Bilgen: Suriye konusunda anlaşılmaz bir duyarsızlık var

Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nde, yerinden izlenimleri eşliğinde "Suriye'de Yaşananlar ve Ümmetin İmtihanı" konusunu sunan Yılmaz Bilgen, Suriye konusundaki duyarlılığın önemine vurgu yaparak, muhafazakar kesimler ile İslami kesimlerin önemli kısmında, Suriye'de 3 yıla yaklaşan bir zamandır devam eden kıyım ve katliamlar konusunda anlaşılmaz bir duyarsızlık yaşandığını kaydetti.

24-11-2013


İslam ve Hayat
 
Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nde bu haftanın konuğu gazeteci Yılmaz Bilgen'di. Bilgen, yerinden izlenimleri eşliğinde "Suriye'de Yaşananlar ve Ümmetin İmtihanı" konusunu sundu.
 
Program Kur'an Nesli K. M. adına Şükrü Hüseyinoğlu'nun takdim konuşmasıyla başladı. Hüseyinoğlu, Suriye meselesinin bugün Müslümanlar için birinci gündem maddesini oluşturması gerektiğini, Suriye'deki Müslümanların maruz kaldıkları zulüm ve katliamlar karşısında bir imtihan verdiğini, dünya Müslümanlarının ise Suriye'deki kardeşlerinin mazlumiyetiyle imtihan edildiklerini belirtti. Suriye konusunda, izzetin ne Baas rejimi ve Rusya'nın ve ne de ABD, AB ve bölgedeki laik rejimler ve krallıkların yanında değil, ancak Alemlerin Rabbi'nin yanında, onun ölçülerine riayette, dinine sadakatte aranması gerektiğini ifade eden Hüseyinoğlu, bunun için de demokratik savrulmalara da, ölçüsüz şiddet savrulmasına da düşülmemesi gerektiğini kaydetti. 
 
Rıdvan Dinçer'in Buruc Suresi tilaveti ve mealini okumasının ardından kürsüye konuşmacı Yılmaz Bilgen davet edildi. 
 
Bilgen, selamlamanın ardından, Suriye konusundaki duyarlılığın önemine vurgu yaparak söze başladı. Muhafazakar kesimler ile İslami kesimlerin önemli kısmında, Suriye'de 3 yıla yaklaşan bir zamandır devam eden kıyım ve katliamlar konusunda anlaşılmaz bir duyarsızlık yaşandığını kaydeden Yılmaz Bilgen, bu duyarsızlık ve sessizliğin ancak birkaç bin mazlumun katledildiği kimyasal saldırı gibi büyük katliamlarda aşılabildiğini ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bilgen, Suriye'de katledilen insanların sayısının günlük ortalamasının 75 kişi olduğunu hatırlatarak, gündem olması için bir katliamda binlerce kişinin ölmesini beklemenin vahşet severlik olduğunu kaydetti. 
 
Suriye olaylarının başlangıcının Der'a'da bir grup çocuğun Esed'i kastederek duvarlara "Doktor sıra sana geldi" şeklinde sloganlar yazmalarının ardından tutuklanan bu çocuklara ağır işkenceler yapılması sonucu başladığını hatırlatan Bilgen, bu olayın ardından başlayan barışçıl gösterilerin 8 ay kadar sürdüğünü, ancak bu gösterilere katliamlarla cevap verilmesi sonucu silahlı direnişin başladığını ifade etti. 
 
Bilgen, Suriye konusunda büyük bir dezenformasyon yaşandığını da ifade ederek, yerinden gözlemleriyle yaşanan büyük acılara ve mağduriyetlere değindi ve şöyle konuştu:
 
"Çok temiz bir halk var orada, çok saygın bir halk. Bir dilenci, düşük, sefih bir kimseyle karşılaşmadım. Hep şehid yüzlü insanlarla karşılaştım orada. En tehlikeli anlarda bbile birbirlerini "Şehid inşaallah" cümlesiyle teskin eden insanlar var orada. Suriye'de insanalrın koşuşturmasının, yaşamasının zeminşnde yatan motivasyon kaynağı bu cümle. Bu kardeşlerimiz ilgi bekliyor, bir dokunuş, bir sıcaklık bekliyor biz kardeşlerinden."
 
 
Esed rejiminin sahada bitmiş durumda olduğunu, toplam 80 bin askeri kaldığını kaydeden Yılmaz Bilgen, İran ve Hizbullah'ın Esed'e desteği olmasa bu zalim rejimin ayakta kalmasının imkansız olduğunu dile getirdi.
 
Bilgen, Suriye'de Humus, Deyruz Zor gibi şehirlerin büyük oranda yıkıma uğratıldığını, rejimin hava bombardımanlarıyla yaşanacak mekanları yok ettiğini belirterek, halkın durumunun çok ağır olduğunu ve yardımların çoğaltılması gerektiğini ifade etti. Yılmaz Bilgen, halkın ve direnişçilerin ayaklarına giyecekleri ayakkabı bulmakta zorlandıklarını da kaydederek, Suriye konusunda ciddi bir imtihandan geçtiğimizi kaydederek, bu konudaki duyarlılığın imani bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.
 
Program, soru-cevap kısmıyla son buldu.
 
(Not: Programın videosu yayına hazırlanıyor)

Etiketler : #Bilgen:   #Suriye   #konusunda   #anlaşılmaz   #bir   #duyarsızlık   #var   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN