Guantanamo'daki 17 Uygur Türkü'nün dramı

Amerika'nın Guantanamo hapishanesinde yaşayan 17 Uygur'un Türkü'nün durumunu anlatan mektup ortaya çıktı.

25-03-2008


Büyük şeytan ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde tutulan 17 Uygur Türkü'nün dramını anlatan mektup, haklarında beraat kararı verildiği halde serbest bırakılmadıklarını ortaya koydu.

Haklarında 3 yıl önce serbest bırakılma kararı verilen Uygurların neden hala serbest bırakılmadığı hakkında hiçbir bilgi ya da açıklama yok.

Guantanamo'da bulunan 17 Uygur, kendileri adına yazılan bir mektupta, neden bırakılmadıklarını bilmediklerini belirterek, bırakıldıklarında Çin'e gitmek istemediklerini söylüyorlar.

MEKTUBU AMERİKAN YÖNETİMİ YAYIMLADI

Amerikan yönetimi alışılmadık bir kararla Guantanamo tutuklularından birinin mektubunu yayımladı. Mektup serbest bırakılma kararı alınan toplam 17 Doğu Türkistanlı Uygur tutukludan Abdul Gaffar Türkistani'ye ait. Mektupta tutukluların yaşadığı zor şartlar anlatılıyor.

Aralık 2007'de yazılan mektup, Guantanamo'da yaşayan bütün Uygurlara vekaleten yazılmış: 'Vatan ve aileden uzak... Hava ve güneşe muhtaç... temiz su ve havasız bir ortam... Etrafımızı saran tek şey, dünyada hiç bir insanın yaşamasına uygun olmayan demir kafes...' diyor Abdul Gaffar mektupta.

SERBEST BIRAKILMA KARARI 3 YIL ÖNCE VERİLMİŞ

Abdul Gaffar mektubunda, 2004 ve 2005 yıllarında tutuklu 17 Doğu Türkistanlı Uygur'un serbest bırakılmasına dair karar alındığının kendilerine bildirildiğini ancak, hala serbest bırakılmadıklarını belirtiyor.

Abdul Gaffar hava şartları sebebiyle romatizmaya yakalandığını, bazı arkadaşlarının ölüm orucu tuttukları ancak, zorla günde iki defa yemek yedirildiklerini belirterek, 'Serbest bırakılma kararına rağmen hala neden tutulduğumuzu bilmiyoruz, Amerikan yönetiminden bizi serbest bırakmalarını ve yaşayabileceğimiz bir ülkeye göndermelerini istiyoruz.' diyor.

ÇİN'E TESLİM EDİLMEK İSTEMİYORLAR

Uygurların Doğu Türkistanlı avukatı Saima Seyfi, bazı Uygurların Avrupa ülkelerine gönderilmeyi veya Amerika'da kalmayı istediklerini, bu zamana kadar her hangi bir cevap alamadıklarını, serbest bırakılma kararına rağmen, günde 22 saat hücre hapsinde tutulduklarını söylüyor.

Avukat ayrıca, tutukluların Doğu Türkistan'a dönmek istemdiklerini, Çin makamlarınca terör veya başka suçlardan hapsedilmek veya işkence görmekten korktuklarını belirtiyor. Bu zamana kadar kendilerini kabul eden bir ülkenin de bulunamadığını da ekliyor.

2006'DA 5 KİŞİ ARNAVUTLUK'A TESLİM EDİLMİŞTİ

2006 yılında 5 Uygur serbest bırakılarak Arnavutluk'a gönderilmişti. İki yüzden fazla oldukları belirtilen Uygurlardan bazılarının Çin makamlarınca iadesinin istendiği, Amerikan tarafının bu isteğe olumlu baktığı belirtiliyor.

Doğu Türkistanlı Uygurların, Tibet'te olduğu gibi davalarını dünya kamu oyuna duyurabilecek Dalai Lama gibi bir liderleri bulunmuyor. (Dünya Bülteni)

Etiketler : #Guantanamo'daki   #17   #Uygur   #Türkü'nün   #dramı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN