İran'daki esnaf protestosunda Suriye rejimi karşıtı sloganlar

Riyal'ın dolar karşısındaki değer kaybı ile sokağa dökülen protestocuların, İran'ın Suriye politikasını hedef alan sloganlar atması dikkat çekiyor.

04-10-2012


Nükleer programından dolayı Batı'nın ambargosu altındaki İran'da ekonomik isyan patlak verdi. Ülkenin resmi para birimi riyal, son bir haftada dolar karşısında yüzde 40 değer kaybedince paniğe kapılan halk, döviz bürolarına ve kuyumculara akın ederek devalüasyondan korunmaya çalışıyor.

Tahran'ın Firdevsi Meydanı'ndaki Merkez Bankası ile Büyük Pazar'daki döviz bürolarını birkaç gündür abluka altına alan ve krize neden olan hükümeti protesto eden kalabalık gruba 'isyan polisi' dün cop ve göz yaşartıcı bombalarla müdahale etti.

SURİYE KARŞITI SLOGANLAR
Polisin sert müdahalesine rağmen dağılmayan kalabalık grup, uzun süre 'hükümet istifa!' sloganları attı. Döviz büroları ve büyük ticari firmalarıyla adeta İran'ın finans merkezi konumundaki Büyük Pazar esnafı ise isyana destek veriyor.

Öte yandan protesto gösterilerinde Tahran'ın Esad yönetimine verdiği desteği hede alan sloganlar atıldığı da bildiriliyor. İranlı aktivistler, göstericilerin "Suriye'yi bırak, bizi düşün" ve "Suriye'ye ölüm" sloganları attığını kaydediyor. Halkın, içerde yaşanan ekonomik kriz yerine Esad'a destek vermek için mesai harcayan Ahmedinejad yönetimine öfkeli olduğu ifade ediliyor.

AHMEDİNEJAD BATI'YI SUÇLADI
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise, riyalin dolar karşısındaki sert düşüşünden İran'ın düşmanlarının sorumlu olduğunu söyledi.

Ahmedinejad, "Petrol satışımızı azaltmış olabilirler ama bunu da aşacağız. Düşman bunu İran halkını kıracağı umuduyla yapıyor ancak İran ekonomisi dış ticarete bağımlı değildir. Açtıkları psikolojik savaş sadece piyasalarda spekülasyona sebep oluyor" dedi.

Muhalefetse ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden Ahmedinejad hükümetini sorumlu tutuyor. Muhalefetin Cumhurbaşkanı'nı sorgulamak için yazdığı dilekçe kabul edilirse, Ahmedinejad parlamentoda kendini savunmak zorunda kalacak.

Bu arada benzer eylemlerin bugün de düzenleneceği bildiriliyor. Para birimi riyal, son bir haftada ABD doları karşısında hızla değer kaybetti. Riyalin 1 yılda, dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 80'i buldu.

4 BAKAN TÜRKİYE'DE
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ve dört İranlı bakan, Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkiler konusunda temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye'ye geliyor. Edinilen bilgiye göre İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Rahimi'ye Ankara ziyaretinde petrol, ticaret, adalet ile yol ve konut bakanı da eşlik edecek.

Rahimi'nin Ankara temasları kapsamında yarın Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve görüşmelerin ardından Erdoğan ve Rahimi'nin ortak basın açıklaması yapması bekleniyor. İran heyetinin ziyaretinde özellikle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerinin ele alınması beklenirken, konuk bakanlar Türk meslektaşları ile de görüşmeler yapacak. İran heyeti cuma günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştükten sonra Türkiye'den ayrılacak.

(Kaynak: Vahdet Haber)

Etiketler : #İran'daki   #esnaf   #protestosunda   #Suriye   #rejimi   #karşıtı   #sloganlar   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN