Yorum: Ulus-devletlerce araçsallaştırılan mezhepler ve Subhi Tufeyli'nin Suriye çıkışları

Bugün İran Şia'yı, Suud-i Arabistan Selefiyye'yi, Türkiye de Sünniliği ulus-devlet çıkarları için araçsallaştıran rejimlerdir. Bu gerçeği bilip buna göre tavır takınmak, bugünün Müslümanları için hakkı hak bilip ona ittiba ve bâtılı bâtıl bilip bâtıldan ictinab için elzemdir.

08-03-2020


Şükrü Hüseyinoğlu
  İslam ve Hayat
 
Zalim İran'ın, Şia'yı ulus-devlet çıkarları için araçsallaştırdığı günümüzde, hakkaniyet üzere düşünüp yorum yapan Şii Müslümanların da olması ümit verici:
 
"Hizbullah örgütünün ilk genel sekreteri Subhi Tufeyli, 'Suriye'de İdlib halkına saldıran ve çocukları öldürenler, Kerbela'da İmam Hüseyin'in çocuklarını öldürenlerle ortaktırlar' dedi."
 
Lübnanlı bir Şii Müslüman olan Subhi Tufeyli'nin dünkü cuma hutbesinde, İslam hukukuna göre İdlib'de savaşın haram olduğunu vurgulayıp Suriye'de İdlib halkına saldıran ve çocuklarını öldüren kimselerin, Kerbela'da İmam Hüseyin'in çocuklarını öldürenlerle ortak olduğunu vurgulaması çok yerinde ve gerekli bir çıkıştır.
 
Evet, Şia içinden az da olsa bu tür hakkaniyetli seslerin çıkması Ümmet'in geleceği açısından önemli.
 
Bugün İran Şia'yı, Suud-i Arabistan Selefiyye'yi, Türkiye de Sünniliği ulus-devlet çıkarları için araçsallaştıran rejimlerdir. Bu gerçeği bilip buna kartal cilingir göre tavır takınmak, bugünün Müslümanları için hakkı hak bilip ona ittiba ve bâtılı bâtıl bilip bâtıldan ictinab için elzemdir.

Etiketler : #Yorum:   #Ulusdevletlerce   #araçsallaştırılan   #mezhepler   #ve   #Subhi   #Tufeyli'nin   #Suriye   #çıkışları   #   
YORUMLAR
  • Ş. Hüseyinoğlu   10-03-2020 11:09

    Ve aleykum selam ve rahmetullah Coşkun kardeşim. İnşallah bunu hep birlikte başarırız.

  • Coşkun Uzun   08-03-2020 23:10

    İslam'ın hükümlerinin hakim değil mahkum olduğu beldelerdeki müslümanların ırk, coğrafya veya mezhepleri öncelemeleri, mutlaklaştırmaları ne kadar garip ve yersizse mezhebi fark, ayrım, çelişki ve yorumlar üzerinden bir yol haritası, çıkış yolu veya düşünce/tavır temellendirmeye oluşturmaya çalışmak da aynı şekilde yanlıştır...! Kendi, aidiyetleri, konsepti, doktrini veya paradigması içerisinde değil dışında bir hedef veya düşman aranmalı.... eleştiri okları oraya yöneltilmeli... öncelik düşmana verilmeli.... kendi içinde barış ve geçim için, kardeşliğin çoğaltılması ve pekiştirilmesi için çalışılmalıdır vesselam...!

  • Ş. Hüseyinoğlu   08-03-2020 14:41

    İlgi ve katkınız için teşekkür ederim Osman ve Oktay abilerim. Oktay abi, Suriye özelinde aynı kefeye tabii ki koymuyorum, biz Mü'miniz elhamdulillah ve adil olmak bizim şiarımızdır. Lakin Türkiye'nin de ulus-devlet çıkarları eksenli davrandığı ve ancak bıçak kendi kemiğine dayandığında harekete geçtiğini biliyoruz. Ayrıca işin başında Türkiye'nin Suriye konusuna ABD-NATO'yla, İran'ın da Rusya'yla birlikte müdahil olduğunu hatırladığımızda ulus-devlet reflekslerinin ne olduğunu ve bu düzenlerden akidevi teberrinin ne kadar önemli olduğunu kavramakta zorlanmayız.

  • Oktay Korkmaz    08-03-2020 14:16

    Şükrü cüğüm İran' la şimdiki Türkiye'yi ayynı kefeye koymak haksızlık değil mi ? 1 milyon Suriyeli 1 milyon Iraklı sivilin katliamından sorumlu bir İran var. Türkiye'nin savaştığı sadece terörist gruplar...

  • Osman yıldız   08-03-2020 13:26

    Evet şükrü kardeşim Müslümanlar şunu bilmeli bu coğrafyada aklı selim olmalı ve bilmeli ki buradaki her çatışma ve kaos egemen güçlerin işine yarıyor tufeyli dengeli vasatta olmaya çalışan bir müslüman

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN