Siyonist işgal yüzünden Filistin’in yarısı mülteci

Ürdün, Lübnan, Suriye, Batı Yaka ve Gazze'de halen toplam 4 milyon 562 bin Filistinli'nin BM'ye kayıtlı mülteci statüsünde yaşadığı bildirildi.

09-09-2008


Ürdün, Lübnan, Suriye, Batı Yaka ve Gazze'de halen toplam 4 milyon 562 bin Filistinli'nin BM'ye kayıtlı mülteci statüsünde yaşadığını belirten BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Ürdün Temsilcisi Peter Ford, BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerektiğini belirtti. Ford, “Bu kararlar doğrultusunda da mültecilerin ya ülkelerine geri dönmeleri sağlanmalı ya da kaybettikleri karşılığında tazminat ödenmeli” dedi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Ürdün Temsilcisi Peter Ford, çeşitli ülkelerde yaşayan Filistinli mültecilerle ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerektiğini, bu kararlar doğrultusunda da mültecilerin ya ülkelerine geri dönmelerinin sağlanması ya da kaybettikleri karşılığında tazminat ödenmesi gerektiğini belirtti. Ford, yaptığı açıklamada, UNRWA'nın 1948 yılında yaşanan Arap-İsrail savaşı sonucu bulundukları bölgeleri terk etmek zorunda kalan 700 bin Filistinli'ye yardım amacıyla kurulduğunu söyledi.

Ürdün, Lübnan, Suriye, Batı Yaka ve Gazze'de halen toplam 4 milyon 562 bin Filistinli'nin BM'ye kayıtlı mülteci statüsünde yaşadığını anımsatan Ford, "Ürdün, Lübnan ve Suriye ile Batı Yaka ve Gazze'deki toplam 58 mülteci kampında ise 1 milyon 355 bin kişi bulunuyor. Bu kamplardaki 684 okulda toplam 481 bin çocuk öğrenim görüyor. 128 poliklinikte 4 bin 214 personelimiz çalışıyor. Sadece 2007 yılında polikliniklerimizde 9 milyon 500 kişi muayene edildi" diye konuştu.

TÜRKİYE KIZILAYI’NDAN YARDIMLAR GELİYOR

UNRWA'nın yıllık bütçesinin 544 milyon doları bulduğunu belirterek, bu paranın yüzde 90'ının devletler ile kişi ve sivil toplum kuruluşlarının bağışlarıyla toplandığını kaydeden Ford, Ürdün'deki mülteciler için 118, Lübnan'dakiler için 70 milyon 143 bin, Suriye'dekiler için 45 milyon 595 bin, Batı Yaka'dakiler için 88 milyon 408 bin ve Gazze'dekiler için de 161 milyon 740 bin dolar kaynak ayrıldığını söyledi. Son yıllarda devletlerin kendilerine yaptığı yardımların belli bir standarda ulaştığını, çeşitli ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla da ilişkilerini geliştirdiklerini ifade eden Ford, "Özelikle Körfez ülkelerinden aldığımız bağışlar sürekli artıyor. Katar ve Türkiye Kızılay'larından yardımlar geliyor. Türk Kızılayı ile çalışmalarımızı çeşitlendirmek istiyoruz. Geçenlerde de Cidde'de bir sivil toplum kuruluşuyla Gazze'deki iş imkanlarının geliştirilmesi konusunda bir milyon dolarlık bir anlaşma yaptık" diye konuştu. Ford, Türkiye'nin de kendilerine yıllık 500 bin dolar bağışta bulunduğunu, ancak bu rakamın yukarı çekilmesinin, hazırladıkları rehabilitasyon merkezi, 2 sağlık merkezi ve 24 sınıflı 2 okul projelerinin hayata geçirilmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

ÜRDÜN'DEKİ FİLİSTİNLİ MÜLTECİLER

UNRWA'ya kayıtlı 1 milyon 903 bin Filistinli'nin Ürdün'de bulunduğuna dikkati çeken Ford, bunlardan 332 bininin ülkede BM tarafından kurulan 10 mülteci kampında hayatlarını sürdürdüğünü vurguladı. Maddi durumları kötü olan Filistinlilerin mülteci kamplarında yaşadığını, diğerlerinin ise daha merkezi yerlere göç ettiklerini kaydeden Ford, mültecilerin hayat şartlarını yükseltmek, sağlıklarını korumak ve çocuklarını eğitmek için çalıştıklarını belirtti. (Vakit)

Etiketler : #Siyonist   #işgal   #yüzünden   #Filistin’in   #yarısı   #mülteci   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN