Haksöz 230. sayıya ulaştı

Haksöz Dergisi, Mayıs nüshasıyla 230. sayısına ulaştı. Dergide güncel konuların yanı sıra Kur'an çalışmaları, röportajlar ve denemeler yer alıyor.

06-05-2010


Haksöz Dergisi, Mayıs nüshasıyla 230. sayısına ulaştı. Dergide güncel konuların yanı sıra Kur'an çalışmaları, röportajlar ve denemeler yer alıyor. Kemalist Oligarşinin Referandum Korkusu" manşetiyle çıkan Haksöz Dergisi, 230. sayısında anayasa tartışmalarının yanı sıra toplumsal çürüme ve yozlaşmaya, dünyevileşmeye, liberal savrulmaya dikkat çekiyor.

Anayasa paketi etrafındaki tartışmalar Gündem'de yorumlanırken konuyla ilgili Hamza Türkmen, tartışmalara nasıl yaklaşmak gerektiğini irdeliyor.

Fişlemelerle yeniden gündeme gelen "Milli Güvenlik Dersinden Kurtulmanın Zamanı Gelmedi mi?" diye soran Rıdvan Kaya, okulların kışla düzenine büründürülmesinin en somut tezahürlerinden olan bu derslerin kaldırılması için mücadele etmek gerektiğini belirtiyor.

1 Mayıs konusunu el alan Ahmet Örs, 1 Mayıs'ın anlamı üzerinden Müslümanların bu güne yaklaşmalarının nasıl olması gerektiğini tartışıyor.

Mayıs ayı içinde Gazze'ye hareket edecek olan yardım gemisi üzerine İHH Başkanı Bülent Yıldırım ile yapılan röportajdan kampanyanın ayrıntıları okunabilir. Gazze ile ilgili dergide bir Salih en-Naimi'den bir çeviri yer alıyor. Naimi, işbirlikçilerin cezalandırılmasıyla ilgili tartışmalara dikkat çekiyor.

Bir diğer yazısında Rıdvan Kaya, son günlerde yoğunlaşan dejenerasyon ve toplumsal çürümenin kaynağına işaret ederek ulusal-laik temelde toplumsal bir kültür ve ahlak inşa etmeye kalkanların toplumu getirdikleri noktayı yorumluyor.

"Dünyevileşme Tehdidi Karşısında Müslüman Kimlik" başlıklı makalesinde modern cahiliyenin yeni yüzü 'dünyevileşme'yi irdeleyen Ramazan Yazçiçek, dünyevileşmenin günümüz ile ilişkisinin tüketim toplumu ve popüler kültür üzerinden kurulduğuna işaret ederek, İslâmi popü­lizm tehlikesine dikkat çekiyor ve soruna içerden ayna tutmaya çalışıyor. Musa Üzer ise kapitalizmin dönüştürme sürecinde cemaatlerin yaşadığı süreci pratik örnekler üzerinden değerlendiriyor.

Yeni çıkan "Din Algımız" üzerine dergide Serdar Demirel ile de bir röportaj yapılmış. Demirel, modern hayatın kuşatması içinde İslami kimlik sahibi olmanın ve bu kimliği insanlara taşımanın önemine değiniyor.

Liberalizme Dair Kenar Notları yazı dizisine devam eden Bahadır Kurbanoğlu, bu sayıda "Elitist Ahlakçı Kesinlik ve Buyurganlık" başlığıyla liberalizmin özünde dayatmacı boyutuna işaret ederek, liberal teorisyenlerin yaklaşımları üzerinden çelişkileri ele alıyor.

Bu ayki yazısında Cengiz Duman, asırlardır tahrif edilen bir kavram olan Veli/Evliya kavramını irdeliyor. Uzun bir Kur'an çalışması olarak kavramı işleyen Duman, hem kavramın geçirdiği anlamsal dönüşümü ve hem de Kur'an'daki kullanılış biçimlerini kıyaslıyor. Bir diğer Kur'an çalışmasında ise Ali Rıza Gökçe, "imtihan aracı" olarak akraba olgusu ile malın saptırıcılığı olgusunu işliyor. Ayetler ışığında imtihan bilincine dikkat çeken Gökçe, genel sorumluluklara da işaret ediyor.

Jandarma Komutanlığı'nın 1930'larda bastırdığı ve "Kurtuluş Savaşı" komutanlarından Org. İzzettin Çalışlar'ın torununun yeni yayınladığı "Dersim Raporu" adlı kitap/raporu ele alan Asım Öz, askerî zevatın Dersimlilere yaklaşımının gözler önüne serildiği raporu dergi okuyucusuna tanıtıyor. Yakın tarihe bakışta devlet söylemini anlamak bakımından önemli veriler içeren rapor, fişlemenin nerelere uzandığını da gözler önüne seriyor.

Dergide son olarak Bünyamin Doğruer'in bir denemesine yer veriliyor.

İrtibat: 0212 524 10 28

Etiketler : #Haksöz   #230.   #sayıya   #ulaştı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN