Filistinli kan ağlıyor

Elektrik kesintileri, 1,5 milyon civarında Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde herkesi etkiliyor. Fırınların büyük çoğunluğu üretimi durdurdu; ekmek üretilmiyor.

20-11-2008


Gazze'deki elektrik idaresi yetkilileri, siyonist işgal rejiminin son iki haftadır, taraflar arasında artan gerginlik gerekçesiyle sınır geçişlerini kapalı tutması ve Gazze'ye akaryakıt sevkıyatını durdurması yüzünden, buradaki tek elektrik santralının perşembeden beri işletilemediğini bildirdi. Diğer taraftan işgalciden gelen elektriğe aşırı yüklenme sebebiyle, sistemin çöktüğünü belirten yetkililer, bölgenin yüzde 70'ine yakının karanlıkta kaldığını vurguladı. Gazze Şeridi'nin bazı yerlerinde günde sekiz saat elektrik verilirken, bazı yerlerde hiç verilemiyor.

FIRINLAR DURDU, EVDE EKMEK YAPMAK DA İMKANSIZ
Elektrik kesintileri, 1,5 milyon civarında Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde herkesi etkiliyor. Fırınların büyük çoğunluğu üretimi durdurdu; ekmek üretilmiyor. Gazze'de evde ekmek yapmak da elektrik ve gaz bulunmadığından mümkün olmuyor. Elektrik yokluğu, bölgede, küçük gaz lambaları ve mum fiyatlarını da yükseltti. Gaz lambalarının fiyatı 7 şekelden (yaklaşık 3 YTL) 20 şekele (yaklaşık 9 YTL) yükselirken, 10 adetlik ambalajlarda mumların fiyatı 2 şekelden 5 şekele çıktı.

Elektrikle iş yapan esnaf da üretim yapamıyor. Kesintilerin düzensizliğinden şikâyet eden bir Gazzeli konfeksiyoncu, "Her şeyimiz elektriğe bağlı. Bir saat geliyor tekrar gidiyor; bir daha ne zaman geleceğini de bilmiyoruz. İş yapmaya çalışıyoruz, her şey ortada kalıyor" dedi. Gazze'nin Telli Hava bölgesinden bir ev kadını da "Ev soğuk, elektrik yok, gaz yok... Evde ekmek yapamıyorum... Çocuklar üşüyor; ders çalışamıyor. En son 20 gün önce tüp gaz değiştirdik" sözleriyle yakındı. Gazze'de birçok mal, Gazze ile Mısır arasındaki tüneller aracılığıyla girmesine rağmen, tüp gazın getirilemediği de belirtildi. 

"BUĞDAY DA KALMADI"
Gazze Şeridi'ndeki 4 un fabrikası da hem elektriksizlik ve artık öğütecek buğday bulunmadığı için bugünden itibaren üretimi durduruyor. Gazze Şeridi'nin güneyine yakın Han Yunus'taki Değirmen Şirketi, geçen Pazar üretimini durdurdu.

YABANCI BASIN GAZZE ŞERİDİ'NE SOKULMUYOR
İşgalci siyonist rejim, 10 gündür yabancı basın mensuplarının Gazze Şeridi'ne girmelerine de izin vermiyor. Bu konuda herhangi bir uyarı yapılmamasına rağmen, Erez geçişinin yabancı basına kapalı olduğu, bölgeye giriş yapmak isteyen bazı basın mensuplarının girişine izin verilmemesiyle ortaya çıktı.

Hastanelerde durum vahim

Gazze Şeridi'ndeki 16 hastanede acil vakalar dışında ameliyatlar durdu. Gazze'deki Şifa Hastanesi doktorlarından biri, "Bütün ameliyatları erteledik. Jeneratörlerimiz çalışıyor ama tek seçeneğe güvenemeyiz. Ameliyatta, jeneratöre bir şey olması durumunda hasta kaybedilir. Bu nedenle, artık ameliyatlar yapılmıyor" dedi.

Şifa Hastanesi doktoru, özellikle "yoğun bakım ünitelerindeki hastaların inanılmaz zor durumda olduğunu da kaydetti. Tüm Gazze Şeridi'nde 100 dolayında hastanın yoğun bakım ünitelerinde yattığını söyleyen doktora göre, jeneratörlere "toz girmesi" ve çalışmalarının durması halinde bile, bu hastalar ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Aynı doktor, evlerinde solunum cihazları ile hayatlarını sürdüren hastaların da büyük zorluklarla karşı karşıya bulunduklarını belirtti. Bu durumda en az 8 çocuk bildiğini söyleyen doktor, "Elektrik yok, solunum cihazlarını elleriyle pompalamak durumunda kalıyorlar. Durumları çok sıkıntılı" diye konuştu.

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #Filistinli   #kan   #ağlıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN