Bu çizgi film, işbirlikçilerin maskesini düşürüyor

El-Aksa Televizyonu, Abbas milislerini anlatan bir çizgi film yayınladı. Film işbirlikçilerin maskesini düşürücü nitelikte.

18-01-2010


İslami Direniş Hareketi (Hamas)’a yakın medya organlarının yayınladığı çizgi filmler Filistin halkının ilgisini çekerken, bir yandan komedi alanındaki başarısı ve diğer yandan Filistin’deki gerçeklere değinmesi nedeniyle Siyonist işgal devletinde ve uluslararası medyada gündem olmaya devam ediyor.

El-Aksa Televizyonu’nun son günlerde yayınladığı “Muhimme Haassa” (Özel Görev) isimli çizgi film, cesur bir adım olarak kabul edilmektedir. Filmde, Siyonist işgal güçleriyle başkanlık süresi sona eren Mahmud Abbas’a bağlı milislerin işgal altındaki Batı Yaka’da yaptıkları güvenlik koordinasyonu, direnişçilere yapılan baskı ve işkenceler, bazı Fetih yöneticilerinin ırkçı ayrım duvarının inşası suçuna bulaşmaları ve benzeri konular ele alınmaktadır.

Komedi diliyle anlatılan gerçekler

El-Aksa Televizyonu’nda yayınlanan 8 dakikalık çizgi filmin Batı Yaka halkı tarafından ilgiyle izlendiği bildirildi. Filmde Abbas’a bağlı güvenlik biriminde görevli ve eli sopalı bir subay bütün gücüyle Siyonist işgal güçlerine nasıl hizmet edeceğini, Yahudi yerleşimcileri nasıl koruyacağını ve küçük yaşta bile olsalar direnişçilere nasıl baskı ve zulüm uygulayacağını gösteriyor. Abbas’ın subayı, Filistin halkının çocuklarını katleden Siyoniste karşılık olarak daha fazla “barış” sunuyor.

Abbas’a bağlı güvenlik birimlerinin görevinin kanunları uygulamak ve güvenliği sağlamak olduğu yönündeki asılsız iddialarla zekice alay edilen çizgi filmde, siyasi anlamlar içeren kelimelere ve cümlelere yer veriliyor.

Televizyonda ve internette izlenme rekorları kıran çizgi filmde içeriğe uygun ve vurguyu artırıcı çeşitli ses efektlerinin kullanılmasını değerlendiren uzmanlar, bu efektlerin filmin kalitesini artırdığını ifade ediyor.

Reklam ve medya alanında çalışan İhab Ebu Said “Özel Görev” çizgi filminin kısacık bir sürede Batı Yaka’da yaşayanların çektikleri sıkıntıları en iyi şekilde anlatmayı başardığını söyleyerek, Fetih’in silah zoruyla Batı Yaka’da kontrolü tamamen eline almasının ardından yaşananların ve Siyonist işgal devletiyle yapılan güvenlik koordinasyonunun filmde net bir şekilde yansıtıldığını belirtti.

İhab Ebu Said, Filistin Enformasyon Merkezi muhabirine filmi değerlendirirken, “Renk seçimi, karakterlerin çizimi ve seslendirme; hepsi çok başarılı” diyerek, El-Aksa Televizyonu’nun yaptığı tüm çizgi filmleri takip ettiğini ve filmlerin kalitesinin her geçen gün arttığını söyledi.

Karikatür ve çizgi filmin insanların gerçekleri anlamalarını kolaylaştırdığına dikkat çeken İhab Ebu Said, bu metodun hem küçükleri hem de büyükleri aynı şekilde ikna edici olduğunu, Batı Yaka’da Abbas milislerinin baskısı altında inleyen Filistinlilerin acılarını bir ölçü de olsa hafiflettiğini ve çetelere karşı onlara güven kazandırdığını kaydetti.

Siyonistleri ve Fetihlileri kızdırdı

El-Aksa Televizyonu’nun “Özel Görev” isimli çizgi filmine Siyonist işgal devleti medyası da ilgisiz kalmadı. Ramallah Yönetimi’nin işgal devletiyle yaptığı güvenlik koordinasyonunu anlatan film hakkında Yedioth Aharonoth gazetesi “Güvenlik koordinasyonun bilinmeyen yönlerini açıklıyor” dedi. Siyonist Televizyonu 2. kanalı ise Hamas Hareketi’nin komedi türü çizgi filminin Mahmud Abbas’ın, Siyonist işgal devletini Filistinlilere yönelik ihlallerine devam etmesi halinde güvenlik koordinasyonuna son vermekle tehdit ettiği günlere denk geldiğini söyledi.

Batı Yaka’daki güvenlik komedisini anlatan çizgi film Arap basınında ve yabancı medyada da geniş yer buldu. Yerel ve ulusal onlarca gazete “Özel Görev” isimli çizgi filmden bahsederken, internet forumlarında ve video paylaşım sitelerinde filme büyük ilgi gösterildiği gözlendi.

Gazze ve Batı Yaka’da, Filistin içinde ve dışında büyük ilgi gören çizgi film, Mahmud Abbas’ın başkanlığını yaptığı Fetih Hareketi üyelerini ise çok kızdırdı. Abbas’a bağlı güvenlik birimlerinin işgal güçleriyle işbirliğini anlatan filme Fetihlilerin kızgınlıkları harekete yakın internet sitelerine ve forumlara yansıdı. Fetih Hareketi üyesi bazı kalemlerin film hakkında yaptıkları yorumlarda Hamas’a saldırarak Siyonist işgal güçleriyle güvenlik koordinasyonu adı altında yapılan işbirliğini savunması dikkat çekti.

Fetih üyelerinden bazıları Hamas’a ait El-Aksa Televizyonu’nun “Özel Görev” isimli çizgi filmine benzeri bir çizgi filmle karşılık verilmesini isterken, uzmanlar yayın süresinin büyük çoğunluğunu müzik ve eğlence programları ile ucuz dizi filmlere ayıran Fetih’e ait Filistin Televizyonu’nun bu türden kaliteli bir çizgi film yapacak bilgi ve beceriye sahip ekibinin olmadığına işaret etti.

Hamas’a ait El-Aksa Televizyonu, daha önce de “Gazze Savaşı” ve “Esir Asker Şalit” gibi işgalciyle alay eden onlarca çizgi film yapmıştı. El-Aksa Televizyonu, “Özel Görev” isimli çizgi filmden önce de yine Mahmud Abbas’a bağlı milis güçlerinin Batı Yaka’da direniş taraftarlarına uyguladıkları baskıları anlatan “Fareler” isimli bir çizgi filme imza atmıştı.

El-Aksa Televizyonu’na yakın medya kaynakları, kanalın her türlü yolla gerçekleri kamuoyuna anlatma çabası çerçevesinde yakın zamanda “Özel Görev” isimli çizgi filmin ikinci bölümünü de hazırlayacağını bildirdi.

Dayton’un üç yıllık emeğini birkaç dakikada deşifre etti

Üç yılı aşkın bir süredir İslami Direniş Hareketi (Hamas) üyeleri ve sempatizanları Batı Yaka’da Mahmud Abbas’a bağlı ve Amerikalı General Keith Dayton tarafından eğitilip yönlendirilen milis güçlerinin yoğun işkence ve gözaltı kampanyalarına maruz kalıyor.

Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin Gazze’de yaşadıkları başarısızlığın Batı Yaka’da tekrarlanmaması için güvenlik birimlerini yeniden yapılandırma misyonuyla yola çıkan General Dayton, Amerikan Kongresi’nden gerekli desteği aldıktan sonra Ramallah Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçlerini yeniden eğiterek işgal güçleriyle işbirliği yapmaktan çekinmeyen ve Siyonist işgal devletinin güvenliği için direniş güçlerine göz açtırmayan yepyeni bir Filistinli güvenlik görevlisi türü ortaya çıkardı.

Hamas Hareketi, Batı Yaka’da milis güçleri tarafından üyelerine ve sempatizanlarına yapılanları çeşitli vesilelerle kamuoyuna duyurmaya ve medyanın ve insan hakları örgütlerinin dikkatini Batı Yaka’daki ihlallere çekmeye çalıştı.

Batı Yaka’da görev yapan birçok insan hakları örgütü olmasına rağmen bu örgütler Hamas üyelerine yapılanlara karşı yeterli tepkiyi gösteremediler. Filistinli gruplar, özellikle de bu grupların sol eğilimlileri ise yaşananlar karşısında sessiz kalmayı ve cılız kınama bildirileriyle olayları geçiştirmeyi yeğledi. Hatta bazıları Hamas’ın da aynı türden baskıları Gazze’de Fetih üyelerine uyguladığını ileri sürdü.

Batı Yaka’daki mensuplarının kendi başlarına terk edildiklerini anlayan Hamas, Dayton’un tavsiyeleri doğrultusunda direniş mensuplarına yapılan baskı ve işkenceler, hayır kurumlarının kapatılması karşısında yaşanan sessizliğe bakarak konunun kamuoyuna yansımaması ve ciddi bir şekilde ele alınmaması için ortada adı konulmamış bir anlaşmanın varlığını hissetti.

Sonunda Hamas Batı Yaka’da üyelerine karşı sürdürülen gözaltı ve işkenceleri kamuoyuna duyurabilmek için yeni bir yol buldu. Amerikalı General Keith Dayton’un Batı Yaka’daki rolünü ve Mahmut Abbas’a bağlı milis güçleri üzerindeki etkisini anlatan bir çizgi film yaptı.

El-Aksa Televizyonu tarafından hazırlanan çizgi film, küçük-büyük toplumun her kesimine hitap ettiği ve yerel lehçeyle ve herkesin anlayabileceği dille hazırlandığı için Siyonist işgal güçleri ve Ramallah Yönetimi tarafından tehlikeli bir silah olarak görülüyor.

“Özel Görev” isimli çizgi filmi bu derece önemli kılan belki de Amerikalı General Keith Dayton’un üç yılı aşkın bir süredir inşa etmeye çalıştığı işbirliğini bir kaç dakikalık bir sürede bütün çıplaklığıyla ve alay edici bir üslupla deşifre etmesi...

Filmi eleştirenlerin bazıları, Hamas’ın Filistinli askeri Siyonist asker karşısında küçük düşürdüğünü ileri sürseler de filmin başkahramanı Behlül’ün Filistinli bir subay olmaktan öte Mahmud Abbas’ın askeri olduğu düşünülürse ve Abbas’a bağlı milis güçleriyle Siyonist işgal güçlerinin işbirliğinin boyutu göz önüne alınırsa filmde Filistinlilere yönelik bir aşağılamanın söz konusu olmadığı görülecektir.

“Özel Görev” isimli çizgi filmin hikayesi

İsrail askeri: Tel Aviv’e mi gidiyorsun?

Abbas’ın askeri: Hayır, cehenneme…

 

Özel Görev

Yer: Güvenlik Koordinasyon Merkezi – İşgal Altındaki Batı Yaka

Marş:

Yemin olsun ki Dayton bizi korkutamayacak,

Defolup gideceksin ey Dayton!

Yemin olsun ki Dayton bizi korkutamayacak,

İşgal ve sessizlik devam etmeyecek.

Batı Yaka’da Subhi ve Sabri var,

Ve izzet yolu direniş var.

İsrail askeri çekim emri veriyor ve Abbas’ın askerine soruları yöneltmeye başlıyor:

- Hazır mısın ey Behlül?

- Hazırım efendim!

- Görevin nedir tam olarak söyleyebilir misin?

- Görevim tam olarak güvenliği sağlamak ve kanunları uygulamak.

- Yani ne demek anlamadım?

- Yani Batı Yaka’daki Yahudi yerleşkelerinin güvenliğini sağlamak.

- Güzel. Yahudi yerleşimcilerin provokatif eylemleriyle ilgili ne diyorsun?

- Şartlar ne olursa olsun onlara asla karşılık vermeyiz ve onları rahatsız etmeyiz.

- Güzel. İsrail ordusu Batı Yaka kentlerine girerse ne yaparsın?

- Müdahale etmeyiz ve hatta ona yardıma da hazırız.

- Güzel. Bölgende kaçırılan bir asker varsa, Gilad Şalit gibi...

- Hayır, hayır efendim. Tabii ki canım pahasına da olsa onu esaretten kurtarmak için çalışırım. Sonraki soru.

- Amcanı veya babanı gözaltına alman emri gelirse onu gözaltına alır mısın?

- Evet, gözaltına alırım.

- Kardeşini vurman emredilirse vurur musun?

- Vururum.

- Karını boşaman emredilirse boşar mısın?

- Boşarım.

- Postallarımı silmen emredilirse siler misin?

- Silerim ve hatta öperim.

- Sil o zaman...

- Emredersiniz...

Abbas’ın askeri İsrail askerinin postalını silmeye başlar.

- Öp...

Abbas’ın askeri emri yerine getirerek İsrailli askerin postalını öper ve “öpücüğün kralı” der.

- Aferin ya Behlül, aferin...

- Efendim! Siz emredin, biz yerine getirelim.

- Pekii; direnişi görürsen ne yaparsın?

- Direniş… Vururum, öldürürüm, keserim, keserim...

- Nasıl yani, anlamadım?

- Yani sizinle elele verirsek efendim onların canına okuruz.

- Güzel. Fakat sizinle elele vermez ve sizi onlarla baş başa bırakırsak ne yaparsınız?

- Onlarla baş başa kalırsak efendim, çatışma beş dakika dahi sürmez.

Yaşlı Yahudi ile oğlu arasında şu konuşma geçiyor:

- Bak oğlum. Dünyadaki en tatlı şey Filistinli kanı.

- Biliyorum baba...

- Git oğlum, onların kanından iç ve sağ-salim geri gel.

- Peki baba.

- Bu El-Halil’in haritası, belki kaybolursun.

- Belki baba ama gerekmez. Ben Gazze’de değilim ki, Batı Yaka’dayım. Sen merak etme. Selam baba...

- Selam oğlum...

Etrafa ateş ederek giden Yahudi yerleşimci genç, “Ben kayboldum” der. Bunun üzerine İsrail askeri Abbas’ın askerine “Git onu getir” der. Abbas’ın askeri “Emredersiniz” diyerek Yahudi gencin peşinden koşmaya başlar.

Abbas’ın askeri olay yerine ulaştığında Yahudi genç El-Halil’de bir sürü çocuk öldürmüştür.

- Dinle ey Yahudi! Sen benim gözümün önünde halkımın çocuklarını öldürdün. Ben de sana karşılık olarak daha çok barış veriyorum. Tamam mı? Allah sana afiyet versin.

Sonra Yahudi genci sırtlayarak götürür. Yahudi genci ise Abbas’ın askerinin sırtında “Sağ salim gittik geldik” şarkısını söyler.

İsrail askeri Abbas’ın askerine bir evi göstererek şöyle der:

- Oradaki evi görüyor musun? Dün oradan bir çocuk geldi ve İsrail ordusuna taş attı. Filistinli terörist bir çocuk İsrail ordusuna taş atabilir mi?

- Tabii ki hayır. Benim görevim de ona dersini vermek. Kanuna karşı gelen bir çocuk ha...

Abbas’ın askeri İsrail askerinin gösterdiği evin kapısına dayanır:

- Aç kapıyı, Yahudiler geldi, şey yani Filistin Özerk Yönetimi demek istemiştim.

Abbas’ın askeri pencereden girmeye çalışır:

- Ey kanun düşmanları. Kanun adamı geliyor.

Pasta satıcısı: Evin kapısı varken niye pencereden girmeye çalışıyorsun?

Abbas’ın askeri: Sen de kimsin?

- Ben pasta satıcısıyım. Bütün herkes beni tanır. Asıl sen kimsin?

- Ben kim miyim? Ben Filistin Güvenlik Birimi’yim.

- Benim bildiğim yüzünü kapatan iki kişiden biridir. Ya direnişçidir veya hırsızdır.

- Direniş mi? Euzu billah. (Allah korusun).

- O zaman hırsızsın.

Pencereden eve giren Abbas’ın askeri evdeki küçük çocuğu dışarı çıkarır.

 - Ne yapıyorsun amca. Daha dün Yahudiler kolumu kırdılar. Kolum çok acıyor, görmüyor musun?

- Gerçekten mi? Göster bakalım. Yahudiler kırdılar ha. Ben de geri kalanını tamamlayacağım.

- Ah, ah. Yaptığın çok ayıp ey amca. Kolum çok acıyor. Yeter.

- İsrail askerlerine taş atarsın ha...

- Sana ne oluyor amca. Sana babamı ve kardeşimi öldürdüler diyorum. Duvar evimizi yıktı. Bir taş da mı atmayayım? Çöz beni amca, çöz beni.

Abbas’ın askeri gözleri bağlı çocukla dalga geçer:

- Direnmek istemiyor musun? İşte Yahudiler önünde. Haydi, erkekliğini göster.

- Yahudi kokusu alıyorum. Beni Yahudilere mi teslime diyorsun ey amca? Sen amcam değilsin! Sen casussun.

Ve film sona erer.

Filmi izlemek için tıklayın:

www.paltube.org/view_video.php

Etiketler : #Bu   #çizgi   #film   #   #işbirlikçilerin   #maskesini   #düşürüyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN