Açe'de 8.7 büyüklüğünde deprem

Açe'de 8,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bölgede tsunami alarmı verildi

11-04-2012


Endonezya'nın Açe Özerk Bölgesi'nde 8,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bölgede tsunami alarmı verildi. Endonezya Jeofizik Ajansı, depremin 226 kilometre derinlikte kaydedildiğini açıkladı.

Amerikan Jeopolitik Araştırmaları Enstitüsü önce 8.9 olarak açıklanan depremin büyüklüğünü, daha sonra 8.7 olarak düzeltti.

Depremin ardından tsunami uyarısında bulundu.

Merkez üssü eyalet başkenti Banda Açe'nin 495 kilometre uzaklığında olan depremin, denizin 33 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi. Tsunami Uyarı Merkezi, bu şiddette bir depremin bütün Hint Okyanusu kıyılarını etkileyebilecek büyüklükte tsunami dalgalarına yol açabileceğini açıkladı.

Açe'de yaşayanlar yüksek kesimlere doğru kaçmaya başladı.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter kullanıcıları, depremin, Singapur, Tayland, Malezya ve Hindistan'da da hissedildiğini yazdı. Twitter kullanıcıları, Malezya'nın batı kıyılarındaki yüksek binaların yaklaşık bir dakika boyunca sallandığını ifade etti.

Açe'de 26 Aralık 2004 tarihinde de büyük bir deprem meydana gelmiş, akabinde büyük bir tsunami oluşmuştu. Tsunamide 250 bine yakın insan hayatını kaybetmişti.

Bu arada Hint Okyanusu gözlem merkezi, çevredeki 27 ülke için de tsunami uyarısı yayınladı. Ülkeler şöyle: Endonezya, Hindistan, Sri Lanka, Avustralya, Myanmar, Tayland, Maldivler, Malezya, Pakistan, Birleşik Krallık, Reunion, Seyşeller, Somali, Umman, Madagaskar, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Komor Adaları, Bangladeş, Tanzanya, Mozambik, Kenya, Crozet Adaları, Kerguelen Adaları, Güney Afrika ve Singapur.

Depremin 600 atom bombası gücünde olduğu kaydedilirken Simeulue Adası'nda suların 10 metre çekildiği bildirildi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Açe'de   #8.7   #büyüklüğünde   #deprem   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN