"Çeçenistan cihadı bir hayat nizamı içindir"

Çeçenistan Cumhuriyeti eski Enformasyon Bakanı Movladi Udugov: "Çeçenistan cihadı bir hayat nizamı içindir. Eninde sonunda hangi yöne ibadet edeceğimizi seçmek zorundaydık: Strasbourg ya da Mekke..

13-08-2009


    • Çeçenistan Cumhuriyeti eski Enformasyon Bakanı ve Çeçenistan’ın ilk devlet başkanı şehit Cevher Dudayev’in en yakın arkadaşlarından Movladi Udugov, Çeçen cihadını değerlendirdi. Udugov; “Bu cihat bir hayat nizamı içindir” dedi.

      Avrupa’da, Batı’da ya da Doğu’da herhangi bir müttefike ihtiyaçlarının olmadığını söyleyen Udugov; “Kendi çıkarlarımızı aramalı ve keşfetmeliyiz. Sadece İslam ve cihad bizi ayaklarımızın üstünde tutuyor. Eğer kurnaz politika oynamaya başlasaydık yalnızca üzerinde oturduğumuz dalı kesip atmış olurduk” dedi. Dünyanın Çeçen cihadı karşısındaki sessizliğini önemsemediklerini dile getiren Udugov; “Bırakın dünya umursamaz olsun. Bu, dünyanın kendi sorunudur. Biz umursamaz olamayız ve özellikle kafamızı bulutların üstünde gezdiremeyiz. Eninde sonunda hangi yöne ibadet edeceğimizi seçmek zorundaydık: Strasbourg ya da Mekke... Eğer biz savaşta Allah’a güveniyorsak politikada neden O’ndan başkasına güveneceğiz? Eğer Rus kâfiriyle savaşımızda yegane gücümüz Allah’ın yardımıysa neden bu yardımı siyasetimizde reddediyoruz?” diye konuştu.

      MOVLADİ UDUGOV KİMDİR?

    • Çeçen Halkı Milli Kongresi’nin (1990) organizasyon sekreterliğinin başkanlığını yapan Movladi Udugov, Çeçenistan’ın ilk Devlet Başkanı Cevher Dudayev’in de yakın arkadaşıydı. Cevher Dudayev’in hükümeti zamanında Enformasyon Bakanı olarak görev yapan Udugov, aynı zamanda Zelimhan Yandarbiyev ve Said Hüseyin Abumuslimov ile beraber Çeçen Devleti’nin de kurucularından. 1994’te Cevher Dudayev’in emriyle tuğgeneral rütbesi verilen Udugov, Aslan Mashadov ve Zelimhan Yandarbiyev’in hükümetinde devletin politika ile ilgili sorunlarında birinci başbakan yardımcısı oldu. 1998 tarihinde Moskova’da Aslan Mashadov ve Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından imzalanan barış anlaşması, Udugov’un başkanlığı altında hazırlanmıştı.

      (Kaynak: Vakit)

Etiketler : #Çeçenistan   #cihadı   #bir   #hayat   #nizamı   #içindir   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN