İktibas’ın yeni sayısı çıktı

İktibas Dergisi 501. sayısı ile okurlarına ulaşırken bu ayın yorum konusu, tartışmaların merkezindeki İstanbul Sözleşmesi oldu.

03-09-2020


40. yılında yayınına kesintisiz devam etmekte olan İktibas Dergisi, Eylül sayısında kapak konusu olarak İstanbul Sözleşmesi’ni seçti. Derginin yorum sayfalarında yer alan değerlendirmede, sözleşmede yer alan maddeler birer birer analize tâbi tutulurken, kullanılan birçok kavramın altında yatan Avrupa’nın düşünce yapısına dikkat çekiliyor. Kadına şiddeti engelleme gerekçesi ile gündemde tutulan ve uzun zamandır tartışmaların odak noktasında bulunan sözleşmenin, hem içeriği hem de sözleşmeyi oluşturan felsefi arka plan itibari ile İslami kesimler tarafından kabul görmediği vurgulanırken bunun nedenleri ortaya konuyor.  Yazıda, “Aile ve kadın konusunda Avrupa Konseyi’nin tanzim ettiği bir sözleşme metninin nasıl bir siyasi, ideolojik ve felsefi karakter taşıyacağını kestirmek zor değildir.” ifadesi kullanılıyor.
 
Derginin kavram sayfalarında ise, kökeni Fransız ihtilali yıllarına dayanan Muhafazakârlık terimi işleniyor.  Muhafazakârlığın insana, topluma ve siyasete bakışının yorumlandığı yazının son bölümünde ‘Türkiye açısından muhafazakarlık’ da irdeleniyor.
 
Dergide ayrıca, Atasoy Müftüoğlu, Mustafa Bozacıoğlu, Şükrü Hüseyinoğlu, Yakup Döğer ve Ahmet Ferhat Öksüz de yazılarıyla katkı veren diğer isimler.
 

Etiketler : #İktibas’ın   #yeni   #sayısı   #çıktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN