Çin depreminde en az 10 milyon mağdur

Çin hükümeti, üç gün önce Siçuan eyaletinde meydana gelen depremin 10 milyon kişiyi mağdur ettiği tahmininde bulundu.

15-05-2008


Çin hükümeti, üç gün önce Siçuan eyaletinde meydana gelen depremin 10 milyon kişiyi mağdur ettiği tahmininde bulundu.

Depremzedelerin büyük bölümü çadırlarda kalırken, yeterli sığınma, gıda ya da temiz su imkânlarından yoksun durumdalar.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Japonya'dan gelecek uzman arama kurtarma ekiplerine ülkeye giriş izni verileceğini açıkladı.

Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere deprem bölgesine takviye birlikler ve 90 adet helikopterin gönderileceği belirtildi.

Barajları sağlamlaştırmak üzere de takviye birliklerin görevlendirildikleri ifade ediliyor.

Depremin etkisiyle 400'den fazla barajın zarar gördüğü sanılıyor.

Deprem nedeniyle yaklaşık 19 bin kişinin öldüğü ifade ediliyor.

Çin medyası, 26 bin kişinin enkaz altında olduğunu söylüyor.

Çin yardım ekipleri sağanak yağışa rağmen tıkanmış yolları aşarak, enkaz altındaki binlerce kişiye ulaşmaya çalışıyor.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, depremden en fazla zarar gören yerlerden bazılarını ziyaret etmişti.

Wen Jiabao, afetzedelerle konuşurken, 1000 dolayında öğrencinin mahsur kaldığı okul enkazında da incelemelerde bulunmuştu.

Wen, felaket bölgesinde durumun tahmin edilenden daha kötü olduğunu kaydetmişti.


Çinli yardım ekipleri enkaz altında kalan binlerce kişiye ulaşma çabasında

Juyuan kentinde, beton ve çarpılmış demir yığını haline gelen okula giden BBC muhabiri, perişan haldeki yüzlerce ana babanın, çocuklarının kurtarılabilmesi umuduyla okul enkazı başında beklediklerini anlatıyor.

Ölen öğrencilerin cesetlerinin de okul bahçesinin bir köşesine konulduğu bildiriliyor.

Çin Maliye Bakanı, yardım çalışmaları için 100 milyon dolar fon ayırdıklarını belirtti.

20 bin polis, kurtarma çalışmalarına destek veriyor. Sağlık Bakanlığı da halka acil kan bağışı yapmaları çağrısında bulundu.

Binaları deprem değil rüşvet yıktı

Çin'deki depremde meydana gelen geniş çaplı yıkımın sebebi olarak, inşaat sektöründe yaşanan rüşvet olayları yüzünden standart dışı yapıların ortaya çıkması gösterildi. Merkezi Şanghay'da bulunan Jones Day yatırım-finansman şirketine bağlı Büyük Çin İnşaat Grubu'nun Genel Müdürü Ashley Howlett, "Rüşvet, deprem yıkımında büyük etmen.'' diye konuştu. Sichuan'da 20 bini aşkın kişinin öldüğü, 26 bin kişinin halen göçük altında ve 14 bin kişinin kayıp olduğu depremde yıkılan binalar hakkında açıklama yapan Howlett, Çin'de fabrika, hastane, okul ve konutların yapımında müteahhitlere yönelik büyük rüşvet payları olduğunu iddia etti. Çin Halk Cumhuriyeti'ni 59 yıldır yöneten Komünist Parti, "6 büyük kötülük'' ile mücadeleyi sürdürüyor. Büyük kötülükler içinde rüşvet en başta geliyor. Onu kumar, uyuşturucu, fuhuş, hırsızlık ve batıl inanç izliyor. Bu arada, Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletindeki Yingxiu kentinde depremde 7 bin 700 kişinin öldüğü bildirildi. Yerel yetkililer, depremin merkez üssüne yakın olan ve 10 bin kadar kişinin yaşadığı kentte sadece 2 bin 300 kişinin hayatta kaldığını duyurdu. Aynı kaynaklar, hayatta kalanlardan bin kadarının ağır yaralı olduğunu belirtirken, kentteki durumun sanılandan çok daha kötü olduğunu, yardım çalışmalarının güçlükle yürütüldüğünü kaydetti. Hayatta kalanların ilaç, gıda ve suya ihtiyaç duyduğu belirtilirken, Başbakan Ven Ciaobao, arama ve kurtarma çalışmalarına 100 bin polis ve askerin katıldığını açıkladı.

Şifang kentinde 30 bin kişiye ulaşılamıyor

Çin'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından, sadece Şifang kentinde 30 binden fazla kişiye ulaşılamadığı bildirildi.

Resmi Yeni Çin Ajansına göre, ülkenin güneybatısında meydana gelen depremin merkez üssüne yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Şifang'da hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 500'ü geçti, 10 binden fazla kişi yaralandı.

30 binden fazla kişinin kayıp olduğu kentteki maddi zararın 6 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Haberde, depremde Şifang'da 2 kimyasal madde fabrikasının yıkıldığı ve çevreye 80 ton amonyak saçılması nedeniyle 6 binden fazla kişinin tahliye edildiği belirtildi. (Dünya Bülteni/Zaman)

Etiketler : #Çin   #depreminde   #en   #az 10   #milyon   #mağdur   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN