Ciddi bir meal çalışması, sadece o işle uğraşarak 3-4 yıl sürer

05 Aralık 2015 Cumartesi günü Venhar Kur'an Evi'nin Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden bir misafiri var idi; Doç.Dr. Abdurrahman ATEŞ... Ateş, özellikle Kur'an kavramlarının daha iyi anlaşılması üzerine yaptığı sunum ile katılımcılara anlalı bir akşam yaşattı.

07-12-2015


Yaptığı konuşmada Abdurrahman Ateş;
 
* Te'vil kelimesinin çok yanlış bir anlamda kullanılmaktadır ve "meselenin esası, iç yüzü, asıl maksat" anlamında olduğu halde "yorum" denerek içi boşaltılmıştır.

* Bunun gibi, ziynet, mescid, secde, zikir, vesile, mihrab, tesbih, fitne ve veli/evliya kavramları da meallerin bir çoğunda yanlış çevirilmektedir.

* Meal çalışmaları çok alelacele yapılmaktadır. Ciddi bir Arapça bilgisi ve araştırma gerektirir. Sadece çeviri işi ile uğraşarak bile, bir meal çalışmasının 3-4 yıl sürmesi beklenir ama maalesef Türkiye'de her gün yeni birisinin meali çıkmaktadır.
 
* Nüzul Sebeplerini sadece o olaya aitmiş gibi düşünmemeli, Ayetlerin benzer bir olay karşısında ne hüküm çıkarmamız gerektiğine dair ipuçları çıkarmalıyız.
 
*Ehli Beyt Kavramı Kur'an'da Aişe (r.sa.)'ı da içerecek şekilde tanımlandığı halde, Şia tarafından siyasal amaçlar için kullanılmış ve Kur'an'dan uzaklaştırılmıştır.
 
* Nisa Suresi 43.ayet, Namaz-Bilinç ilişkisini ortaya koyan bir ayet olamsına rağmen, Müslümanlar bunu sadece işçiye has sarhoşluğa indirgediler. Oysa ki, bu ayet içkinin yasaklanma aşamaları arasında değildir. Olayın alkol almakla alakası sadece bir alt başlık olarak değerlendirilebilir.
 
* Ulu-l Emr'e itaat kavramı, bazı kesimler tarafından kullanılmış ve sanki devlet başkanına itaat gibi yorumlanmıştır. Oysa ki,  ilgili ayette Allah ve Rasulü ve de Ulül Emr'e itaatten bahsedilmektedir. O takdirde, Ulul Emr Peygamber haricindeki emir vericidi.
 
* Bizler Tebbet Suresinde "hammaletel hatab" kavramını, Ebu Leheb'in karısının odun taşıyıcılığı üzerine inşa ederek yorum yapıyoruz. Oysa ki,  "hammaletel hatab" araplarda laf götürüp getiren anlamında bir deyimdir.
 
* Özellikle meallerde kullanılan lügatlara dikkat ediniz. Bazı ilim adamları, kendi mantıklarına uygun yorumlar getirebilmek için,  kelimelerin eski anlamlarını içeren ilk nesil sözlüklere bakmak yerine,  kavramların içeriğini bozan son dönem lügatlara bakmaktadırlar. Örneğin, M.İslamoğlu Nisa Suresi'ndeki "vedribûhünne" kelimesini önceki meallerinde "hafifçe dövün" diye çevirirken, daha sonra "yataklarınızı tamamen ayırın" şeklinde almıştır.
 

 

Etiketler : #Ciddi   #bir   #meal   #çalışması   #   #sadece   #o   #işle   #uğraşarak   #34   #yıl   #sürer   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN