Safa ve Merve tepeleri yok ediliyor

Müslümanların Hacc sırasında sa’y yaptıkları ve İslam tarihi açısından önemli iki mekân olan Safa ve Merve tepeleri genişletme adı altında tamamen yok ediliyor.

30-04-2008


Suudi Arabistan Hükümeti'nin Kâbe'nin etrafında ve Safa ve Merve alanında başlattığı genişletme çalışmaları bütün hızıyla ilerlerken proje etrafındaki tartışmalar da devam ediyor.

Projeye destek verenler eski sa’y alanının yıkılıp yerine daha geniş ve dört katlı yeni sa’y alanı yapılmasının ibadeti kolaylaştıracağını belirtirken, proje kapsamında Safa ve Merve tepesinden geriye kalan kısmın kaldırılacak olması âlimler arasında tepkilere yol açtı.

Safa ve Merve tepelerinin Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği gibi “Allah’ın şiarlarından” olduğuna dikkat çeken âlimler, kolaylaştırma adına İslam'ın simgelerinin yok edildiğini ve sınırlarıyla oynandığını söyledi.

SUUDİ ÂLİMLER HEYETİ BY-PASS EDİLDİ

Safa ve Merve arasında yapımı süren projenin ilk başta Suudi Arabistan'ın fetva kurulu sayılan Büyük Âlimler Heyeti'ne sunulduğu ve üç kişi hariç heyet üyelerinin projeye onay vermedikleri bildirildi.

Suudi Âlimler Heyeti'nin muhalefetine rağmen Suudi Arabistan Hükümeti'nin sa’y alanını genişletme projesine başlaması ve tamamen dini bir konuda bile hükümet tarafından görüşüne itibar edilmemesi ülkedeki dini otoritenin gücünün siyasi otorite karşısında tamamen sıfırlandığı yorumlarına yol açtı.

SUUD YÖNETİMİNE DESTEK DIŞARIDAN

Say alanındaki genişletme projesine ülkenin resmi fetva kurulu Suudi Âlimler Heyeti'nden onay alamayan Suudi Arabistan Hükümeti'ne beklediği destek dışarıdan geldi.

Şarku'l Evsat gazetesi önceki gün Suudi Arabistan yönetiminin yeni kararına onay veren âlimlerin tam listesini yayımladı.

Müslüman Kardeşler Cemaati Genel Sekreteri Muhammed Mehdi Akif ise, hac ibadetini kolaylaştıracak bu projeyi başlatan Kral Abdullah bin Abdülaziz için dua ederek Allah'tan Kral'ı ödüllendirmesini diledi.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, say alanına yeni eklenen bölümlerde say yapmanın caiz olduğunu söyledi. Kutsal topraklarda çok büyük çalışmaların yapıldığını belirten Hamaney, bu çalışmaların tüm Müslümanlar tarafından takdir edildiğini kaydetti.

İslam Dünyası'nın tanınmış isimlerinden Raşid El-Gannuşi her Müslümanın Suud Hükümeti'nin ve Kral Abdullah'ın kutsal topraklardaki çalışmalarını takdir etmesi gerektiğini belirtirken, Lübnanlı âlim Muhammed Hüseyin Fadlallah da kararın doğru olduğunu ve genişletmenin zorunlu olduğunu söyledi. (Timetürk)

İlgili Haber:

http://www.islamvehayat.com/haber_detay.php?haber_id=1191

Etiketler : #Safa   #ve   #Merve   #tepeleri   #yok   #ediliyor   
YORUMLAR
  • Safa   26-08-2014 10:54

    http://kuran.diyanet.gov.tr/Kuran.aspx#2:159

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN