"Okullarda ibadete yer yok"

TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilciliği tarafından düzenlenen eylemde, okulların özgürlüğe hâlâ kapalı olduğu vurgulanarak, her türlü ayrımcılığa karşı adalet ve özgürlük çağrısı yapıldı.

26-09-2009


İslam ve Hayat

Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) ile Özgür Eğitim-Sen İl Temsilciliği, ortak bir basın açıklaması yaparak, eğitim sistemindeki yasakçı ve ayrımcı uygulamaların sonlandırılmasını talep etti. Eylemde sunumu yapan Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Örs, “Okullar yasaklarla açıldı, eğitim sistemi ise özgürlüklere hâlâ kapalı. Başta başörtüsü yasağı olmak üzere tüm haksızlıklara karşı ses vermek için buradayız. Türkiye'nin diğer şehirlerinde de bu sesi yükselten kardeşlerimiz var. Sakarya'da başörtüsüne özgürlük eylemleri 5. yılına girdi. Ayrıca Kocaeli, Akyazı, Konya, Antalya, Ankara ve Van ile Türkiye'nin diğer yerlerinde haftalardır devam eden bir mücadele var. Biz hem onların sesine ses katıyoruz hem de herkes için adalet ve özgürlük talebimizi yükseltiyoruz” dedi.

Eylemde Özgür Eğitim-Sen üyesi Doç. Dr. Bekir Berat Özipek de bir konuşma yaptı. Özipek, “Bu yasak, kadınlara karşı ayrımcılıktır. Din ve vicdan özgürlüğüne aykırıdır. İnsan onuruna aykırıdır. Bu yasak, zalimliktir. Başörtülü kadınlara yönelik resmi ayrımcılığın sona erdirilmesini; kadınların eğitim, öğretim ve kamu kurumlarında başörtülü olarak çalışabilmesinin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Başörtülü kadınların sadece eğitim kurumlarında değil, kamu bürokrasisinde de özgürce yer alabilmelerini talep ediyoruz. Bu devletin bir lûtfu değil, ihlal edilen bir hakkın iadesi anlamını taşıyacaktır… Kimsenin soyundan sopundan, dininden, inancından veya inançsızlığından dolayı ayrımcılığa uğratılmadığı özgür bir ülke mümkündür ve ulaşılabilir bir hedefi ifade etmektedir. Gelin, birlikte değiştirelim!” dedi.

Akademisyen Bekir Berat Özipek'in konuşmasının ardından TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen adına ortak basın açıklaması okundu. Açıklamayı okuyan Sedanur Tokel, “Düşünün ki, defalarca değiştirildiği halde eğitim programları, ders kitapları, okul kıyafetleri, öğrenci antları halen ayrımcılığın ve yasakçılığın simgeleriyle dolu. Darbe dönemlerinin uygulamaları yürürlükten kaldırılmış değil! Okullar, kampüsler, derslikler ve daha birçok alan başörtüsüne sürekli kapalı. İbadetlerini aksatmamak isteyen öğrenciler ise bu yıl da kuytu köşelere saklanan kartonlara mahkûm edilecek! Adaletsizliğin, baskı ve yasakların hüküm sürdüğü bir ortamda uyuşturucu yaşının ilköğretime inmesi normal değil mi? Hayatın anlamını kaybeden öğrencilerin, düştükleri boşlukta hayatlarını kaybetmesi ibret verici değil mi?” denildi.

Açıklamada “Maalesef bugün birçoğumuz kendi temel sorunlarına yabancı, diğer sorunlara ise düşman kesildiği için hepimiz farklı şekillerde ama özünde aynı sıkıntıları ve acıları paylaşıyoruz. Haksızlıklara karşı kayıtsızlık ise zulmün çarklarına taşınan suyu besliyor. Oysa biz o çarkları tersine çevirmekle, gücümüz yetmiyorsa suyunu kesmekle yükümlü değil miyiz?” sorularına yer verildi ve sorunlara karşı sorumluluk çağrısı yapıldı.

Bu sebeple başörtüsüne özgürlük talebimizle, sistemin ürettiği tüm sorunlara karşı çıktığımızın iyi bilinmesini istiyor, herkesi zulme karşı dayanışmaya çağırıyoruz.

Etiketler : #Okullarda   #ibadete   #yer   #yok   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN