Hindistan Müslümanları olaylara nasıl bakıyor?

Hindistan kendi "11 Eylül"ünden çıkar devşirme peşinde. Peki "İslamcı teröristler" dezenformasyonuna karşı Hindistanlı Müslümanlar saldırılara ne diyor?

29-11-2008


Mumbay bombacılarının kimlikleri hakkındaki belirsizlikler halen sürüyor. Olaylar sırasında şu ana kadar 100 kişi hayatını kaybetmiş ve yüzlerce insan yaralanmış durumda. Kendisine ‘Dikan Mücahitleri’ adı verilen grup bu saldırılarla ilgili sorumluluğu üstlenmesine rağmen Hindistan’daki resmi yetkililer başka İslami grupları da suçluyorlar. Benzeri bir saldırıda fanatik bir Hindu terör örgütünün sorumlu tutulmuş olması, İslamcıların hedef gösterilmesi hakkında çeşitli soru işaretlerinin doğmasına neden oluyor? İsimleri şu anda ortalıkta dolaşmakta olan örgütler, daha önce hiç bir şekilde duyulmamış veya haklarında çok az malumat bulunuyor. Bu da olaylar hakkındaki belirsizliğin ve şüphelerin artmasına yol açıyor.

Başlangıçta sorumluluk, yabancı rehineleri hedeflemiş olması nedeniyle sadece İslami örgütlere yüklenirken militanların özellikle Amerikan ve İngiliz vatandaşları aradıkları iddia edildi.

Dikan (Deccan) Mücahidleri

Daha sonra kendilerine bu iddiaları destekler mahiyette Dikan Mücahitleri adı verilen örgüt, olaylarla ilgili sorumluluğu üslendi. Bu grup, kendisinin Hindistan’daki Müslümanları Hinduların saldırı ve baskılarına karşı korumayı amaçladığını iddia ediyor. Haber ajanslarına gönderdikleri bildiride, “Göze göz.. Savaşın çıkardığı toz bulutu hiç bitmeyecek..” mesajlarını geçmişler.

Dikan, kadim Sanskrit dilinde ‘Güney’ anlamına geliyor. Bu ad, Müslümanlarla Hinduların bazen barış içerisinde bir arada bazen ise çatışma içerisinde yaşadıkları bir bölgeye veriliyor. Bu bölge medyada bazı İslami grupların nüfuzlarını artırmaya başladıkları ve endişe kaynağı olan bir yer olarak gündeme getirilmişti. Bu nedenle de Müslüman Öğrenciler adlı grubun üyeleri dinler arası çatışmaya neden olan ve Müslüman toplumu cihada kışkırtan bildiriler dağıttıkları suçlamasıyla göz altına alınmışlardı.

Leşker-i Tayyibe (İyi Asker) Grubu

Ancak bu açıklamalar, olaylarla ilgili gerçekten kimin sorumlu olduğuna henüz bir açıklık getirmiş değil. Hindistan güvenlik kaynakları Asker Tayibe adlı örgütün bu saldırıların düzenleyicisi olduğunu açıkladı. Hint güvenlik kaynaklarına göre bu grup üstü kapalı bir kamyoneti Karaçi’den Bombay’a getirmiş ve polis, bu gruba bağlı bir militanı arabanın içerisinde ölü olarak ele geçirmişti.

Merkezi Pakistan’da bulunan Asker Tayibe adlı örgütün temel hedefinin Keşmir’in Hindistan işgalinden kurtarılması. Pakistan Keşmiri’nde askeri eğitim alan örgüt hedeflerini şu ana kadar, Hindistan askeri üslerine saldırarak gerçekleştirmeye çalıştı. Pakistan eski Başbakanı Pervez Müşerref, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin baskılarıyla Asker Tayibe adlı örgütü yasaklama kararı almıştı. Bu tarihten sonra Asker Tayyibe’nin adını değiştirdiği ve bu yasağı delmek için Davet Cemaati adını kullandığı çeşitli mahfillerde dillendirildi. Bu yasağa rağmen Pakistan hükümetinin grubu hedef almadığı, üyelerinin hareketini sınırlamakla iktifa ettiği ifade edildi.

Hindistan, topraklarında düzenlenen eylemlerle ilgili Asker Tayyibe’yi suçluyor. Bu patlamaların başında 2006 yılında Bombay’da düzenlenen ve yaklaşık 190 kişinin hayatını kaybettiği patlamalar geliyor. Örgütün suçlandığı bir başka olay ise Hindistan parlamentosuna yönelik saldırı. İki saldırıyla ilgili olarak da Hindistan, Pakistan istihbaratını suçladı ve Asker Tayyibe’nin Pakistan’da üslendiğini açıkladı. Bu suçlama 2001 yılında iki ülke arasında nükleer bir savaşa sebebiyet verme noktasına getirecek bir krizin tırmanmasına neden oldu.
Ancak Asker Tayyibe adlı örgüt, Hindistan güçlerine yönelik düzenlediği saldırıların çoğunu üslenmesine rağmen İslam şeriatının yasaklaması nedeniyle sivillere yönelik hiçbir eylem içerisinde olmadığını defalarca açıkladı.

Müslüman Öğrenciler ve Hindistan Mücahidleri

Mumbay olaylarında adı geçen bir başka İslami grup ise Müslüman Öğrenciler Birliği. Bu grup amacını Hindistan Müslümanlarını materyalist Batı medeniyetinin ve kültürünün etkisinden kurtararak tamamen İslami bir toplum haline getirme olarak açıklıyor. Hindistan hükümeti bu grubu daha önce gerçekleşen bir çok eylemle ilgili suçlamıştı. Bu olayların başında 2003 yılında 11 kişinin öldürüldüğü Bombay’daki trene yapılan saldırı geliyor. Hindistan hükümeti bu cemaati yasaklı örgütler listesine soktuğunu açıklamasının ardından Hindistan mahkemesi bu yasağı kaldırmış ancak Hindistan Yüksek Mahkemesi yasağı yeniden koymuştu.

Hindistan hükümeti, el-Kaide’nin Müslüman Öğrenciler Birliği’nin içine sızmış olmasından endişe ediyor. Bilindiği gibi el-Kaide Hindistan alt kıtasında kurduğu Hindistan Mücahitleri adı altında faaliyet gösteriyor. Bu grup Bombay ve Yeni Delhi’deki patlamaları, geçtiğimiz Ağustos ayında gönderdiği elektronik postalarla üslenmiş ve Hindistan’ı putperest ve kafir Hindu inancından temizleyinceye kadar mücadelelerini devam ettireceklerini ilan etmişti. Hindistan hükümeti bu grubu terörist örgüt olarak ilan etmiş ama herhangi bir yasaklama getirmemişti.

Hindistanlı araştırmacı Zafer İslam Han, patlamalarla ilgili sorumluluğu üslenen Dikan Mücahitleri adlı grubun şu ana kadar adının duyulmadığını, meçhul bir yapı olduğunu belirterek, kendisinin böyle bir cemaatin varlığına inanmadığını, buradaki amacın Pakistan istihbaratını yönlendirmek ve Pakistan hükümetinin İslami grupların üstüne gitmesi yönünde bir mesaj verilmek istendiğini kaydetti. Han, örgüt adına medyaya gönderilen elektronik postanın hiçbir anlamı olmadığını, herhangi bir yerden herhangi bir yere e-mail gönderilebileceğini kaydetti.
Bundan önce ortaya çıkan Hindistan Mücahitleri adlı bir grup benzeri bir olayı üslenmiş ancak böyle bir grubun var olmadığı daha sonra yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştı. Hatta İçişleri Banklığı bu grubun varlığına dair hiçbir kanıt ve bilginin olmadığından hareketle yasaklanmasının mümkün olmadığını duyurmuştu.

Fanatik Hindu Gruplar

Zafer İslam Han, tam da seçimlerin devam ettiği bu süreçte fanatik Hindu grupların Hindistan toplumunda kutuplaşmalar meydana getirebilmek için bu tür bir eylemde bulunmuş olma ihtimallerinin yüksek olduğunu dile getiriyor.

Olaylarla ilgili İslami grupların suçlanmasının son dönemlerde fanatik Hindu grupları üzerinde yoğunlaşan Hindistan güvenlik birimlerinin dikkatlerini İslami cemaatler üzerine çevirmesine yol açacağını ve belki de gerçek fail olan fanatik Hindular hakkında açılmış soruşturmaların seyrini değiştireceğini vurguladı.

Zafer İslam Han, fanatik Hinduların olaylarla ilgili şüpheli konumda olduğu yönündeki iddialarını, otelde eylemi başlatan ve daha sonra yakalanan militanlardan birinin gazetelerde yayınlanan resmine dayandırıyor. Bu resimde militanın sağ elinde kırmızı bir ip görülüyor. Hindu adetlerine göre genelde kırmızı ip, erkeğe kız kardeşi tarafından bağlanıyor. Zafer Han ayrıca bu kişilerin fanatik Hindu partisi Hindu Halk Partisi’nin kalelerinden biri olan Gucerat’tan geldiğine dair söylentiler dolaştığını, hız tekneleriyle Mumbay’a geldiklerinin ifade edildiğine dikkat çekiyor. Zafer Han’a göre eylemcilerin bu mesafeyi kimsenin dikkatini çekmeden ve gözetlenmeden katetmeleri mümkün değil.

Zafer Han, bu eylemlerin arkasında başka ihtimallerin bulunduğunu da düşünüyor. Ona göre bu saldırılar, Hindistan-Pakistan ilişkilerinin iyiye gitmesinden hoşnut olmayan ve bu ilişkiyi bozmak isteyen Pakistanlı terör örgütlerinin işi de olabilir. Aynı şekilde MOSSAD ve CIA’in bu bölgede aktif olması nedeniyle, Müslümanlarla Hinduların arasını açmak isteyen ve ülkede iç savaş çıkarmak isteyen bu iki istihbarat örgütünün olayların arkasında olabileceğini düşünenler de var.

Asker Tayibe adlı örgütünün patlamalarla ilişkisi bulunduğu söylentileri hakkında Zafer Han, Hindistan’da meydana gelen her patlamadan sonra Asker Tayibe, Ceyş-u Muhammed ve Bangladeş İslami Cihad Hareketi’nin suçlandığını belirterek, ancak bu örgütlerin tamamının kendilerine yönelen bu suçlamaları reddettiklerini ve mücadelelerinin sadece Keşmir’le sınırlı olduğunu açıkladıklarını hatırlattı.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Hindistan   #Müslümanları   #olaylara   #nasıl   #bakıyor?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN