Independent bile isyan etti: Mekke, Vegas'a dönüşüyor

Suudi yönetiminin Mekke'de inşa etmeyi planladığı yüzlerce yeni otele ve tarihi öneme haiz mekanların yok olması tehdidine İngiliz gazetesi Independent'ten de tepki geldi.

26-09-2011


Suudi yönetiminin Mekke'de inşa etmeyi planladığı yüzlerce yeni otele ve tarihi öneme haiz mekanların yok olması tehdidine İngiliz gazetesi Independent'ten de tepki geldi.

Suudi Arabistanlı yetkililerin Mekke şehrinde Kabe yakınlarına 500 adet yeni otel inşası için verdiği lisans ve kutsal şehrin değişen çehresi İngiliz Independent gazetesinde eleştirildi.

"Zenginler için Mekke: İslam'ın en kutsal mekanı Vegas'a dönüşüyor" başlıklı haberde, Mekke'de inşa edilmesi planlanan 500 otel hakkında bilgi veriliyor, bu otellerden birinin 5 bin odaya sahip olacağı aktarılıyor.

Ülkede neredeyse kimsenin memnun olmadığı, ancak korku nedeniyle sesini çıkaramadığı projenin, Suud ailesi için "zenginliği ortaya seren bir beton ve çelik metropolü" yaratma hayali olduğu ifade ediliyor.

Sadece Türkiye ve İran'ın kutsal kentte yapılan bu değişime tepki gösterdiği belirtilen haberde, çok sayıda tarihi ve dini öneme sahip yapının otel inşaatları adına yok edileceği belirtiliyor.

"YAĞMACILIK"

Haberde, Mekke ve Medine'de yaşayan müslümanların, "zengin müslümanlara yönelik lüks otellere" tepkisine dikkat çekilirken, herkesin eşit olması gereken bu kutsal mekanlarda dahi paranın öne çıkmasından duyulan rahatsızlık aktarılıyor.

Yeni otellerin hizmete girmesinin ardından hac ve umre sezonları gelirlerinin gelecek yıllarda 27 milyar doları aşacağını kaydediliyor. Tarihçiler ve arkeologlar ise, otellerin inşaatları sırasında yok edilecek mekanlara dikkat çekerek, olayı "yağmacılık" olarak niteliyor.

İslam Mirası Araştırma Vakfı yönetim kurulu başkanı Dr İrfan el-Alevi ""Hiç kimse bu kültürel yağmayı kınamak için ayağa kalkacak cesarete sahip değil" derken, şimdiye kadar Mekke ve Medine'de 500'e yakın tarihi ve dini mekanın kaybedildiğini ifade ediyor.

Hz. HAMZA'NIN EVİ DE YIKILACAK

Ülkenin önde gelen mimarlarından ve İslam mimarisi uzmanı Sami Angavi de, planlanan inşaatların "Allah'ın evinin kutsallığına ve Mekke'nin doğasına tamamen aykırı" olduğunu belirtiyor. "Mekke ve Medine tarihsel olarak neredeyse bitti" diyen Angavi, " artık gökdelenler dışında bir şey göremiyorum" diyor.

Angavi'yi en fazla endişelendiren ise, Kabe etrafında yapılması planlanan genişletme projesi ve bu kapsamda yıkılacak olan dini öneme sahip mekanlar. Bunlar arasında Hz. Peygamber'in doğduğu ev, amcası Hz. Hamza'nın büyüdüğü ev ile Osmanlı ve Abbasi dönemine ait yapılar bulunuyor. 

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Independent   #bile   #isyan   #etti:   #Mekke   #   #Vegas'a   #dönüşüyor   
YORUMLAR
  • ilyas metin   26-09-2011 16:48

    kabe yüksek demektir,kabeden daha yüksek yapı yaptırmak kralın alçaklığıdır,sadece iran yetmez tüm dünya müslümanları olaya müdehale etmelidirler

  • fatma   26-09-2011 15:45

    Independent'in kaygısı; "Mekke ve Medine'de yaşayan müslümanların, "zengin müslümanlara yönelik lüks otellere" tepkisine dikkat çekilirken, herkesin eşit olması gereken bu kutsal mekanlarda dahi paranın öne çıkması" Müslüman ülkenin müslüman mimarının kaygısı; -"Allah'ın evinin kutsallığına ve Mekke'nin doğasına tamamen aykırı olması" -"Mekke ve Medine tarihsel olarak neredeyse bitmesi" -"gökdelenler dışında bir şey görememesi" ...........................?????????????

  • fatma   26-09-2011 10:59

    Ayrıca BBC World de habere aşağıdaki linkten bakılabilir; -Makkah & Madina dr sami angawi مكة والمدينة د سامي عنقاوي - YouTube ***Dikkatimi çeken bir husus, Angawi House diye bir baktığınızda, bu arkadaşın projelerinin ve tam on yıl harcadığı kendi evinin de ne kadar lüx içinde olduğudur. Merak eden olursa şurdan bakabilir: Sami Angawi house Saudi Air سامي عنقاوي الخطوط السعودية YouTube

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN