Atıf Hoca'yı astılar, ailesini taşladılar

Şapka Kanunu’ndan önce yazdığı kitap nedeniyle tek parti döneminde idam edilen Atıf Hoca’nın kızı ve eşinin yaşadığı İstanbul’daki evi polis gözetimindeyken her gece taşlanmış.

11-12-2011


İstiklal Mahkemeleri'nde Şapka Kanunu çıkmadan yazdığı kitap nedeniyle şapka inkılabına muhalefet ettiği gerekçesiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca’nın eşi Zahide ve kızı Ayşe Melahat Koldan’ın, idamın ardından taşındıkları İstanbul’da polis korumasındaki evlerinin sürekli taşlandığı, kendilerinin de yıllarca takip altında tutuklandıkları ortaya çıktı. İskilipli Atıf Hoca’nın torunu Ahmet Faruk İmal, Atıf Hoca’nın eşi ve kızının idamdan sonra İstanbul Laleli de sürekli polis baskısına maruz kaldığını kapılarında her zaman nöbetçi bekletildiğini söyledi.

Kapıda nöbetçi olmasına rağmen Atıf Hoca’nın eşi ve kızının oturduğu evin sürekli taşlandığını söyleyen İmal “Ben bu olayları kızından duydum onlarda daha fazla İstanbul’da duramamışlar. Atıf Hoca’nın eşi Zahide Koldan kızına ‘ben artık İstanbul’a gitmeyeceğim sende kararını ver’ demiş. Zahide hanım bir süre sonra köyde vefat etmiş mezarı hala köydedir. Yanlız kalan kızı Melahat Hanım’ın ise çektikleri daha üzücüdür. Annesinin vefatından sonra bir süre İstanbul’da kalmış daha sonra tüm Türkiye’yi sefil bir şekilde gezmiştir’’ dedi.

İskilipli Atıf Hoca’nın kızı Ayşe Melahat Koldan’ın bir kez evlendiğini ve eşinin kısa sürede vefat ettiğini belirten torun İmal, Melahat Hanım’ın üzerindeki dönemin devlet baskısı ve üzüntüleri içinde akli problemler yaşadığını dile getirdi. 1954 ylında Diyanet tarafından İskilipli Atıf Hoca’nın kızına maaş bağlandığını o maaş ile geçimini sağladığını aktaran Ahmet Faruk İmal “Bir dönem akli sorunlar yaşadı. Düşünün ki 14 yaşında bir kız babasını evden alıyorlar ve bir daha göremiyor. Babasının ölümünü dahi mektupla öğreniyor. Mezarının yerini bile bilmiyor. Kim olsa aklını yitirirdi” diye konuştu.

(Kaynak: Cihan Haber)

Etiketler : #Atıf   #Hoca'yı   #astılar   #   #ailesini   #taşladılar   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN