Obama: Yakalamayın, öldürün

Washington Post, Obama yönetiminin, "terörle mücadele"nin başlıca cepheleri olan Afganistan, Pakistan, Yemen ve Somali’de daha fazla zanlıyı esir almak yerine, bu kişilerin öldürülmesi talimatı verdiğini yazdı.

16-02-2010


Cumhuriyetçi Parti tarafından "terörle mücadele"de zayıf olmakla eleştirilen ABD Başkanı Barack Obama’nın, Bush dönemini aratmayacak politikalar izlediği ortaya çıktı.

Washington Post, Obama yönetiminin, "terörle mücadele"nin başlıca cepheleri olan Afganistan, Pakistan, Yemen ve Somali’de daha fazla zanlıyı esir almak yerine, bu kişilerin öldürülmesi talimatı verdiğini yazdı. Bush dönemine göre suikastlerin arttığını kaydeden gazete, çok sayıda suikast haberine karşın tek bir tutuklamanın olmamasının da bu bilgiyi doğruladığını belirtti.

TALİMAT BİZZAT OBAMA’DAN GELDİ

Eylül’de ABD Özel Kuvvetleri’nin, El Kaide’nin Doğu Afrika liderini hedef alma fırsatı bulduğu ve operasyonla ilgili, hava saldırısıyla aracın vurulması, helikopterle ateş açılıp hedefin ortadan kaldırıldığının teyidi ya da sağ yakalanması yönünde üç seçenek hazırlandığını belirten Washington Post, Obama’nın ikinci seçeneği onayladığını belirtti.

El Kaide liderlerine yönelik dünya genelinde çok sayıda benzer operasyon düzenlendiğini belirten gazete, bu uygulamanın belirli bir gözaltı politikası olmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.

Habere göre, resmi bir açıklama olmasa da, Guantanamo başta olmak üzere, Bush döneminde kurulan işkence merkezlerini kapatmaya çalışan Obama, "terör" zanlılarıyla ilgili net bir politika geliştirilememesi nedeniyle, yenilerini getirmek yerine bu kişileri ortadan kaldırma kararı verdi.

CUMHURİYETÇİLER TEPKİLİ

Obama, özellikle Noel’de bir ABD yolcu uçağına yönelik sabotaj girişiminin ardından "terörle mücadele"de sertlik yanlısı bir siyasi çizgiyi benimsedi. Washington Post’a konuşan Cumhuriyetçi Parti Senatörü Christopher Bond da, “Obama tutuklulara ne yapacağını bilemiyor, bu yüzden onları öldürmeyi tercih ediyor” dedi.

(İslam ve Hayat / Timeturk)

Etiketler : #Obama:   #Yakalamayın   #   #öldürün   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN