Haksöz, Nisan sayısıyla 20. yılına girdi

Haksöz, 20. Yaşına girdiği Nisan sayısında diyor ki: "Sözümüzü ne büktük, ne incelttik, kalemimize asla peruk takmadık!"

05-04-2010


"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla sürdürdüğü aylık yayınında 20. yılına giren Haksöz Dergisi, anayasa değişikliğine set olan Ergenekon Cephesi'ni manşete taşımış. Darbe anayasasının korunması telaşına düşen Ergenekon Cephesi'nin analiz edildiği Gündem'de anayasa tartışmalarına ilişkin Müslümanların durması gerek taraf tartışılıyor.

Derginin "20. Yıl" sayısı Ali Değirmenci ve Ahmet Örs'ün kaleme aldıkları anı-edebi yazılarla işleniyor.

Açılım politikalarının beslendiği saikleri analiz eden Hamza Türkmen, açılım politikaları ve Kemalist darbeci statü karşı­sında Müslümanların yaklaşımını değerlendirerek İslami sorumluluğun nasıl bir tavır almayı gerektirdiğini sorguluyor.

Ermeni Soykırımı tartışmalarını ele alan Rıdvan Kaya, tarihsel gerçeklerin korkulara esir edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek milliyetçi tavrın adaletten uzaklaştırdığını dile getiriyor. Ahmet Örs ise zulüm ve istibdat rejimi kurmuş İttihatçıların tezlerinin Müslüman mahallesinde karşılık görmesini eleştiriyor.

"Katilini Sevmeden, Düşmanına Sığınmadan Hakikati Araştıran Diyalog" başlığıyla Alevilik yazılarına devam eden Hamza Türkmen, devletin Alevi-Sünni politikasını masaya yatırıyor ve her iki tarafın birbirine yaklaşım biçimini analiz ediyor.

Siyonist İsrail'in Harab Sinagogu'nu açmasından sonra başlayan gerginlik sürecini değerlendiren İlyas Çetin; Mescid-i Aksa ve Kudüs'e sahip çıkma sorumluluğumuza işaret ediyor. Murat Özer ise Emir Seyfullah'ın şehadeti dolayısıyla Kafkasya'daki İslami direnişin iç tartışmalarını aktarıyor ve Müslümanların Çeçenya'ya olan kayıtsızlıklarının arka planını yorumluyor.

Crescent'ten yapılan çevirilerde Fahad Ensari, "Ümmetin Kızlarını İşgalcilere Satmak" başlıklı yazısında Müslüman bir kadın üzerinden Pakistan'da Müslümanların ABD'ye teslim edilmesi ve CIA işkencelerini; Ebu Zer, Müslümanların safına sızmış münafıkları; Zafer Bangaş ise Müslüman zihnin sömürgeleştirilmesini ele alıyor.

"Ayetlerin Işığında Hayat" bölümünde Mesut Onat "Şükür" kavramını, insanın şükür ile olan irtibatını ve hamd ile şükür arasındaki ilişkiyi ele alıyor. Murat Kayacan ise Hz. Muhammed'in iki omzu arasında "peygamberlik mührü" bulunduğunu iddia eden bilgi ve rivayetleri değerlendiriyor. Cengiz Duman, önceki sayıda ilk bölümünü yazdığı Hz. Yakub kıssasının ikinci bölümünü okuyucularına ulaştırıyor. Duman, bu bölümde Hz. Yakub'un resullüğü ve mesajını işliyor.

"Liberalizme Dair Kenar Notları" başlığıyla Bahadır Kurbanoğlu, çağdaş liberalizm ile bu akımdan etkilenenleri ele alırken bu düşüncenin yaklaşımlarını da sorguluyor.

Mehmet Akif'i aadece "milli şair" olarak sınırlamanın yanlışlığını ortaya koyan "Düzyazılar" kitabının yazarı A. Vahap Akbaş'la bir röportaj gerçekleştiren Asım Öz, ayrıca Ömer Rıza Doğrul'un "Yeryüzündeki Dinlerin Tarihi" kitabını değerlendiriyor.

Son günlerde çokça gündeme gelen "Büşra" filmini ise Süleyman Ceran ele alıyor. Filmin, absürt bir karikatürün beyaz perdeye uyarlanmasından öte bir özelliği olmadığını belirten Ceran, filmdeki çirkinlikleri izlemenin tahammül kaldırmadığını ifade ediyor. Ceran, ayrıca Rachel Corrie ile ilgili bir denemesini Haksöz okuyucularıyla paylaşıyor.

Mart ayında başörtüsü zulmü karnesine yansıyan olayların da aktarıldığı dergide Hatice Kübra Baytap'ın "Kahır" adlı şiiri ve Rüştü Hacıoğlu'nun "Bu Çağın Sümeyye'si" başlıklı denemesini okuyabilirsiniz.

20. yılında hakkın ve hakikatin şahitliğini yapmayı sürdüren Haksöz'e Kur'an'ın aydınlığında nice yayınlar ve Rabbimizden muvaffakiyetler diliyoruz.

İrtibat: 0212 524 10 28

Etiketler : #Haksöz   #   #Nisan   #sayısıyla   #20.   #yılına   #girdi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN