
"kili" Arama Sonuçları

Beşir Atalay ‘Dünden Bugüne Anılar’ını yayınladı. Beşir Atalay’ın anıları kendisinin, Türkiye’de bilhassa 90’lı yıllardan itibaren ivme kazanan, 2000’li yıllarda tırıs giden ‘sivil demokratik İslam’ diye özetlenebilecek değişim sürecinde en çok emeği geçmiş, kilit isimlerden biri olduğunu ortaya koymaktadır.

İktibas’ın yeni sayısı “Siz Kiminle Müttefiksiniz?” manşeti ile çıktı. Müstekbir güçlerin küresel çatışmaları arasında Türkiye’nin aldığı pozisyonun değerlendirildiği derginin bu yeni sayısında, Müslümanların kendine dönük bir iç muhasebe yapma zamanının gelip geçmekte olduğuna dikkat çekiliyor.

Şapka Kanunu’nun kabulünden bir buçuk yıl önce yayınlanan “Frenk Mukallidliği ve Şapka” adlı risalesinden dolayı İskilipli Âtıf Hoca’yı ve şapka dayatmasına karşı çıkan yüzlerce Müslümanı İstiklal Mahkemeleri’nde yargılayıp darağacına gönderen rejim, “laikleştirme politikasına dinsel meşruiyet kazandırmak” gayesiyle vücuda getirdiği Diyanet teşkilatı ve bu teşkilatın “din görevlileri” aracılığıyla da halkın muhayyilesinde şapkayı meşrulaştırmaya çalışmıştı.

İşgayci İsrail ordusundaki üst düzey askeri kaynaklar, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından inşa edilen tünellerin hala “operasyonel ve son derece hazırlıklı olduğunu ve hatta İsrail tarafından imha edilen tünellerin yeniden faaliyete geçirildiğini” itiraf etti.

Şapka Kanunu’nun kabulünden bir buçuk yıl önce yayınlanan “Frenk Mukallidliği ve Şapka” adlı risalesinden dolayı İskilipli Âtıf Hoca’yı ve şapka dayatmasına karşı çıkan yüzlerce Müslümanı İstiklal Mahkemeleri’nde yargılayıp darağacına gönderen rejim, “laikleştirme politikasına dinsel meşruiyet kazandırmak” gayesiyle vücuda getirdiği Diyanet teşkilatı ve bu teşkilatın “din görevlileri” aracılığıyla da halkın muhayyilesinde şapkayı meşrulaştırmaya çalışmıştı.

Filistin dostu Dr. Nick Riemer, İsrail’i boykot etmenin Filistinliler için önemini, etkili boykot yöntemlerini ve akademik boykotun önemini AA Analiz’e değerlendirdi. Nick Riemer, bu yöntemin birçok yönüyle önemli ve etkili bir araç olduğunu düşünüyor.

Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Gazze eski İçişleri Bakanı Dr. Fethi Hammad, Filistin halkının hedeflerine dair yaptığı açıklamada, “Filistin halkı, başkenti Kudüs olan Hilafet Devleti'nin kurulması için hazırlanıyor” ifadelerini kullandı ve Abbas yönetiminin ihaneti hususunda Müslümanları uyardı.

İktibas’ın 537. sayısı ekonomi konusunu manşete taşıyan kapağıyla okurlarına ulaştı. Derginin yorum sayfalarında, kapitalist liberal ekonomik sistemin getirdiği huzursuzluğa dikkat çekilirken, İslami ekonomi düzenin vahyin ışığı altında oluştuğu vurgulanıyor.

İktibas Dergisi’nin 535. sayısı çıktı. “Seçimler Bitti, Kazanan Kim?” manşeti ile yayımlanan dergide, 14-28 Mayıs seçimlerinin sonuçları genel hatlarıyla yorumlanıyor, sayısal verilerin ötesinde rejimin ruhunu yansıtan özelliklerine dikkat çekiliyor.

Irak’ta Rusafa hapishanesinde tutuklu bulunan Türkiye vatandaşı kadınlar, bir basın açıklaması yaptı ve videosunu sosyal medyada paylaşarak yetkililere yardım çağrısında bulundu.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7'lik deprem 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Depremin ardından dün meydana gelen Elbistan merkezli 7.6'lık deprem yıkımı artırdı. Kahramanmaraş'ta yıkılan yüzlerce binanın dışında çevre illerde de yüzlerce yıkım haberi geldi. Depremde Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'da yüzlerce bina yıkıldı. Şu ana kadar 3 bin 419 kişinin hayatını kaybettiği, 20 bin 426 de yaralı olduğu açıklandı.

Grant’ın özel bir misyonla gönderildiğini tahmin eden resmî makamlar Türkiye’nin din hususunda Lozan’da verdiği sözü tutmaktaki sebatının sınanmak istendiğini düşünmüş olmalıdır. O yılların bazı uygulamaları bu çerçevede atılmış adımlar olarak görülebilir.

Siyonist işgal güçleri, yılın başından bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde 61 Filistinli çocuğu katletti. Cenevre merkezli Uluslararası Çocukları Savunma Hareketi yetkilisi Ebu Katiş, kurumun her yıl, Birleşmiş Milletlerin (BM) Çocuklar ve Silahlı Çatışma'ya (CAAC) rapor sunduğunu aktararak, 2015 yılında işgal ordusunun kara listeye alınması talebinde bulunduklarını söyledi.

İktibas’ın bu yılın son sayısı, “Dünya Kupası Çerçevesinde Futbolizmin İşlevleri” manşeti ile çıktı. Derginin yorumunda, futbol endüstrisinin arka planındaki siyasi işlevlerine dikkat çekilirken, Katar’daki turnuvanın da bu yönde dikkat çeken unsurlar taşıdığı vurgulandı

Türkleştirilmiş Müslümanlıkta itikada, ibadete kadar varan birtakım değişiklikler hedeflendiği görülebilmektedir. 20. Yüzyılda Türkiye’de Cumhuriyet’ten sonra çeşitli seviyelerde bu denenmiştir. İbadet pratiği üzerinde bazı tecrübeler yapılmak istenmiştir, camileri kiliselere benzetmek, musiki âletleri koymak, bunlar arasındadır. İbadet dilinin türkçeleştirilmesi ise başlıbaşına mühim bir operasyondur.

İran’da Mahsa Amini’nin ölümü ile başlayan ve rejim karşıtı gösterilere dönüşen eylemler nereye evrilecek? Uzmanlara göre İran gibi kilit bir ülkenin istikrarı bölgeyi ve Türkiye’yi de etkileme potansiyeline sahip. Bununla birlikte İran’ın bu tür protestolara alışkın olduğu, önemli bir petrol/gaz tedarikçisi olduğu ve Türkiye’nin Asya’ya açılan kapısı olduğu vurgusunda bulundular.

Birkaç yıl önce özel bir şirkete devredilen “ulusal kumar” M. Piyango’nun “yılbaşı çekilişleri” ile ilgili basında yer alan “Büyük ikramiye yine devletin” şeklinde bir haber kalıbı vardır, hatırlanacağı üzere. “Büyük ikramiyeyi” kim kazanırsa kazansın, piyango kumarının asıl kazananının devlet olduğunu ifade eden bu haber kalıbı, aslında sistem içi politik süreçler için de geçerli bir durumdur.

İktibas’ın yeni sayısı, “Büyük Şeytan ABD İslam Beldelerinde Yeni Oyun Kuruyor” manşeti ile çıktı. Dergide, ABD Başkanının son ‘Ortadoğu’ gezisinde, bölge devletlerinin yetkilileri ile görüşmelerinin stratejik arka planı değerlendiriliyor.

Kimi İslami çevreler, o günlere kadar istikrarlı bir şekilde, sebat üzere sürdürdükleri söz konusu akidevi/ilkesel tutumu, 28 Şubat döneminde uygulamaya konulan zulümlere son verilmeye başlanmasıyla birlikte, akidevi7ilkesel tutumu arka plana atarak yaşanan sürecin cazibesine kapıldı ve o güne kadar savunulan Kur’ani/Nebevi ilkelerle bağı koparılmış, reel politik bir düzleme oturan “maslahat”, “merhale fıkhı” gibi söylemlerle giderek Ak Parti’nin aktif destekçisi haline geldi. 2009 yılında Davos’ta yaşanan “van minut” olayı, İslami çevrelerin o güne kadar haklı olarak câhiliye kavramı çerçevesinde değerlendirdikleri mevcut sistem içi politik süreçler ve aktörlere “İslami anlamlar” yükleme noktasında etkili bir olay oldu.
Makaleler
Hava Durumu