"Hadislerin Kur'an süzgecinden geçirilmesi şart"

“Hadisi Yeniden Düşünmek” konulu seminerde konuşan "Uydurma Hadisler" kitabının yazarı Harun Ünal, Resulullah (s)'ın Kur'an'a muhalif bir söz söylemesinin mümkün olmadığını vurguladı ve hadislerin mutlaka Kur'an süzgecinden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

02-04-2008


Özgür-Der Küçükçekmece Şubesi tsrsfındsn düzenlenen “Hadisi Yeniden Düşünmek” konulu seminerinde konuşan "Uydurma Hadisler" kitabının yazarı Harun Ünal, Resulullah (s)'ın Kur'an'a muhalif bir söz söylemesinin mümkün olmadığını vurguladı ve hadislerin mutlaka Kur'an süzgecinden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Küçükçekmece Özgür-Der Şubesinin 6-12 yaş grubu kız çocuklarının vermiş olduğu mini bir konserin ardından Mevlüt Akbal hocanın okuduğu Kuran-ı Herim ve mealinden sonra Harun Ünal hoca sunumuna başladı.

Hadisin tarifini yaparak hadis ve sünnetin Müslümanlar için önemini vurgulayan Ünal, yazmış olduğu 6 ciltlik Uydurma Hadisler adlı kitabından çarpıcı örnekler verdi. "Her önümüze gelen metni hadis diye kabullenmememiz gerekir" diyen Ünal, bu konuda ön bir bilgi ile Müslümanların Kuran-ı Kerim'i çok iyi okuyup anlama çabası içinde olması gerektiğinden bahsetti. Resulullah (s)'ın Kur'an'a muhalif bir söz söylemesinin mümkün olmadığını ama tarihi süreç içinde elimizdeki hadis kitaplarının hemen hepsinde uydurma hadisler bulunduğunu; bunların Kütübi Sitte ve Kütübi Tis'e diye adlandırılan hadis kitaplarını da içine aldığı çalışmasından örnekler vererek sürdürdüğü konuşmasında, özellikle kadınların aşağılandığı hadislerin kesinlikle Resul'e (s) ait olmadığını belirtti. Ramuz El Hadis (hadis deryası) adlı kitaptaki hadislerin yüzde 90'lara varan uydurma hadisler olduğunu; içerisinde az miktarda sahih hadis olduğunu belirten Ünal, bu konudaki kitap çalışmalarına hala devam ettiğini; inşallah araştırmalarını 12 cilde çıkaracağını söyledi.

Ünal, hadisler konusunda dikkatli olmamız gereken başlıkları şöyle sıraladı:

1- Kur'an'a  muhalif hadisler

2- Gaybi konulardaki hadisler

3- Mehdi ve Mesihle ilgili hadisler

4- Efdaliyetlerle ilgili hadisler

5- Şehirlerin kutsallığı ile ilgili hadisler

6- Şefaatla ilgili hadisler

7- Hilafetle ilgili hadisler

8- Mezheplerin üstünlüğü ile ilgili hadisler

9- Surelerin faziletleri ile ilgili hadisler

10- Resullerin faziletleri ile ilgili hadisler

Her başlık hakkında somut örneklerle sürdürdüğü konuşmasını dinleyicilerden gelen çok sayıda sorulara verdiği cevaplarla sona erdirdi. (Haksöz Haber)

Etiketler : #Hadislerin   #Kur'an   #süzgecinden   #geçirilmesi   #şart   
YORUMLAR
  • a_orskaya   13-10-2008 14:26

    Allah'ın selamı üzerinizie olsun. Biz müslümanlar ne zaman aklımızı çalıştırıp doğruları bulacağız. Hadis, sahih hadis gibi çalışmalara neden gerek duyulur anlamıyorum. Eğer kötü niyet yoksa böyle bir çalışma en azından ya aklın çalıştırılmaması yada kuran anlamında "cahillik"ten kaynaklanır. Müslümanlar Allah'ın hadisi olan ve korunan kitap varken neden başka sözlere ihtiyaç duyarlar? Allah'ın sözü yeterlimi değildir yada yanlışmıdırki başka arayışlara gerek duyarlar. Allah'ın hadisi olan kuran her dönemde korunarak elimizde dururken, bununla yetinmeyen Buhari,müslim,tırmızi vb. hadis yazarlarınının müslümanlığından kuşkulanıyorum. Bu işlere harcadıkları çabayı, ayırdıkları zamanı kuranın anlatımına ayırsalardı bu gün müslümanların geldiği nokta çok farklı olurdu. Eğer bu kimseler iyi niyetli olsalardı en azından bu durumu öngörerek hadis yazmaya kalkışmazlardı. Bu nedenle artık; hadis,sünnet vb. şeylerin doğrularını aramaya (gerçi, doğruluğundan hiçbir zaman %100 emin olunamaz ama) çalışmak müslüman için en azından zaman kaybı demek olduğunu bilmeli, Yaşamımız için sadece ve sadece Kuranı tek kaynak olarak ele alıp yaşamalıyız. Hala hadis vb. arayışlara giden müslümanları şahsen, kötü niyetli kabul etmek istemiyorsam da cahilce davranmalarını veya aklını çalıştırıp sadece kuranla yetinmemelerini içime sindiremiyorum. Allah'tan hepimize aklımızı çalıştırmamızı ve doğruyu yaşamamızı nasip etmesini diliyorum.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN