AB'den İran'a yaptırımlar devrede

Avrupa Birliği'nde İran'dan ham petrol ve akaryakıt ithal edilmesini yasaklayan ambargo yürürlüğe girdi. ABD, kararı memnuniyetle karşıladı, İran "bu da etkili olmayacak" dedi

02-07-2012


Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği'nin İran'dan petrol alımını durdurma kararını ve yaptırımları uygulamaya başlamasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinin bu ortak kararı, İran'ın nükleer programından uluslararası toplumun duyduğu endişeyi ve barışçıl bir çözüm bulunması konusundaki kararlılığı ortaya koymuştur" denildi.

Washington yönetimi söz konusu uygulamanın, İran'ı yükümlülüklerini yerine getirme ya da izole edilme arasında bir tercih ile karşı karşıya bıraktığını ve bunun, konu ile ilgili diplomatik çabaların gerekli bir parçası olduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca önümüzdeki hafta İstanbul'da yapılacak teknik görüşmeler hatırlatılarak İran'ın görüşmelere devam etmek için bir fırsatı olduğu kaydedildi.

Avrupa Birliği'nin bu yaptırımının İran üzerinde büyük etkisinin olması bekleniyor.

Başta Yunanistan ve İtalya olmak üzere, Avrupa Birliği'nin geçen sene İran'dan ithal ettiği petrol miktarı İran'ın toplam ihracatının yaklaşık dörtte birine denk geliyordu.

AB'nin ABD ile işbirliği içinde yürürlüğe soktuğu düzenleme sadece petrol ithalatını değil petrol sevkiyatlarının sigortalanmasını ve finanse edilmesini de yasaklıyor.

İranlı yetkililer, AB'nin yaptırımının etkilerine karşı önlem aldıklarını söylüyor.

Associated Press Ajansı'nın haberine göre bu önlemler arasında bazı ithal mallarının ve döviz rezervinin stoklanması bulunuyor.

Yetkililer, yaptırımların ekonomik hayatta aksamalara yol açabileceğini kabul ediyor.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, petrol ambargosunun yanı sıra bankacılık sistemini de hedef alan yaptırımlara karşı aldıkları önemler hakkında şunları söyledi:

"Bugün yeni bir yaptırımla karşılaşıyoruz ve halkımızdan bu savaşta resmi makamlara yardımcı olmasını istiyoruz."

ABD'nin başını çektiği yaptırım kampanyası, ABD'de yapılan tahminlere göre, İran'ın petrol ihracatını önemli ölçüde kısıtladı.

ABD'de yapılan tahminlerde, İran'ın geçen sene 2 buçuk milyon varil olan günlük ihracatının bugünlerde 1,2-1,8 milyon varile kadar gerilediği dile getiriliyor.

İran, bu yaptırımlara nükleer programını durdurmadığı için maruz kalıyor.

İran Petrol Bakanı Rüstem Gasemi, "gayrimeşru" ilan ettiği yaptırımlara karşı mücadele etmek için çalışanlarına çağrı yaptı.

Gasemi "Düşmanlarımızın bugün ambargo uygulaması sorun değil... Benzer yaptırımları daha önce de uyguladılar ve hiç bir şey olmadı" dedi.

Mehr Haber Ajansı da İran'ın elindeki "misilleme olanakları"nı derlediği bir analiz yayımladı.

Dünya petrol ticaretinin beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nın trafiğe kapatılması bahsi geçen önlemler arasında yer aldı.

Hürmüz Boğazı'nın kapatılması tehdidi İranlı yetkililer tarafından daha önce de dile getirilmişti.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #AB'den   #İran'a   #yaptırımlar   #devrede   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN