Sığınmacılar için ekmek pişiriyordu, 5 yaşındaki oğluyla birlikte Baas rejiminin kurbanı oldu

Star gazetesi muhabiri Kemal Gümüş daha önce misafir olduğu Suriyeli Rüstem’in evinde bu kez büyük bir dramla karşılaştı. Sığınmacılar için de seferber olan Rüstem, 5 yaşındaki oğluyla birlikte katledilmişti. Dahası iki kızı ve eşi de kayıp.

30-06-2011


Star gazetesi muhabiri Kemal Gümüş daha önce misafir olduğu Suriyeli Rüstem’in evinde bu kez büyük bir dramla karşılaştı. Sığınmacılar için de seferber olan Rüstem, 5 yaşındaki oğluyla birlikte katledilmişti. Dahası iki kızı ve eşi de kayıp.

Star muhabirini evinde ağırlayan ve olayların başlamasından bu yana Suriyeli sığınmacılar için seferber olan Suriyeli Rüstem İbdelli ile 5 yaşındaki oğlu hunharca öldürüldü. Cisir Eş Şuğur Siyasi Şube Müdürü Ebu Ömer tarafından sözde teröristlere yardım ettiği gerekçesiyle öldürülen İbdelli’nin iki kızı ile eşinden ise haber alınamıyor.

İşte Kemal Gümüş'ün "Bizi evinde misafir eden Suriyeli köylüyü oğluyla birlikte öldürdüler" başlıklı haberi:

Sığınmacılara ekmek pişiriyordu

13 Haziran’da Türkiye’nin sınır köyü Güveççi’den ekmek ve erzak götüren çocukları takip ederek Suriye’nin Herabet el Cuveys köyüne giden muhabirimiz Kemal Gümüş’ü evinde ağırlayan Rüstem İbdelli öldürüldü. Rüstem İbdelli, ailesiyle birlikte sığınmacılar için adeta seferber olmuştu. Gün boyunca sığınmacılar için ekmek pişiren aile, Türk ve yabancı gazetecilere de çay ve yemek ikramında bulunmuştu. Türkiye’den gelen yardımları organize edip sığınmacılara dağıtan onların sıkıntılarını gidermeye çalışan Rüstem muhabirimizle beraber üç gazeteciyi de evinde ağırlamıştı. Gazetecilerin her türlü ihtiyacını karşılamak için canla başla çalışan Rüstem Suriye’de yaşanan vahşetin dünya kamuoyuna yansıtılması için büyük gayretler gösterdi.

Evini gazetecilere tahsis etmişti

Evinde kaldığımız süre zarfında hanımı ve çocuklarını kardeşinin evine göndererek evini gazetecilere tahsis eden Rüstem, “Tek güvencemiz burada Türkiye sınırına yakın olmamızdır” diyordu. Rüstem İbdelli 25 yaşında ve üç çocuk babasıydı. Herabet el Cuveys köyünde meyve bahçesinde yetiştirdiği elma ve eriklerle geçimini sağlayan Rüstem İbdelli evinde kaldığımız süre içinde güvenliği gerekçesiyle görüntü vermek istemiyordu.

‘Bunlarda insaf yok’ diyordu

Suriye Ordusu için “Bunlarda insaf ve vicdan yok buradaki çalışmalarımı bilseler çocukların göz yaşlarına dahi bakmadan öldürürler” şeklinde konuşmuştu. Evinde kaldığımız iki gün boyunca şahit olduklarımız bir bir gözlerimizin önünden geçerken, İbdelli’nin söylediklerinde ne kadar haklı olduğu da bir kez daha gün yüzüne çıkmış oldu. Evinde ağırlayıp ekmeğini bizimle paylaşan Rüstem ile ailesine yapılanları düşündükçe kahrolmamak elde değil. Bizi hiç tanımadığı halde sadece yaşanan zulümden duyduğu rahatsızlıkla halka yardım eden Rüstem’in ölümü köyde büyük bir üzüntüye neden oldu.

Siyasi Şube Müdürünün katliamı

Suriye ordusuna ait tanklar ve keskin nişancılar Türkiye sınırı yakınındaki Herabet el- Cuveys köyü ile Türkiye’ye çıkan bütün yolları kapatırken, katliam ve baskıdan kaçan yüzlerce Suriyeli dağlardan kaçmaya devam ediyor. Herabet el Cuveys köyünde Suriye Kızılay’ına ait bir araçla Kızılay görevlisi kılığında Türkiye sınırına gelen Cisir eş Şuğur Siyasi Şube Müdürü Ebu Ömer, Türkiye’ye geçmeyi bekleyen Suriyelilere geri dönün çağrısında bulundu. Suriyelilerin tepkisi üzerine sıfır noktasından hızla uzaklaşan Ebu Ömer geri döndüğü Herebet el Cuveys köyde büyük bir vahşet sergiledi.

Hatıra fotoğrafı bile çektirmedi korktuğu vahşet başına geldi

İki gün evinde kaldığımız Rüstem İbdelli askerlerin Türkiye sınırına doğru geldiği haberleri üzerine evini toparlarken bizde evinin önünde fotoğraf çektirmiştik ancak güvenliği gerekçesiyle bu fotoğrafları yayınlamamıştık. Kendisiyle hatıra da olsa bir kare fotoğraf çektirme isteğimizi de Rüstem ısrarlarımıza rağmen istememişti. Yaptığı yardımların gizli kalması gerektiğini vurgulayan Rüstem, aksi taktirde hem ailesi hem de kendisi için büyük bir risk olduğunu anlatmıştı. Önceki gün ise Rüstem’in korktuğu başına geldi... Bizi büyük bir misafirperverlikle evinde ağırlayan Rüstem 5 yaşındaki oğlu ile beraber şimdi  katledildi.

Anne ve oğul da kaçarken öldürüldü

Tepkiler üzerine Herabet el- Cuvey köyüne geri dönen Ebu Ömer 13 ve 14 Haziran’da muhabirimizi evinde ağırlayan 25 yaşındaki Rüstem İbdelli’nin evine gitti. Sığınmacılara yardım ettiği gerekçesiyle Rüstem’e işkence yapan Ebu Ömer’in, önce 5 yaşındaki oğlunu daha sonra kendisini kurşunlayarak hunharca katlettiği öğrenildi. Cisir Eş Şuğur’da işkenceleri ile tanınan Ebu Ömer’in sergilediği vahşet bununla da bitmedi. Rüstem’in öldürülmesinden sonra bindikleri traktörle Türkiye sınırına doğru kaçmaya çalışan 17 yaşındaki İzzet Necim ile 55 yaşındaki annesi Meryem de Ebu Ömer’in vahşetinden nasibini aldı. Anne oğul sniperların hedefi oldu. 

Etiketler : #Sığınmacılar   #için   #ekmek   #pişiriyordu   #   #5   #yaşındaki   #oğluyla   #birlikte   #Baas   #rejiminin   #kurbanı   #oldu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN