Mustafa Kemal kendi rızasıyla "tanrı"laştırıldı

"Türkiye’de bir Atatürk kültü kuruldu. Atatürk tanrılaştırıldı, mevlidi bile yazıldı."

24-11-2009


İslam ve Hayat

İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mete Tunçay, Star gazetesinden Fadime Özkan’a verdiği röportajda, “Türkiye’de bir Atatürk kültü kuruldu. Atatürk tanrılaştırıldı, mevlidi bile yazıldı. Bu, Mustafa Kemal’in kendi sağlığında başladı. O da razı oldu. Bunda onun da günahı var” şeklinde konuştu.

Tunçay, sözlerinin devamında onun da beşer olduğunu hatırlatarak "kendisinin yaratıcı, kurucu, baba olduğunu söylediklerinde buna razı oluyor. Etrafında bunları söyleyen bir sürü adam var. Kötü manzumeler yazan Behçet Kemal mesela, Atatürk mevlüdü diye bir şey yazdı, Atatürk’e peygamberlik izafe etti falan. Bütün bunlar abartmalı şeyler. Atatürk’ün etrafında kurulan şey böyle başladı başka bir yere gitti." dedi.

Mustafa Kemal'in yüceltilme sürecinde İnönü faktörünü de değinen Tunçay, "Atatürk çok büyüktü, peygamberdi” diyenler bunu İnönü’ye muhalefet olarak yapıyorlar. İsmet Paşa paralara pullara kendi resmini koydurduğu zaman “Sen kim oluyorsun da bunu yaptırıyorsun” dendi. Halbuki her padişahın kendi parasını çıkartması bizim geleneğimizdir. O da çıkartacak. İsmet Paşa’ya ‘sen küçüksün’ dememek için ‘Atatürk büyük’ deniyor. Bir süre sonra Halk Partisi bunun farkına varıyor: “Tabi büyüktü, partimizi o kurdu” diye bir yarışma başlıyor. Bir çeşit açık arttırma, çok abartmalı şeyler. Bunlar Atatürk’ün sağlığında başlamış olmakla birlikte asıl İnönü’ye muhalefette yükseliyor."  dedi.

Mete Tunçay, Mustafa Kemal'in takıntılarıyla ilgili olarak da "Atatürk’ün bir Arap sevmezliği olduğu muhakkak. Kürtleri de her zaman bir tehlike olarak gördüğünü biliyoruz." şeklinde konuştu.

Etiketler : #Mustafa   #Kemal   #kendi   #rızasıyla   #tanrılaştırıldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN