Cumhuriyet rejimi kafatasçılıkla işe başlamış

1929 senesinde kafatası ölçümü yapmak için aralarında tarihçi Afet İnan, Cumhuriyet dönemi ilk antropologu Dr. Şevket Aziz Kansu, Hukuk müderrisi Yusuf Ziya ve birkaç doktordan oluşan bir heyet kurularak 25 kadın ve 25 erkeğin kafatası incelenerek Türk olup olmadıklarına karar verilmiş.

17-08-2010


Siyasi liderler arasındaki boy-soy çekişmesi kafatası ölümlerine kadar uzandı. CHP’li Kemal Anadol başbakanın kafa ölçümü yapmak istediğini iddia etti.

Türkiye’de ilk kafatası ölçümleri CHP döneminde yapılmış, 1929 senesinde kafatası ölçümü yapmak için aralarında tarihçi Afet İnan, Cumhuriyet dönemi ilk antropologu Dr. Şevket Aziz Kansu, Hukuk müderrisi Yusuf Ziya ve birkaç doktordan oluşan bir heyet kurularak 25 kadın ve 25 erkeğin kafatası incelenerek Türk olup olmadıklarına karar verilmiş.

 1930’larda da CHP’nin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt öncülüğünde Hamdullah Suphi, Yusuf Akçura, Afet İnan, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip, Şemsettin Günaltay’dan bir heyet oluşturularak Anadolu’nun değişik şehirlerinde 40 bin kişinin kafa yapısı ölçümleri yapılarak Türk olup olmadıklarına karar verilmiş.

CHP’nin etkili isimlerinden ve ideologlarından Mahmut Esat Bozkurt heyetin hazırladığı kafatası ölçümlerini açıklayarak o meşhur sözünü söylemiştir: ”Bu milletin efendisi Türk’tür. Öz Türk olmayanların bu memlekette tek bir hakları vardır o da hizmetçi olmak, köle olmak” (21 Eylül 1930 Son Posta gazetesi)

1935’de mimar Sinan'n mezarı açılmış ve kafatası mezardan alınarak ölçüm yapılmıştır.
1938’de CHP’li meclis üyeleri ve antropologlardan oluşan bir heyet Hatay ve İskenderun’a giderek burada yaşayan halkın Arap olmadığını ispatlamak için kafatası ölçümleri yapmışlardır.

1939’da Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün izniyle Ankara’da dört ilkokulda kafatası ölçümleri yapılmıştır.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Cumhuriyet   #rejimi   #kafatasçılıkla   #işe   #başlamış   
YORUMLAR
  • zülküf arslan   22-08-2010 21:03

    geçmiş geleceğe suyun suya benzemesi kadar benzer..[hz ali]

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN