Almanya’da 'gizli Guantanamo'

CIA’nin Almanya üzerindeki faaliyetlerini araştırmak üzere görevlendirilen Joachim Jacob’un hazırladığı raporda Almanya’da Amerikan gizli hapishanelerinin bulunduğuna dair kuvvetli işaretler olduğunu söyledi.

30-05-2008


Alman Araştırma Komisyonundaki sol fraksiyonların sözcüsü Norman Paech, 2007 yılının Temmuz ayında CIA’nin Almanya üzerindeki faaliyetlerini araştırmak üzere görevlendirilen Joachim Jacob’un hazırladığı raporda Almanya’da Amerikan gizli hapishanelerinin bulunduğuna dair kuvvetli işaretler olduğunu söyledi. Paech dün basına yaptığı açıklamada, ilgili raporda 2006 yılında Alman istihbarat memurlarının Amerika’li askeri müfettişlerle birlikte Almanya Mannheim-Sandhofen’de bulunan Coleman Kışlasını teftiş ettiklerinin bildirildiğini söyledi.

Federal hükümet iddiaları yalanlamıştı

Peach, 2003 yılında çıkan söylentiler üzerine yapılan araştırmalar çerçevesinde cezai soruşturmalar başlatıldığını ancak bu soruşturmaların Alman hükümeti tarafından durdurulduğunu ifade etti. Komisyonun düzenlediği detaylı raporların bulunamadığını belirten Peach, Coleman Kışlasında bulunan askeri hapishanede insanların terör zannıyla sorgulandıkları ve işkence gördükleri ile ilgili söylentilerin 2006’dan beri var olduğunu bildirdi. Alman hükümeti bu iddiaları yalanlayarak Almanya’da Amerikan gizli hapishanelerinin bulunmadığını ileri sürmüş ama ispat edememişti.

Amerika Almanya’daki hapishanesinde insanlara işkence ediyor

Uluslararası Af Örgütü 11 Eylül olaylarından sonra CIA’nin Alman hava sahasını kullanarak Terör şüphesi taşıyan insanları uçaklarla Almanya’da bulunan gizli hapishanelere yada 3. dünya ülkelerindeki hapishanelere sevkettiğini ve bu insanlara oralarda işkence edildiğini, Alman istihbarat teşkilatının insan haklarını ihlal ettiğini ileri sürerek ağır eleştirilerde bulunmuştu.

Af Örgütü‘nün eleştirileri raporla örtüşüyor

Yeşiller Federal Meclis Grup Başkan Vekili Hans Christian Ströbele Uluslararası Af Örgütü‘nün getirdiği eleştirilerin Joachim Jacob’un raporuyla örtüşdüğünü belirterek, İç İşleri Bakanı Wolfgan Schäuble’den (CDU) açıklama beklediğini söyledi.

Komisyondaki sol fraksiyonların sözcüsü Norman Peach de Adalet Bakanı Brigitte Zypries’den (SPD) CIA uçaklarının Alman hava sahasını izinsiz kullanıp kullanmadıkları sorusunu cevaplamasını isteyerek, bu durumun halen devam edip etmediğini de öğrenmek istediğini belirtti. Peach, „Biz bu durumun halen devam ettirildiğini sanıyoruz“ dedi.

Joachim Jacob’un hazırladığı rapor Perşembe günü basına kapalı olarak Araştırma Komisyonuna sunuldu. (Timeturk)

Etiketler : #Almanya’da   #'gizli   #Guantanamo'   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN