Tokat'ta emekçilerle dayanışma eylemi

TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen tarafından düzenlenen eylemde, küresel ekonomik sistemin halkı yoksul ve işsiz bıraktığı; asgari ücret ve 4/C’nin köleliği yasallaştırmak olduğu ifade edildi.

11-01-2010


Dünyadaki ekonomik krizin faturasını yoksul kesimler ödemek zorunda kalırken, mevcut kapitalist sistemin insanca yaşama şartlarını yok ediyor. TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen tarafından ortaklaşa düzenlenen bir eylemde mevcut küresel ekonomi politikaları ve bunun sonucunda ortaya çıkan krizler, işsizlik, kredi faizleri, asgari ücret uygulaması, özelleştirmelere bağlı mağduriyetler, 4/C yasası ve TEKEL işçilerinin mağduriyeti gündeme getirildi. Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Örs, kısa bir konuşma yaparak “Kapitalizmin acımasız kuşatması altında her geçen gün daha çok ezilen halkımızın sorunlarını dile getirmek için buradayız. Açlık sınırında yaşamlarını sürdürmeye çalışan yoksulların, işlerini kaybeden milyonlarca insanın sesi olmak için buradayız. Asgari ücret ahlaksızlığıyla yapılan köleleştirmelere karşı çıkmak için TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen olarak buradayız.” dedi. Ortak basın açıklamasını ise TEKEL işçilerinden Şinasi Uludoğan okudu.

 

4/C kölelik anlamına gelir

 

Asgari ücretle birlikte 4/C uygulamasının da eleştirildiği açıklamada şöyle denildi: “Açlık sınırındaki bir ücretle çalıştırılmak istenen TEKEL çalışanları ve 4/Cli işçiler bir aydır haklarını alabilmek için meydanlardalar. Dolayısıyla asgari ücret köleliğinin bir diğer adı da 4/C olmuştur! Kapitalizme teslim olanlar devleti kâr mantığı ile yönetmek istiyor. Fabrikaları kapatmak, şehirlerin ekonomisini öldürmek bahasına özelleştirmeler yapanlar ortaya çıkardıkları toplumsal yaraların farkında değiller mi? İşini, aşını kaybeden insanların yaşadığı travmayı anlayamayanlar nasıl olur da bu halka yöneticilik yaparlar? Nasıl olur da onları kış mevsimin soğuğunda Ankara’nın havuzlarına doldururlar? Haklarını arayan Tekel çalışanlarına çok sert açıklamalarla cevap veren başbakanın bu süreçteki tavrını kabul etmek mümkün değildir. İşçilerin çalıştırılma garantisi olmadan fabrikaları özelleştiren hükümet bunun hesabını vereceği yerde hak arama mücadelesini kendince “ideolojik” diyerek mahkûm etme yolunu seçmiştir. Elbette insanların ideolojileri olacaktır. Velev ki ideolojik olsun, ekmeğini, geleceğini talep etmek en temel insan haklarından değil midir?”

 

Allah adaleti ve iyiliği emreder

 

TEKEL çalışanlarıyla, esnafın ve emeklilerin de katıldığı eylemde okunan açıklama şu ifadelerle son  buldu: “Yaşadığımız bütün sorunların iç içe geçmiş olduğunu görmek zorundayız. Halkının en temel haklarını yasaklayanlar, okul ve iş yerlerinde başörtüsüne izin vermeyenler, insanların dil ve kimliklerine ambargo koyanlar aynı egemen mantığın farklı tezahürlerindendir. Saygı gösterilen, ekmeği ve geleceği çalınmayan, inanç ve kimlikleri yasaklanmayan özgür kişiler olmanın yolu kendi irademizi kararlılıkla savunmaktan geçer.

Tekrar ediyoruz ki, asgari ücret köleleştirmedir, insanların ekmeğini gasp etmek zulümdür. Allah zulmedenleri sevmez. Adaleti ve iyiliği emreder. Yetimi, yoksulu doyurmaya ön ayak olmayı ister. Bu vesile ile biz TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen olarak asgari ücret köleliğine asla razı olmayacağız! Halkımız için insanca yaşanabilecek standartları talep edeceğiz! Milyonlarca emeklinin, asgari ücretlinin ve asgari ücretin de altında çalışan kayıtsız işçinin ve sayısız işsizin yanında olacağız! Onların sesi olmayı sürdüreceğiz.”

 

Eyleme katılanlar “Kapitalizme kul olma!”, “Ekonomik sömürü düzenine hayır!”, “4/C yasası köleliktir!”, “Velev ki ideolojik olsun, hakkımızı alacağız!”, “Asgari ücret, azami köleliktir” ve TEKEL direnişinin yanındayız” yazılı dövizler taşıdılar.

Etiketler : #Tokat'ta   #emekçilerle   #dayanışma   #eylemi   
YORUMLAR
  • selami erden   11-01-2010 22:40

    müslümanlar bütün ezilenlerin yanında olmalı. tebrik ederim.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN