İzmir'de 189 cinayetin 159'unda alkol var

İzmir'deki araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Kentte son iki yılda işlenen 189 cinayetin 159'unda katillerin alkollü olduğu belirlendi.

11-12-2013


Türkiye'de, son 10 yılda işlenen cinayet sayısı yüzde 1300 artış gösterdi. Ülke çapında artan cinayetlerin nedenleri arasında ise alkol ön plana çıktı. İzmir'de son iki yılda işlenen 189 cinayetin 159'unda, katillerin alkollü olduğu tespit edildi. Aynı dönemde 4'ü hamile olan 36 kadın cinayete kurban giderken, sağlık muayenesinde kadın katillerinin yüzde 80'inin alkollü olduğu belirlendi.

Alkolün suçu tetikleyen en büyük unsur olduğunu vurgulayan emniyet yetkilileri, eğitime ayrılan paranın iki katının alkol ve sigaraya harcandığına dikkat çekti. Bugün'den Cem Kartal'ın haberine göre; yetkililer çocukların kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için de ailelerin kendilerinin kullanmayarak evlatlarına örnek olması gerektiğini vurguladı. İzmir'de alkolün neden olduğu kadın cinayetleri dehşete düşürdü.

FACEBOOK'TA İZİNİ BULDU

Kocası tarafından hunharca öldürülen kadınlardan biri, 29 yaşındaki 5 aylık hamile Fatma Aykanlı oldu. 3 Şubat 2013'te şiddetli geçimsizlik nedeniyle evi terk edip Bergama'ya yerleşen eşinin izini Facebook'tan bulan B.A, tabancasıyla bu adrese gitti. Eve giren gözü dönmüş koca, hamile eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü. Olaydan sonra kaçan zanlı yakalandı ve muayenesinde alkollü olduğu belirlendi.

EŞİNİN BOĞAZINI KESTİ

3 aylık hamile Yasemin Yüksel, sürekli şiddet gördüğü uyuşturucu bağımlısı eşi Ş.Y'den boşanmak istedi. Tehditler sebebiyle boşanamayınca ailesinin yanına sığındı. Kocası ise 14 Ağustos günü, "Boşanmak için adliyeye gidiyoruz" yalanıyla genç kadını  otomobiline bindirdi. Talihsiz kadın ormanlık alanda boğazı kesilerek vahşice öldürülmüş halde bulundu. Kısa sürede yakalanan kocanın alkollü olduğu tespit edildi.

KADINI DÖVMEK İÇİN TUZ BİLE BAHANE

567 kadından 143'ü yemeği tuzlu yaptığı için dayak yediğini söyledi. Alışveriş yapmak, eve izinsiz misafir davet etmek ve izinsiz dışarı çıkmak da dayak nedenlerinden bazıları

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde yapılan yüksek lisans tezi kadına şiddete yönelik üretilen bahaneleri ortaya koydu. Evlilik başvurusu için Şehitkamil Nikah Müdürlüğü'ne başvuran 567 kadın ve 551 erkek ile yüz yüze mülakat yapıldı. Bu kapsamda "Kadın evden çıkarken eşinden izin almalı mı" sorusuna, 482 kadın 'evet' dedi. 85 kadın ise izin almanın zorunlu olmadığı yolunda görüş belirtti. Aynı soru erkeklere sorulunca ise 473'ü alınması gerektiği, 114'ü ise gerek olmadığını beyan etti.

Kadıların dövülme sebebiyle ilgili yapılan araştırma ise ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Kadınlardan 143'ü yemeği tuzlu yapmanın, 81'i yemeğin dibinin yakılmasının, 181'i izinsiz alış verişe gidilmesinin, 339'u  eve habersiz misafir davet edilmesinin, 327'si de izinsiz dışarı çıkmanın dövülme nedeni olduğunu belirtti.

FİZİKSEL ŞİDDET TACİZDİR

Kadınların yüzde 84,1'i fiziksel tacizi, yüzde 58,7'si eğitim özgürlüğünün kısıtlanmasını, yüzde 58,3'ü zorla çalıştırılmayı, yüzde 46,2'si töre cinayetlerini, yüzde 19,9'u da fiziksel şiddeti kadına yönelik şiddet olarak değerlendirdi.

FACEBOOK İSTİHBARAT KAYNAĞI

ABD'de yapılan araştırmaya göre bekar kadınların yüzde 48'i, bekar erkeklerin de yüzde 38'i ilk görüşme öncesi partnerlerinin Facebook profilini inceliyor. Boşanma davalarında dahi mahkemeye delil olarak sunulan sosyal medyadaki paylaşımları değerlendiren ABD'li ünlü evlilik ve aile terapisti William Jack Hiebert ilişkilerinde ancak tam güveni ve şeffaflığı yakalayabilen çiftlerin mutlu olabileceğini söyledi. İzmir'de, Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde (YİSEM) eğitimlerini sürdüren Hiebert, "Eşler arasında sosyal medya ağ şifresini paylaşmak istemeyen taraf genellikle ihanet eden taraf oluyor" uyarısında bulundu.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #   #İzmir'de   #189   #cinayetin   #159'unda   #alkol   #var   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN