Gazze için gıyabi cenaze namazları ve protestolar

İsrail işgal güçlerinin Gazze'de düzenlediği katliamda katledilen Müslümanlar için Türkiye genelinde gıyabi cenaze namazları kılındı.

11-07-2014


İsrail'in bir haftaya yakın süredir Gazze'de düzenlediği hava saldırılarında ölenler için Türkiye genelinde birçok camide gıyabi cenaze namazı kılındı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Özgür-Der'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto ediyor.   

Cuma namazı sonrası Fatih Camisi avlusunda toplanan gruptakiler, "Müslüman zulme boyun eğmez", "Hamas'a selam, direnişe devam", "Katil İsrail, Orta Doğu'dan defol" sloganları attı. 

Gruptakiler, "Gazze, Siyonist katillere mezar olacak! Yaşasın Filistin İslami Direnişi" ve "Müslüman zulme boyun eğmez" yazılı pankartlar taşıyarak, Saraçhane Parkı'na doğru yürümeye başladı.  

Sık sık tekbir getiren, sloganlar atan ve Rabia işaret yapan grup, "Siyonizm yenilecek", "Gazze seninleyiz", "Katiller vahşette yarışıyor" dövizleri taşıyor. 

Filistin ve Türk bayraklarıyla yürüyen gruptakiler, Gazze'de hayatını kaybedenler için Saraçhane Parkı'nda gıyabi cenaze namazı kılacak, basın açıklaması yapacak.

SAKARYA'DA GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenler için Sapanca ilçesinde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Sapanca Bilgi, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği (SABED) ile Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) çağrısıyla Rüstempaşa Camisi önünde toplanan grup, gıyabi cenaze namazı kıldı.

Grup adına açıklama yapan SABED Başkanı Ömer Sevim, Gazze’de devam eden işgale ve İsrail'in insanlık dışı tutumuna dikkati çekerek, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşların kınama bildirilerinden başka bir şey yapmadığını, çifte standart uygulandığını söyledi.

ZONGULDAK MEMUR-SEN İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ

Memur-Sen üyeleri, İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etti. Cuma namazı sonrasında kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan Memur-Sen İl Temsilciliği üyeleri, afiş ve pankartlarla bir süre İsrail aleyhine slogan attı. 

Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, basın açıklamasında, İsrail'in karakterine uygun şekilde insan hakları ihlali ve öldürmeyi sürdürdüğünü söyledi. Ramazanda tüm insani değerleri İsrail'in bir kez daha ayaklar altına aldığını belirten Aşkar, "Gazze ateş altındayken uluslararası camianın tepkisiz kalması, her yönüyle utanç vericidir. Gazzeli kardeşlerimize vahşice bomba yağdıran İsrail, zulme maruz bırakılan da Müslümanlar olunca sessiz kalan Batı, iki yüzlü olduğunu bir kez daha belgelemiştir" diye konuştu.

Aşkar, ABD, BM, AB ve İslam İşbirliği Teşkilatını insanlık suçuna ortak olduklarından dolayı kınadı. Grup, daha sonra dağıldı. 

DİYARBAKIR ULU CAMİ'DE GİYABİ CENAZE NAMAZI

Diyarbakır'daki 72 sivil toplum kuruluşu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Tarihi Ulu Cami'de kılınan cuma namazı sonrasında bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyeleri İsrail'in Gazze'ye saldırısını kınadı.

Özgür-Der Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Deniz, sivil toplum kuruluşları adına yaptığı açıklamada, İsrail'in ramazan ayının ilk günlerinden itibaren Gazze'ye saldırarak, mazlum Filistin halkını katletmeye devam ettiğini söyledi.

İşgalci çetenin Gazze'ye saldırısında şimdiye kadar 81 kişinin öldürüldüğünü anımsatan Deniz, saldırıların daha da genişletildiğini belirtti.

Son 4 gündür Gazze'ye yoğun hava saldırılarının olduğunu belirten Deniz, şöyle devam etti:

"İşgal ordusunun 30 bin yedek askerini göreve çağırması ve ordunun Gazze'ye karadan müdahale tasarısının onaylaması yeni katliamlara hazırlandığının göstergesidir. Bu katliam girişimine müdahale etmesi gereken uluslararası kuruluşlar söz konusu Filistin olunca her zamanki gibi derin bir sessizliğe gömülüyor. Artık Birleşmiş Milletler (BM) ve dünyaya seslenmiyoruz. Çünkü taşlardan ve bedenlerinden başka silahları olmayan Filistinli kardeşlerimize terörist deniyor. İşgale karşı sürdürülen özgürlük mücadelesi ise terör eylemleri olarak gören emperyalist güçler zulümleri kınamak yerine desteklemektedir."

Deniz, İslam coğrafyasını kan deryasına çeviren tiranların, zalimlerin eseri olan bu kaotik zeminden yeni coğrafya inşa etmeleri gerektiğini anlatarak, aksi takdirde bugün yaşadıklarının on misli kadar ölüm, açlık, hicret ve sefalet ile karşı karşıya geleceklerini kaydetti.

Müslümanlar olarak tarihten bugüne taşınan bu cinayetlerin verdiği mesajı iyi anlamaları gerektiğini aktaran Deniz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Zalimler kendi görevlerini gayet iyi bir şekilde yerine getiriyor. Malesef Müslümanlar olarak görevimizi yerine getiremiyoruz. Bu sebeple zalimin zulmünü bitirmesini beklemiyor, ondan merhamet beklemiyoruz. Bu vahşeti ancak Müslümanlar tek vücut olarak bitirebiliriz. Müslümanlar her türlü ayrılığı aşmadıkça, mücadelelerini bir namaz kılar gibi tek bir hedefte toplamadıkça zulüm ve gözyaşı bitmez." 

Dua okunmasının ardından grup, dağıldı.

ANTALYA

Anadolu Gençlik Derneği Antalya Şubesi üyeleri, cuma namazının ardından Muratpaşa Camisi bahçesinde toplandı. Katılımcılar, Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınmasının ardından dua etti.

Şube başkanı Ahmet Muhammet Pişirici, Filistinli Müslümanların acil gıda ve ilaç yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

"Siyonist İsrail her ramazan ayını Müslümanlar için kan gölüne dönüştürmeyi rutine bağlamıştır" diyen Pişirici, şöyle devam etti:

"Karşımızda ramazan ayını cehenneme çevirmekten, kadın ve çocuk öldürmekten haz alan aşağılık bir zihniyet vardır. Saldırılarda meskenlerin yanı sıra mabet ve sağlık merkezleri de vurulmuştur. Mabetlere yapılan saldırı, siyonist İsrail'in kendinden başka kutsalının olmadığının göstergesidir. Sağlık merkezlerine düzenlenen saldırılar, siyonist İsrail'in düşük yoğunlukta bir soykırım yaptığının göstergesidir."

Dernek üyeleri basın açıklamasının ardından Kapalı Yol'a kadar yürüyerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto eden Akdeniz Dayanışma Platformu ve diğer sivil toplum kuruluşlarına destek verdi.

Antalya İHH Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının sona ermesini isteyerek, "Yaşanan vahşet karşısında başta Türkiye olmak üzere İslam dünyasını harekete geçmeye çağırıyoruz. Saldırıların durdurulması konusunda uluslararası baskı oluşturulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

KONYA

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Konya'daki camilerde cuma namazı sonrasında protesto edildi.

Cuma namazı çıkışında Kapı Camisi önünde toplanan bir grup, saldırıda hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Filistinli Beha El Mısri'nin okuduğu Arapça dua duygulu anların yaşanmasına neden oldu, bazı kişiler gözyaşlarını tutamadı.

İHH-AYDER İcra Kurulu Müdürü Veli Malkır, yaptığı açıklamada, Filistin topraklarının yine kan ağladığını söyledi.

Yaşanan vahşet karşısında başta Türkiye olmak üzere, İslam dünyasının harekete geçerek, saldırıların durdurulması için uluslararası baskı yapması gerektiğini vurgulayan Malkır, "Kendisine hiçbir yaptırım uygulanmayan, batının şımarık çocuğu İsrail, dünyanın bu sessizliğinden de güç alarak mübarek ramazan ayında bir yandan Gazze halkına bombalar yağdırıyor, öbür yandan Kudüs'teki imha operasyonlarına devam ediyor" diye konuştu. 

"Kahrolsun İsrail", "Hamas'a selam, direnişe devam", "Filistin'de vurulan kardeşin, ölen sensin" yazılı pankartlar taşıyan gruptakiler, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

ŞERAFETTİN CAMİSİ'NDE ÇOCUKLAR VE GENÇLER VARDI

Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesince cuma namazı çıkışı Şerafettin Camisi'nde de Gazze'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. 

Çoğunluğu çocuklar ve gençlerden oluşan grup üyeleri, İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi. "Kahrolsun İsrail", "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık" sloganları atan gruptakiler, "Filistin için duaya", "Uyan ve ses ver, kardeşinin sesine", "Mazlumlar için tek yürek", "Zulüm devam ediyor, sessiz kalma" yazan pankartlar taşıdı.

AGD Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgal ve katliamlarını sürdürdüğünü ifade etti.

İsrail'in 3 gencin kaybolmasını bahane ederek Gazze'ye operasyonlar düzenlediğini belirten Parlak, Avrupa Birliği ülkelerinin İsrail'in saldırılarını savunma hakkı olarak görmelerini eleştirdi.

Protesto sonrası grup üyeleri olaysız şekilde dağıldı.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Gazze   #için   #gıyabi   #cenaze   #namazları   #ve   #protestolar   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN