"Bir inancın doğru anlaşılması da, tahrifi de kavramlardan geçer"

Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nde her Cumartesi akşamı düzenlenmeye başlanan Kur'ani Bilinçlenme Seminerleri'nin ilki "Kavramları Kur'an'la Kavramak" konu başlığıyla dün gerçekleştirildi. Şükrü Hüseyinoğlu'nun sunduğu seminer, dinleyicilerin de aktif katılımıyla verimli bir program oldu.

21-03-2010


İslam ve Hayat

Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nde her Cumartesi akşamı düzenlenmeye başlanan Kur'ani Bilinçlenme Seminerleri'nin ilki "Kavramları Kur'an'la Kavramak" konu başlığıyla dün gerçekleştirildi. Şükrü Hüseyinoğlu'nun sunduğu seminer, dinleyicilerin de aktif katılımıyla verimli bir program oldu. Kavramların inanç ve düşünce sistemlerinin yapıtaşları olduğunu belirten Hüseyinoğlu, bir inanç sisteminin doğru anlaşılmasında olduğu gibi çarpıtılıp tahrif edilmesinde de kavramların kilit durumda olduklarını kaydetti. 

Hüseyinoğlu, "İslam'ı doğru anlamanın ön şartı İslami kavramları Kur'an'daki asli anlamlarıyla kavramaktır. Sahih İslam anlayışından uzaklaşma süreci, siyasal çatışmalar sonucunda ortaya çıkan kamplaşmalar sonucu kavramların içeriklerinin boşaltılması ve çarpıtılmasıyla başlamıştır. Bu süreçte ilah, rab, ibadet, din, tağut gibi temel kavramların anlamı zayıflatılmış, la'sız bir İslam anlayışının alt yapısı oluşturulmuştur. Aynı şekilde İslam dışı kültürlerin İslam toplumuna sirayet etmesiyle birlikte de veli/evliyaullah, zikir, ilim, alim gibi kavramlar da asli içeriklerinden uzaklaştırılmış ve farklı kültürlerin taşaıyıcılatrı haline getirilmişlerdir" şeklinde konuştu.

19 yy.'da başlayan son dönem İslami uyanış sürecinin temelinde de kavramların doğru anlaşılması çabalarının yattığını ifade eden konuşmacı, bu çerçevede Mevdudi'nin "Kur'an'a Göre Dört Terim" kitabının İslami bilinçlenmeye yaptığı büyük etkiye değindi. İlah kavramının tarih içerisinde kuşatıcı anlamından koparıldığı için kelime-i tevhidin "Allah'tan başka yaratıcı yoktur" şeklinde anlaşılmaya başlandığını, bunun da zalimleri rahatsız etmeyen bir inanca yol açtığını kaydetti. Hüseyinoğlu,Mevdudi'nin ilah kavramıyla birlikte rab, ibadet ve din kavramlarının asli anlamlarını yeniden gündeme getirmesiyle İslam dünyasında büyük bir uyanış dalgası başladığını anlatarak, Türkiye'deki İslami uyanışın da bu dalganın bir sonucu olduğunu sözlerine ekledi.

Son olarak Millet, veli/evliyaullah, zikir, cahil ve cahiliye gibi kavramların bugün toplum zihnindeki karşılığı ile Kur'ani karşılıklarının aynı olmadığını anlatan Şükrü Hüseyinoğlu, söz konusu kavramların Kur'an'daki karşılıklarına değindi. Kur'an'da tüm Müslümanalr için kullanılan "evliyaullah/Allah'ın velisi" kavramının, pagan kültürlerde yer alan ve "Tanrı" ile insanlar arasında aracılık misyonu vehmedilen özel dini sınıfın Müslümanlar arasında da teşükkül etmesiyle bu sınıfı tanımlamak için kullanılmaya başlandığını, aynı şekilde hayatın her an ve alanını Allah'ın gözetiminde olunduğu bilinciyle yaşamak demek olan zikr kavramının da, yine pagan kültürlerden devr alınan Kur'an dışı ritüelleri ifade etmek için kullanılmaya başlandığını, millet kavrmının da Batının ulus kurgusunun Müslüman toplumlra pazarlanması için bir payanda haline getirildiğini anlatan Hüseyinoğlu, İslam'ı doğru anlamak için kavramları Kur'an'la kavramanın zorunluluğuna değindi.

(Haber: Ebubekir Karahan) 

Etiketler : #Bir   #inancın   #doğru   #anlaşılması   #da   #   #tahrifi   #de   #kavramlardan   #geçer   
YORUMLAR
  • mehmet maksut   22-03-2010 10:54

    Kur'an ile bilinçlenme çalışmalarınızda başarılar diler RABBİMİN yardımcınız olmasını can u gönülden isterim

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN