Muhalifler: Batılılar Esad'ın kalmasından yana

Suriye muhalifler, Batılı ülkelerin kendilerine Esad'ın bir süre daha Suriye'nin başında kalmasını ve geçiş hükümetine liderlik etmesi gerektiğini söylediğini ifade ediyor.

18-12-2013


Suriyeli muhalifler batılı ülkelerin ibreyi Esad'dan yana çevirdiğini belirtiyor. Gelecek ay Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerinde Esad'ın yönetimden gitme sonucunun çıkmayacağı belirtiliyor. 

Suriyeli muhalif kaynaklardan alınan bilgilere göre, batılı ülkeler Suriye'de kurulması düşünülen geçiş hükümetine Beşar Esad'ın ve yönetim ekibinin bir kısmının liderlik etmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bunun ülkenin Esad'dan sonra kaosla karşılaşmaması için gerekli olduğunu düşündükleri belirtiliyor. Mesajın muhaliflere Londra'da gerçekleşen Suriye'nin Dostları Toplantısında iletildiği ifade ediliyor.

Suriye muhalefetine destek veren batılı ülkeler ilk başlarda Esad'ın kesinlikle iktidardan ayrılması gerektiğini düşünüyorlardı. Ancak başta Amerika ve İngiltere olmak üzere batılı ülkeler bu fikrinden vazgeçmiş görünüyor. Muhaliflere iletilen mesajda önemli olanın Esad'ın başta kalıp kalmaması değil, Esad başta olsa bile çevresindekilerin ondan uzaklaştırılması olduğu belirtildi.

Suriye muhalefeti Cenevre görüşmelerine, Esad'ın yönetimden ayrılma kararının çıkması umuduyla gidiyorlardı. Amerikalı bir yetkili yaptığı açıklamada, Suriye Muhalefetinin Cenevre görüşmelerine katılması gerektiğini, Esad başta kalsa bile yeni oluşacak geçiş hükümetinde yerini alması gerektiğini ifade etti. Bu sayede Esad'ın bağlantılarının bir kısmına muhaliflerin sahip olacağı ve Esad'ın gücünü kıracakları öne sürülüyor. 

Eğer muhalifler batılı ülkelerin bu talebini olumsuz cevaplarsa batı desteğinin Suriye muhalefetinin arkasından çekileceği ifade ediliyor. Bu durumda Suriye muhalefetini sadece Türkiye ve Körfez'deki Arap ülkeleri destekliyor olacak.

Barış görüşmelerinin 22 Ocak'ta İsviçre'nin başkenti Cenevre'de yapılması bekleniyor.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #   #Muhalifler:   #Batılılar   #Esad'ın   #kalmasından   #yana   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN