Küstahlığa bak: Mescid-i Aksa Mekke'ye taşınsın

Yediot Aharonot gazetesi, bazı Yahudi kuruluşların, Mescid-i Aksa ile Kubbetu's Sahra'yı yıkmak ya da sökerek Mekke'ye taşımak istediklerini yazdı.

14-10-2009


Siyonist yayın organlarında yer alan haberlere göre, bazı Yahudi kuruluşları, Aksa Mescidi ve Kubbetu's Sahra'nın sökülüp Mekke'ye taşınması ve Haramu'ş Şerif'le bölgedeki camilerin altında kazı çalışmalarının sürdürülmesi çağrısı yaptı.

Yediot Aharonot gazetesi 13.10.2009 tarihli nüshasında, bazı Yahudi kuruluşların Aksa Mescidi ile Kubbetu's Sahra'yı yıkmak ya da sökerek Mekke'ye taşımak istediklerini yazdı. Gazete bu tutucu tarafların iki binayı sadece iddia ettikleri tapınaklarının sunağı yerine ''saygısızlar tarafından dikilmiş hoş olmayan bir şey'' olarak gördüklerini ifade etti.

Gazete, daha önce Kubbetu's Sahra'yı havaya uçurmak için komplo kuran Yahudi gizli örgütü liderliğine mensup Haham Yehuda Etzion'un şu sözlerine yer verdi; ''Eğer devlet Kubbetu's Sahra binasını söküp peygamber Muhammed'e yönelik iyi bir girişim mahiyetinde Mekke'ye taşıyamazsa bu binanın havaya uçurulması kaçınılmaz olacak.

Gazete ayrıca Tapınak Dağı Koruyucuları kuruluşunun lideri Gershon Salomon'un da, camilerin taşlarının Mekke'de tekrar inşa edilmek üzere İsrail ordusu mühendisleri tarafından sökülmesi fikrini benimsediğine işaret etti.

Kazıların tekrar başlaması

Diğer taraftan hahamlar, İsrail içindeki ''Yeni Sanhedrin'' ismi verilen Yahudi kurulu, iddia edilen tapınağın mekanı olduğuna inandıkları yere ulaşmak için Aksa'ya yönelik Yahudi yürüyüşleri yapmaya, Haramu'ş Şerif'in ve orada bulunan camilerin altında kazılara yeniden başlatmaya çağırdı.

Bu bağlamda İsrail gazetesi Ma'arif geçen Salı günkü yorumunda Haramu'ş Şerif'te geçen günlerde meydana gelen çatışmaların, tutucu Yahudilerin Aksa'nın altında kazı çalışmalarını artıracağına dair hazırlık yaptıkları söylentilerinin yayılmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

Geçen birkaç gün içinde İsrail polis güçlerinin koruduğu Yahudi radikal cemaatler ile Aksa Mescidi'nde murabıt Filistinliler arasında, bu Yahudi cemaatlerin Yahudi bayramları esnasında Aksa Mescidi'ni yıkmaya kalkmaları nedeniyle çatışmalar çıktı.

İşgalci, Aksa Mescidi'nde rabıta yapan Filistinlileri teslim olmaya zorlamak için camiyi sıkı kuşatma altına aldı. Ancak sonunda başarısız oldu ve kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı.

Diğer yandan Yeni Sanhedrin hahamları İsrail cumhurbaşkanı Şimon Peres'in siyasetlerinin iman adına bir mana taşımadığını aksine sadece yıkım getirdiğini açıklayarak Peres'e saldırdı.

Bu radikaller, Güney Afrikalı Yargıç Ritchard Goldstone başkanlığında Uluslararası Tahkik Komisyonu'nunca hazırlanan ve İsrail'in geçen Ocak ayında Gazze'ye yönelik savaşında işlediği savaş suçlarını ortayan raporda yazılı olanları incelemek üzere bir forum oluşturdu. Goldstone raporu, İsrail'in ambargo altındaki Gazze'ye açtığı savaşında işlediği insanlık dışı suçları ortaya koyuyor.

Yeni Sanhedrin kurulu, bir hahamlar kuruludur. İşgal devletinde 2005 yılında Ekim ayında kuruldu. Toplam 71 haham üyeyi kapsar. Kurulun başkanı ise Adin Ben-İsrail ve esasi bir şekilde Aksa Mescidi'nin yerine iddia edilen tapınağın inşa edilmesini hedefleyen Mabed Enstitüsü'nün başkanlığını yürüten Yisrael Ariel. 

(İslam ve Hayat / Timeturk)

Etiketler : #Küstahlığa   #bak:   #Mescidi   #Aksa   #Mekke'ye   #taşınsın   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN