜŞMAN ABD

Venezuela lideri Hugo Chavez de, yine ABD'yi hedef alan konuşmasında "Güney birliğinin 1 numaralı düşmanı, Birleşik Devletler imparatorluğudur" dedi.

Chavez, ABD'nin Güney Amerika'da savaşlar oluşturmaya çalıştığı iddialarını da yineledi.

UNASUR'un yılda iki kere dışişleri bakanları düzeyinde toplanması, başkanlığının dönemsel olması ve Bolivya'da bir parlamentosunun bulunması planlanırken, yeni oluşumun ekonomi ve savunma alanlarında yapacakları konusunda liderler arasında görüş farklılıkları bulunuyor.

UNASUR'un ilk genel sekreteri Rodrigo Borja, örgütün resmen toplanmasından bir gün önce bu görevi reddettiğini açıkladı. Borja istifa ederken, Mercosur ve And Topluluğu gibi bölgesel ticaret bloklarının UNASUR'a dahil olması konusundaki karşı görüşleri eleştirdi.

Bu arada, Kolombiya'nın da, Brezilya'nın bölgesel savunma konseyi kurulmasına ilişkin önerisine karşı çıktığı belirtildi. (Dünya Bülteni)

Etiketler : #Büyük   #şeytanın   #işi   #zor:   #Latin   #Amerika   #ülkeleri   #ABD'ye   #karşı   #birleşti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN