Kirişci: Yeni dünyanın genel özellikleri iyi okunmalı (HABER-VİDEO)

Doç. Dr. Murat Kirişci, konuk olduğu İktibas Dergisi canlı yayınında son dönem küresel çapta yaşanan gelişmeleri yorumladı, değişen dengelerin iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekti.

29-12-2021


Mustafa Bozacıoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen, Doç. Dr. Murat Kirişci’nin konuk olduğu program dün gece saat 21’de İktibas’ın Youtube kanalında canlı yayınlandı.
 
Bozacıoğlu’nun kısa sunumunun ardından Kirişci, ‘küresel gelişmeler’ başlığının geniş bir çerçeve çizdiğini belirterek, değerlendirilecek konuların birbiriyle ilişkili ve hiçbirinin bağımsız olmadığını vurgulayarak sözlerine başladı.
 
Rasyonel bir bakış açısı ile olaylara bakılması gerektiğini belirten Kirişci, gündemlerin peşinden koştuğumuzu, Somali üzerinden verdiği örnekte, 10-15 yıl önce burası için herkesin koşuşturduğunu ancak bugün neredeyse hiç gündeme gelmediğini; örneğin Sudan’da şu an ortamın çok karışık olduğunu, Arakan konusunun da aynı şekilde olduğunu buna karşın gündemde olmadıklarını vurguladı. Diğer yandan bu konuların, diğer küresel gündemlerden bağımsız ele alınmasının da yanlış olduğuna dikkat çekti.
 
Afganistan’da yaşananların da küresel güçlerin arasındaki çekişmenin ufak bir izdüşümü olduğunu kaydeden Kirişci, Afganistan’daki başarının sahibinin Afgan halkı olduğunu ve onca yoksunluğuna rağmen bu halkın İslam’ı ayakta tutmasının önemini ifade etti.
 
Türkiye’nin içinde olduğu bölgesel gelişmeleri de tartışan Kirişci, Beyrut patlamasından Çin ticaret kuşağına kadar pek çok olayı değerlendirdiği bir saati aşan konuşmasının sonunda, yeni dünyanın genel özelliklerinin iyi okunması gerektiğini belirterek, ‘bugün Türkiye’nin Libya’da olmasının sebebi bile bu yeni dünya’ ifadesini kullandı.
 
Murat Kirişci’nin konuşmasının tamamını bu linkten izleyebilirsiniz:

Etiketler : #Kirişci:   #Yeni   #dünyanın   #genel   #özellikleri   #iyi   #okunmalı   #(HABERVİDEO)   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN