Sisi cuntasının idam kararları İstanbul'da protesto edildi

Mısır'da darbeci Sisi'nin emriyle gerçekleştirilmesi planlanan idam kararlarını protesto etmek için Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu adı altında bir araya gelen göstericiler, Fatih'teki Saraçhane parkında protesto eyleminde bulundu.

04-07-2021


Mısır'da darbeci General Sisi'nin emriyle gerçekleştirilmesi planlanan idam kararlarını protesto etmek için Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu adı altında bir araya gelen göstericiler Fatih'teki Saraçhane parkında protesto eyleminde bulundu.

3 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen Mısır'daki darbenin 8. Yıldönümünün de anıldığı eylemde Mısırlı, Türkiyeli, Suriyeli ve Doğu Türkistanlı konuşmacılar Mısır’daki idamların önlenmesi çağrısında bulundu.  

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’nin şehadetinin yıldönümünde cunta yargısı darbeci General Sisi'nin emirlerini yerine getirerek 12 İhvan yöneticisi hakkında daha idam kararı verdi. Kararı protesto eden eylemciler Sisi zulmünün sona erdirilmesi çağrısında bulundular.

Aralarında Prof. Abdurrahman Elbar, Muhammed Biltaci, Usame Yasin ve Saffet Hicazi’nin de bulunduğu 12 Müslüman hakkında Yargıtay’da onaylanan idam kararlarının infazının her an gerçekleşebileceğini belirten protestocular, eylemin amacının idamları durdurmak olduğunu dile getirerek, uluslararası kamuoyunun baskısına ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler.

Şehit Esma Biltaci’nin annesi Sena Biltaci yaptığı konuşmada, "Mısır’da yaşanan olayların 8. Yılındayız, 15 gün sonra yine bu darbeyi yâd edeceğiz. Kardeşlerimiz o gündem bugüne umut içinde kendilerini kurtaracak kardeşlerini bekliyorlar. O günden bugüne hiç bir şey değişmedi. Mısır’da her gün gençlerimizi öldürüyorlar. Doktor Biltaci üniversitede öğretim görevlisi idi, hükümette görevli idi. İnsanları töhmet altında bırakıp yargılıyorlar sonra da idam ediyorlar. Mısır’da her kim başını kaldırırsa onun başını ezmeye çalışıyorlar, bu mu onların adaleti? Elinde güç olanlara sesleniyorum, Bu insanların idamına mani olacak en ufak bir gücünüz varsa bu duruma engel olun. Biz Allah’a inanıyor ve ona güveniyoruz." dedi.

Kardeşlik Platformu adına konuşma yapan Necmettin Irmak, "İçinde bulunduğumuz bu garip zamanlara şahitlik etmekteyiz. Peygamber der ki Müslüman Müslümanın kardeşidir, ona zulmetmez, zalime de teslim etmez. Biz kardeşlerimizi asla ve kat’a zalimlere teslim etme konumunda bulunmayacağız. “Biz bu günleri insanların arasında döndürüp dolaştırırız.” Bugün sizlerin olabilir ama Allah mazlumları kaim pozisyona illa ulaştıracaktır. Allah vaadinden caymaz, biz galibiz, Hasan el Benna, Seyyid Kutup galip ama Enver Sedat yenildi. Bu ahmak zalimler hiç mi ibret almazlar bu aptallar hiç mi tarihe bakmazlar? Görmezler mi firavunu nemrudu, kazananların Musalar İbrahimler olduğunu görmezler mi? Mutlaka ve mutlaka Musalar kazanacak." dedi

Mısır Darbeye Karşı Platformu Üyesi Amir Adil, "Son 8 yılda Mısır’da bir sürü olumsuzluk oldu Nil suları gibi bir sürü tavizler verildi. Ama insanların haksız yere katledilmesi en önemli sorun. Dünyadaki bütün özgür halkların Mısırdaki olumsuzluklar karşısında saf tutması gerekir." ifadelerini kullandı.

Özgür-Der yönetiminden Hamza Türkmen, "Mısırda kanlı darbenin 8. Yıldönümünde kukla Sisi’nin ceza mahkemesi tarafından 17 yaşındaki Esma kızımızın babası Muhammed Biltaci dahil 12 kardeşimiz idam cezasına çarptırıldı. Biz burada bu idamları durdurabilmek için Türkiye iktidarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bu idamları durdurmaya çağırmak için çaba sarf ediyoruz. Bu coğrafyada o dönemden bu döneme işbirlikçi iktidarlara, zalimlere ve diktatörlere karşı mücadele veriliyor. Günümüzde diplomatik ilişkiler çıkar amaçlıdır ama bizim Müslümanlarla ilişkimiz çıkar amaçlı değil hak temellidir. Ekonomik çıkar ve siyasi çıkar amaç uğruna domuz eti yemeyeceğimiz gibi Mısır’daki zalim eli kanlı sisi cuntasının uyduruk idam kararlarına sessiz kalamayız. Bu nedenle sayın cumhurbaşkanına diyoruz ki Mısır’daki bu hukuksuzluğu ve idamları durdurabilmek için uluslararası hukuk kurumları ve dünyadaki insan hakları örgütleri ile birleşmiş milletleri harekete geçirecek adımlar atması gerekir. İslami cemaatler de bu zulüm karşısında seslerini yükseltmelidir" ifadelerini kullandı.

Genç İHH Başkanı Abdullah İslam konuşmasında: "Mısır’da Müslüman Kardeşler teşkilatının önde gelen isimleri için idam cezası verildi ve temyiz mahkemesi onayladı. Doğu Türkistanla yatıp Filistinle kalkıyorsak, Arakan bizim hep gündemimizde ise, çağrı yapıldığında reel politiğe bakmadan yürümeli, Müslüman kardeşimizin ayağına taş battığında bunu içimizde hissetmeliyiz. Hele ki canlarına kast edildiğinde bu meydanlara koşmalıyız. Bir zulüm görünce elinizle, yapamıyorsanız dilinizle ona da gücünüz yetmezse kalbinizle buğz edin diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Geldiğimiz nokta itibarıyla başta kendi ülkemiz olmak üzere tüm ülke liderleri ve sivil toplum kuruluşlarına büyük işler düşüyor. Her yapıyı harekete geçirmek zorundayız, bu bize imanımızın yüklediği bir sorumluluktur, bunda kaçamayız. İnşallah kardeşlerimiz bu idamlardan kurtulur, biz sonuna kadar takipçisi olmalıyız." dedi.

Doğu Türkistanlılar adına konuşma yapan Osmancan İslamoğlu: “Bizler Doğu Türkistan’da da zulme maruz kalıyoruz. Mısır da kardeşlerimiz Sisi’nin zulmüne maruz kalıyor. Mısır’daki zalim tıpkı Çin’deki zalim Komünist Partisi gibi Müslümanlara zulüm ediyor. Bizler Mısırlı kardeşlerimizin yanındayız. Zalimler için yaşasın cehennem!” dedi.  

Fidder Başkanı Ebu Enes, "Allah resulü der ki Müslümanların dertleriyle dertlenmeyen onlardan değildir. Biz bugün Mısır, Suriye, Yemen, Filistin, Türkistan ve Aksa toplandık. Bugün İslami hareketler Mısır'daki kardeşleriyle dayanışma içinde olmalıdır. Şehit Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi Gazze’yi yalnız bırakmayacağız demişti. Aynı şekilde Suriye halkının da yanında olmuşlardı. Bugün idam cezası alanlar ümmetin en hayırlı insanlarındandır. Allah tealaya mazeret olması açısından en azından dualarımızda Mısır halkını unutmayalım." hatırlatmasında bulundu.

Suriyeli Mühendisler Derneği adına konuşma yapan Said Denizoğlu, "İslam topraklarında direniş devam ediyor ama bedeller de ödeniyor. Mısırda ramazanda 18 âlim idam edilirken Artık Müslümanlar çok hafif tepki gösteriyor. Mısırdaki ya da Suriye’de zalim Iraktaki Libya’daki olan Müslümanlara yapılan zulüm aynıdır. Zalime karşı birbirimize kenetlenerek harekete geçmeli ve uluslararası ilişkiler stratejik bir şekilde kullanılmalı yoksa daha çok kayıp yaşanacak." ifadelerini kullandı.

Protesto gösterisine katılan eylemciler: “Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak”, “Zalimler için yaşasın cehennem!”, “İslami Hareket Engellenemez!”, “İşbirlikçi Zalimler Hesap verecek!”, “Müslüman zulme boyun eğmez”, “İstanbul’dan İhvan'a direnişe bin selam!”, “Darbeciler yenilecek İslami direniş kazanacak!”, “Suriye de Mısırda intifada her yerde!”, “Yaşasın ümmet dayanışması!”, “Mısır halkı yalnız değildir!”, “Seyyid Kutub El Benna Selam olsun İhvana!”, “Şehitlerin yolunu sürdüreceğiz!”, “Zalimler Allaha hesap verecek!” sloganları attı.

Eylemde protestocuların taşıdığı dövizlerde ise: “İdam sehpası, yıldıramaz İhvan’ı!”, “Benna’nın Seyyid’in takipçileri zulme boyun eğmez”, “Sisi’nin yağlı urganı İhvan’ın değil adaletin boynunda”, “İslami direniş Sisi cuntasına boyun eğmez”, “Mısır’daki idamı durdurun” yazdığı görüldü.

Darbeci Sisi'nin sınır tanımayan hukuksuzlukları ve idam kararları karşısında tavır geliştirilmesi için farklı şehirlerde de protesto eylemleri gerçekleştirildi.

(Kaynak: H.Söz Haber)

Etiketler : #Sisi   #cuntasının   #idam   #kararları   #İstanbul'da   #protesto   #edildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN