İktibas Dergisi Eylül sayısı çıktı

“Bağımlı Yapılar” manşeti ile çıkan yeni sayının yorumunda, bu söylemin ‘cazibesi ve perdeledikleri gerçekler’ üzerinde duruldu.

02-09-2022


İktibas’ın 525. sayısı 1 Eylül’de çıktı. Derginin bu ay ki yorum konusunu “Bağımlı Yapılar” söylemi oluşturdu. Bu söylemin, özellikle Batı’ya bağımlı yapılara yönelik eleştirilerde kullanıldığı görülürken, buna karşın son dönemde doğuya bağımlılık rüzgarları estiği ve eleştirilerde doğuya bağımlı yapıların gözden kaçırıldığı dile getirildi. Yorumda, “Bağımlı yapılar gibi aslında çok önemli ve işlevsel bir söylemin, konjonktürel iktidar stratejilerinin dönemsel bir aracı olarak sahaya sürülmesi, hem 1923’ten bu yana devam eden sistemik bağımlılığın kalıcılaştırılmasına, hem de farklı bağımlılık ilişkilerinin meşrulaştırılmasına yol açmakta” olduğu vurgulandı.

Derginin bu yeni sayısında “Duygusal Sömürgecilikler” başlığını taşıyan yazısı ile Atasoy Müftüoğlu, “Sanayi mi Tarım mı?” başlığı ile Mustafa Bozacıoğlu, “Büyük İkramiye Hep Düzene!” ile Şükrü Hüseyinoğlu, Da’va-yı Kavmiyyet: Türkçülük-İslamcılık Tartışmaları” ile Yakup Döğer, Nebevi İslam İnkılabında Sahabenin Yeri” ile Mehmet Durmuş okurlarına seslenen diğer isimler.

Sanat Edebiyat sayfalarında da, Cevat Akkanat “Franko’nun Kemikleri” şiiri ile yer alırken, Bedran Yoldaş “Eylül ve Kibrit Kutusu” başlıklı hatırası ile, M. Akif Coşkun da “Ağır Nişan Talibi” şiiri ile yer alıyor.

Derginin alıntılar bölümünde ise, “1980-2000 Arası İslamcı Dergilerde Devlet Tartışmaları” isimli tezden yapılan iktibas da dikkat çeken bir diğer başlık.

Etiketler : #İktibas   #Dergisi   #Eylül   #sayısı   #çıktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN