Ve Konvoy İstanbul'da

Gazze'ye uygulanan haksız ambargoyu delerek Gazze halkına yardım ulaştıran Filistin Konvoyu saat 15.00'de İstanbul YeşilköyHavaalanı'na indi. Konvoy tekbirler ve çiçeklerle karşılandı.

09-01-2010


Gazze'ye uygulanan haksız ambargoyu delerek Gazze halkına yardım ulaştıran Filistin Konvoyu saat 16.00'da İstanbul Yeşilköy Havaalanı'na indi. Kalabalık bir halk topluluğunun karşıladığı konvoy üyeleri tekbirler ve çiçeklerle karşılandı. Karşılamaya gelen grup, İsrail ve Mısır aleyhinde çeşitli sloganlar atarak, Filistin halkına desteklerini dile getirdi.

Mısır hükümetinin engellemesi nedeniyle zorlu bir yolculuk geçiren ve son olarak da bütün gün havaalanında bekletilen konvoy gösterdiği kararlılıkla tüm engelleri aşarak Türkiye'ye döndü.

Dış hatlar terminalinde kalabalık bir halk topluluğunun karşılayacağı Konvoy üyeleri burada bir basın toplantısı düzenleyecek.

Konvoy'un Türkiye'ye dönüşüne ilişkin bir açıklamada bulunan İHH insani Yardım Vakfı yetkilileri, konvoyu maddi ve manevi olarak destekleyen,, dualarını eksik etmeyen ve her karşılaşılan zorlukta destek olmak için elinden gelen tüm imkanları sarfeden Türkiye halkına teşekkür ettiler.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Gazze'ye uygulanan ambargonun delinmiş olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, Mısır'ın tavrına bir anlam veremediklerini söyledi.



DÖNÜŞTE DE ZULÜM

Mısır’a ilk girdiğinde Ariş havaalanında 9 saat bekletilen Filistin Konvoyu Türkiye’ye dönüşünde de saatlerdir Kahire havaalanında bekletildi.

Mısır hükümeti Kahire Havaalanı'nda ülkeyi terketmeye hazırlanan Filistin Konvoyu üyelerinden 5 kişinin pasaportuna el koyup tutuklamak isteyerek yeni bir provakasyona daha imza attı. Gözaltına alınmak istenenlerden üçünün İngiliz, ikisinin de Türk olduğu açıklandı.

Tek amaçları Gazze'ye uygulanan insanlık dışı ambargonun kaldırılmasını sağlamak ve Gazze'de yaşanan insanlık dramını gözler önüne sermek olan Filistin Konvoy'u Mısır hükümetinin yeni bir provakasyonu ile karşı karşıya kaldı.

Konvoy'u günlerce bekleten, sonra Konvoy'daki insanların üzerine taş yağdıran Mısır, şimdi de ülkeyi terketmeye hazırlanan Konvoy'dan 5 kişiyi pasaportlarına el koyarak Kahire Havaalanı'nda gözaltına almak istedi.

UÇAK HAREKET ETTİ

Ancak Mısır polisinin tutuklamak istediği 4 kişinin pasaportlarını iade etti. Filistin konvoyu ekibinin bineceği uçağın hareket ettiği bildirildi.

Filistin’e Özgürlük Konvoyu katılımcılarını taşıyan uçak 14:50’de Atatürk Havaalanına iniş yapacak. Konvoy için havaalanında karşılama töreni gerçekleştirilecek.



MISIR'A PROTESTO

Filistin konvoyu, kendileri için gönderilen uçağa binmek üzerelerken yaşanan girişim üzerine aktivistlerde çileden çıktı. Kahire Havaalanı'nda oturma eylemi yapan aktivistler Mısır'ı protesto ettiler.

Tutuklanmak istenen Mehmet Sağıroğlu ve Sinan Kurban adlı Türk vatandaşları ise artık Türkiye’ye dönüp ailelerine kavuşmak istediklerini belirttiler. Sağıroğlu, “Biz Mısır’ı protesto ettik diye bizi gözaltına aldılar. Şimdi ise tutuklamak istiyorlar. Çoluk çocuğumuz bizi bekliyor. Sivil bir eylem yaptık, suç işlemedik. Tutuklama çok yanlış olur” şeklinde konuştu.



BÜLENT YILDIRIM: BUNU BEKLİYORDUK

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Mısır'dan son anda böyle bir eylem beklediklerini belirterek, "Haksız yere gözaltında tutulan arkadaşlarımız bırakılıncaya kadar Kahire Havaalanı'ndaki oturma eylemimiz devam edecektir. Burada hiç kimseyi bırakmaya niyetimiz yok. Daha önce çok daha sert tavırlarla karşılaştık arkadaşlarımızı almak için ne gerekiyorsa onu yapacağız" dedi.

Bu arada Konvoy'un bugün geleceğini duyan vatandaşlar ise İstanbul havaalanında toplanmaya başladılar. Yaşanan yeni gelişmeler üzerine İHH'nın Atatürk Havaalanı'nda bir basın açıklaması yaparak Mısır'ı kınaması bekleniyor.



Mısır Kızılay’ı bile yardım etmedi

17 ülkeden 500 insanın yer aldığı konvoy saatlerdir aç susuz bir şekilde bekliyor. Konvoydakiler Mısır Kızılayını arayarak yemek taleplerini bildirdiler. Ancak Kızılaydan ret cevabını aldılar. Bir insani yardım kuruluşu olan Kızılay’ın bu cevabı konvoydaki insanları şoke etti.

Konvoyun bir kısmı 100 m2 alanda bekletiliyor. 100 yolcuda kiralanan özel uçakta bekliyor.

Dışarıda ise çevik kuvvet polisleri takviye edilerek konvoydakilere gözdağı veriliyor. Polisler sürekli konvoyun bulunduğu alana girip çıkıyor, ancak hiçbir bilgi vermiyorlar.

Çin değil Mısır işkencesi

Konvoy, Mısır’ın izin vermemesi sebebiyle Gazze’de sadece iki gece bir gün kalabildi. Konvoy dün sabah erkenden Gazze’de çıktı. Mısır konvoyu akşam saat 18:00’a kadar Refah Sınır Kapısı’nda bekletti.

Filistin konvoyunun bir saat uzaklıktaki Ariş havaalanından uçakla dönüşüne izin verilmedi. Konvoy ısrarla Kahire havaalanına yönlendirildi. Mısır polisi tarafından görevlendirilen 5 otobüs tarafından 11 saatlik bir yolculuk sonrası ancak Kahire’ye varabildi. Yolda konvoyun başına gelmedik kalmadı. Basın mensuplarının ve diğer insanların bulunduğu otobüsün motoru yandı. Otobüs üç defa kaza tehlikesi geçirdi. Mısır polisi otobüs tamamen iptal olana kadar yeni bir otobüs çağırmadı.

Konvoy ekibini taşıyan ikinci otobüste yolda bozuldu. Bu otobüstekiler konvoyun zaten dolu olan diğer otobüse karga tulumba dolduruldu.

Mısır polisi yol boyunca konvoya hakaretlerde bulundu. İnsanların tuvalet ihtiyaçlarını gidermelerine bile izin verilmek istenmedi. Polisler bazı noktalarda otobüsleri hiçbir gerekçe göstermeden saatlerce beklettiler.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın içinde olduğu otobüs, silahlı sivil polisler tarafından 45 dakika bekletildi. Askerler sürekli silahlarını göstererek konvoya göz dağı verdi.

Mısır polisinin tüm tahriklerine rağmen konvoy ekibi sakinliğini korudu. Olayların çıkmaması için elinden geleni yaptı.

Filistin’e Özgürlük Konvoyu halen Kahire havaalanında bekletiliyor. Mısır polisi daha önce tutuklanmasına karar verdiği 6 kişinin pasaportlarını halen vermedi. Mısır işi yokuşa sürmek için elinden geleni yapıyor.

Özgürlük Konvoyu sözün bittiği yere Gazze’ye insanlık ve barışı götürdü ancak Mısır’da terör muamelesi gördü. Mısır polislerinin taşlı, joplu, biber gazlı saldırılarına maruz kaldı. 15 günde bitireceği programı Mısır’ın engellemeleri sebebiyle 26 güne çıktı. Mısır, insanlık sınavında sınıfta kaldı.

(Kaynak: Timeturk)



Etiketler : #Ve   #Konvoy   #İstanbul'da   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN